evenimente pentru toți sibienii la muzeul astra în weekend - expoziții și ateliere gatronomice

Weekend plin la Muzeul Astra din Sibiu. Au loc două mari evenimente, și anume „Saloanele Astrei 3+1” și „Sărbătoarea Deltei”. evenimente pentru toți sibienii la muzeul astra în weekend - expoziții și ateliere gatronomice

Vernisaj expoziție eveniment – SALOANELE ASTREI 3+1, ediția a VII-a
În perioada 8-30 noiembrie 2019, Muzeul ASTRA, instituție ale cărei acțiuni sunt posibile prin finanțarea Consiliului Județean Sibiu, organizează prin Centrul ASTRA pentru Patrimoniu expoziția de artă plastică SALOANELE ASTREI 3+1, ediția a VII-a. Partener în acest proiect expozițional de colecție este Teatrul Național „Radu Stanca” din Sibiu.

evenimente pentru toți sibienii la muzeul astra în weekend - expoziții și ateliere gatronomice

Vernisajul expoziției va avea loc în data de 8 noiembrie 2019, ora 13.00, la Fabrica de Cultură – Sala Faust, Strada Triajului, nr. 1-3, Sibiu. Este vorba despre un spațiu inedit, acolo unde se va desfășura SALOANELE ASTREI 3+1, ediția a VII-a, anul acesta. Sala a fost aleasă cu scopul de a ajuta publicul să perceapă arta plastică contemporană într-o notă aparte.

Expoziția eveniment SALOANELE ASTREI 3+1 va fi deschisă publicului în perioada 8-30 noiembrie 2019. evenimente pentru toți sibienii la muzeul astra în weekend - expoziții și ateliere gatronomice

Sărbătoarea Deltei, ediția a III-a, ateliere gastronomice lipovenești și ucrainene
Data: Sâmbătă, 9 noiembrie, orele 11.00-16.00 & duminică, 10 noiembrie, orele 11. 00- 16. 00

Locație: Cherhanaua din Mahmudia, Adăpostul de pescar Mahmudia – Muzeul în aer liber din Dumbrava Sibiului;

Rețete ce se vor prepara în cele 2 zile: borș de pește la ceaun, pește prăjit, scrumbie marinată, scrumbie afumată (se va afuma în cadrul atelierelor din muzeu);

Atelierele de afumarea scrumbiei se vor derula în zona Cherhanalei din Mahmudia, fiind utilizată o instalația cu tradiție în Delta Dunării – afumătoarea de pește. Aceasta va fi pusă în funcțiune dis de dimineață procesul deshidratării și afumării scrumbiei fiind unul de durată. Vizitatorii muzeului vor putea să se familiarizeze cu practici tradiționale de afumare și conservare a acestui pește deosebit.

BACKGROUND INFO cules de Lucian Robu, director Muzeul în aer liber din Dumbrava Sibiului
Pescuitul scrumbiei pe brațele Dunării reprezintă cea mai importantă activitate în lunile martie și aprilie, pentru toate satele prescărești din zonle Sfântu Gheorghe, Sulina și Chilia. Tradițiile pescărești din zonele menționate sunt strîns legate de migrația scrumbiei, în anotimpul primăverii. Așa cum la oamenii Deltei scrumbia se pregătește într-un spectacol culinar presărat cu tradiții, și în Muzeul ASTRA, scrumbia venită de la Dunăre, va fi meșteșugit și savuros preparată de oamenii Deltei.

Rețete meșteșugite din Delta Dunării
Marinată din scrumbie, ca prin satul Sfântu Gheorghe: scrumbia se curăță de solzi și de mațe, se taie feliuțe late cam de grosimea unui deget. Se spală bine în mai multe ape și la sfârșit se lasă în apă cam jumătate de oră să iasă tot sângele. Se scoate se scurge și se sărează bine. Acoperite cu sare, aranjați una lângă alta bucățile de pește și lăsați trei zile ca să se pătrundă bine și să nu aibă gust de crud. Se scoate și se spală de sare bine. După aceea, se lasă cam o ora-doua să mai iasă sarea din ea. Cât stă la apă, la desărat se pregătește oțetul: un litru de oțet la trei de apă, o lingura de sare, una de zahăr, piper boabe și foi de dafin. Se dă în fiert, se lasă să se răcească (e important ca lichidul să fie rece).Se scoate scrumbia din apă, se scurge, se pune într-un vas mai mărișor, se toarnă compoziția peste scrumbie, se amestecă cu lingura pentru a se pătrunde toată.

Scrumbie afumată
Scrumbia se dă prin sare, se îmbracă în tifon şi se lasă agăţată de un copac pentru 24 de ore. După asta se spală de sare şi se agaţă de capacul unui butoi de lemn. Butoiul este întors astfel încât peştele să atârne fără să se atingă. În partea de jos a butoiului se face o gaură în care este introdusă o ţeavă care, la celălalt capăt, captează fumul produs de rumeguş de brad aprins. Peştele se ţine la afumat 3-4 ore.

Ultima oră

Comentariul meu

Publică