video foto - aparatură de peste un milion de euro adusă la spitalul din sibiu

Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă (SCJU) din Sibiu a primit aparatură în valoare de peste un milion de euro, donată de Institutul Naţional de Chirurgie Cardiacă şi Intervenţie Cardiologică din Luxemburg, cu ajutorul celor din clubul Lions şi a medicului care lucrează din 2019, la Sibiu, dr. Gabriela Cozmanciuc, medic primar chirurgie cardiovasculară. Unele aparate sunt noi, altele, nu, dar toate sunt funcţionale. Pacienţii vor beneficia efectiv de toată aparatura, cel mai târziu în 2020, pentru că durează şi jumătate de an până când se obţin toate aurizaţiile ca aceste dispozitive şi aparate medicale să poată fi folosite de medici.

Donaţie de aparate medicale de peste un milion de euro

Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Sibiu a primit aparatură în valoare de peste un milion de euro, donată de Institutul Naţional de Chirurgie Cardiacă şi Intervenţie Cardiologică din Luxemburg. La Sibiu au fost donate din Luxemburg, printre altele: C-Arm – unitate de imagistică mobilă utilizată în timpul procedurilor chirurgicale pentru care urmează procedurile de omologare şi autorizare; consolă de laparoscopie cu 4 canale, instalată în cadrul blocului operator; aparat electronic de monitorizare a pacienţilor, instalat în cadrul secţiei Chirurgie II; baloane de contrapulsaţie – în proces de omologare; sisteme Impella – în proces de omologare; consolă de ablaţie – în proces de omologare; sistem de supraveghere postoperatorie a pacienţilor, cu staţie şi monitoare – în proces de omologare; sternotom electric cu încărcător (5), în proces de omologare şi mai multe piese de mobilier, ecrane şi echipamente digitale, potrivit unui comunicat de presă al Consiliului Judeţean Sibiu.

Dr. Gabriela Cozmanciuc, dr. primar chirurgie cardiovasculară, a propus această donaţie

„Proiectul SOS-Aorta are menirea de a acoperi un deficit de servicii cardiovasculare (anevrisme aortice (AA), sindroame aortice acute (SAA), incluzând disecţia aortică (DA), hematoamele intramurale, ulcerul aterosclerotic penetrant, traumatismele aortei, pseudoanevrisme, afecţiuni aterosclerotice şi inflamatorii, precum şi boli genetice şi anomalii congenitale (de exemplu, coartacţia de aorta, anomalii congenitale ale rădăcinii aortice), pacienţi cu traumatisme) pentru judeţul Sibiu, dar şi Alba, Vâlcea, Hunedoara. Către SCJU vin săptămânal între 6 şi 10 pacienţi cu boli cardio-vasculare severe (şi aprox. 400 anual), care nu pot fi trataţi, respectiv operaţi la SCJU şi sunt direcţionaţi către alte unităţi medico-sanitare cum ar fi spitalul din Târgu Mureş, unde intră pe listele de aşteptare. Ne dorim ca în viitorul apropiat să putem trata pacienţii local, la Sibiu, şi un prim pas în acest sens este această donaţie generoasă de echipamente pentru spitalul judeţean. Legătura mea cu România este permanentă, activitatea mea internaţională mi-a permis să mă dezvolt profesional, dar revin constant în ţară pentru pacienţii mei. De aceea m-a bucurat propunerea de la Sibiu, sunt astfel tot mai aproape de ei şi pot ajuta acolo unde este cel mai mult nevoie de competenţele mele”, declară Dr. Gabriela Cozmanciuc, medic primar chirurgie cardiovasculară, Sibiu.

Proiectul SOS – Aorta va acoperi o populaţie de peste 1.300.000 de persoane cu servicii de urgenţă pentru boli cardiovasculare, precum şi servicii de chirurgie cardiacă şi vasculară pentru pacienţii bolnavi cronici.

Aparatura a fost adusă cu ajutorul celor din Clubul Lions

„În primul rând, mulţumesc pentru această donaţie tuturor partenerilor: INCCI Luxembourg, Lions XENIUM Club Luxemburg, România Luxemburg Business Forum Asbl, Lions Bruckenthal Sibiu. Total NSA, precum şi tuturor celorlalţi implicaţi în proiect. Aparatura primită va contribui la creşterea calităţii serviciilor medicale oferite în cadrul Spitalului Judeţean de Urgenţă Sibiu, în special din perspectiva îngrijirilor necesare pacienţilor cu afecţiuni cardio-vasculare. Ne dorim să ne dezvoltăm pe acest segment şi facem demersuri în acest sens, în condiţiile în care adresabilitatea pentru specialitatea cardiologie este în continuă creştere în ultimii ani iar cazuistica tratată este foarte complexă. Ne bucurăm că, pe lângă eforturile pe care le facem împreună cu Consiliul Judeţean Sibiu, avem alături de noi astfel de parteneri implicaţi şi generoşi”, a precizat managerul Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Sibiu, Ec. Cornel Benchea.

Preşedintele Consiliului Judeţean vorbeşte despre o premieră medicală la Sibiu

„Pentru prima oară în judeţul Sibiu se creează premisele ca în spitalul public să se poată furniza servicii superioare de intervenţie chirurgicală şi în cazul patologiilor cardiovasculare, astfel încât ele să fie accesibile şi în afara mediului privat, unde ştim că deja se efectuează cu succes. Consiliul Judeţean Sibiu a făcut demersurile necesare proiectării Unităţii de Supraveghere şi Tratament Avansat al Pacienţilor Cardiaci Critici (USTAC)- un echivalent al ATI-ului dedicat pacienţilor cu patologie cardiacă. Pas cu pas, ne îndreptăm spre a pune şi Spitalul Clinic Judeţean Sibiu pe harta centrelor care asigură astfel de servicii, iar mulţumită acestor extraordinari prieteni ai Sibiului din Luxemburg, acum dispunem de aparatura necesară” a declarat Daniela Cîmpean, preşedinta Consiliului Judeţean Sibiu.

 

Ultima oră

Comentariul meu