La 4 ani de la incendiul din clubul din Bucureşti, „Colectiv”, în judeţul Sibiu avem zeci de localuri, restaurante, baruri, cluburi care nu au autorizaţie de securiatate de incendiu. Ce înseamnă asta? Că în cazul unui incendiu, în aceste localuri pericolul este mai mare pentru clienţi şi angajaţi, faţă de localurile care sunt autorizate.
ISU Sibiu: Avem şi localuri care funcţionează fără autorizaţie de securitate de incendiu
„Toate localurile (…) în special din categoria cluburi, baruri, discoteci au fost verificate. Avem şi localuri care funcţionează fără autorizaţie de securitate de incendiu care au fost sancţionate contravenţional cu amendă. Sunt puţine”, a declarat miercuri maiorul Lucian Trefaş, prim-adjunct al inspectorului şef al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Sibiu.
De ce sibienii sunt nevoiţi să îşi pună vieţile în pericol în asemenea localuri?
Care este explicaţia? „Obligaţia de obţinere a autorizaţiei este înainte de punerea în funcţiune. Oricine pune în funcţiune, funcţionează fără autorizaţie de securitate şi în afara legii. Sunt deschise sau au făcut lucrări de modificare, care au dus la pierderea valabilităţiii autorizaţiei şi încă nu au obţinut autorizaţia pentru situaţia în care funcţionează în prezent”, a mai spus maiorul ISU Sibiu, Lucian Trefaş.
Cât de periculos este să intri într-un local fără autorizaţie de securitate de incendiu?
„Aprecierea gradului de pericol pentru persoanele care merg în aceste locaţii, este greu de apreciat şi este un aspect care se verifică punctual pentru fiecare obiectiv. Nu este recomandat ca în aceste spaţii să se desfăşoare activităţi şi inclusiv prin modificările legale, din cursul anului 2018, s-a impus afişarea la intrarea în aceste obiective, a faptului că anumite obiective funcţionează fără autorizaţie de securitate de incendiu, tocmai pentru a putea conştientiza cetăţenii care optează să meargă în aceste locaţii despre faptul că nu există autorizaţie de securitate de incendiu în aceste obiective”, a arătatr maiorul ISU Sibiu, Lucian Trefaş.
ISU Sibiu: Avem o mai bună pregătire; suntem pregătiţi dacă ar fi un nou „Colectiv”
Întrebat dacă salvatorii de la ISU Sibiu ar face faţă dacă în judeţ ar fi un nou „Colectiv”, maiorul Trefaş a răspuns: „Sunt evoluţii foarte mari în domeniul intervenţiei cu victime multiple şi cred că suntem pregătiţi să intervenim la o situaţie de genul acesta.”
Oficial ISU Sibiu: „Dacă s-ar urma paşii normali, nu am discuta despre obiective care funcţionează fără autorizaţie de securitate la incendiu”
„La ISU durează 15 zile avizarea, 30 de zile, autorizarea, maxim. Este adevărat că anumite obiective întâmpină dificultăţi, în ceea ce priveşte pregătirea pentru a a avea conforme aceste documente, dar avizul se obţine înainte de începerea unei investiţii, iar autorizaţia, după finalizarea investiţiei. Dacă s-ar urma paşii normali, nu am discuta despre perioade în care un obiectiv funcţionează fără să aibă autorizaţie de securitate la incendiu”, a completat maiorul Trefaş, din conducerea ISU Sibiu.
Restaurantul McDonald”s din centrul Sibiului nu are încă autorizaţie de securitate de incendiu
Unul din cele mai cunoscute restaurante din centrul Sibiului, aflat pe bulevardul Nicolae Bălcescu, McDonald”s are afişate două anunţuri la intrare, în care îşi avertizează clienţii că pentru acest spaţiu, nu deţine încă autorizaţia de securitate de incendiu şi este în curs de obţinere a acesteia. În judeţul Sibiu există 6 cluburi fără această autorizaţie, trei în municipiul Sibiu, alte trei în municipiul Mediaş, la care se adaugă patru baruri, unul în Mediaş, alte trei în municipiul Sibiu. Cele mai multe localuri posibil periculoase sunt cele 21 de restaurante, 9 în municipiul Sibiu, 3 în municipiul Mediaş, 3 în Ocna Sibiului şi câte unul în Gura Rîului, Poiana Sibiului, Cisnădie, Răşinari, Şeica Mare şi Avrig.