Carnea de porc din Sibiu interzisă la export în Uniunea Europeană din cauza pestei porcine

Monitorul Oficial al Uniunii europene a publicat marți decizia de a extinde lista zonelor cu restricții la comercializarea cărnii de porc, din cauza pestei porcine. Sibiul se află pe listă din cauza celor patru focare confirmate la Șura Mică, Colun, Amnaș și Alămor. 

Decizia actualizează un act normativ din 2014 care stabilea o serie de zone cu interdicții, în Letonia, Lituania și Polonia, adăugând acum alte zone și state din Europa. Conform Deciziei (UE) 2014/709 clasificarea zonele afectate de pesta porcină africană se face astfel: partea I – riscul se datorează unei anumite proximități față de populația de porci sălbatici infectată, partea II – boala afectează numai populația de porci sălbatici , părțile III și IV – boala afectează atât exploatațiile de porcine, cât și populația de porci sălbatici. În partea IV situația epidemiologică a fost stabilizată și boala a devenit endemică iar în partea III situația este încă în schimbare, având o evoluție incertă.

În prima parte, cea aflată în proximitatea populației de porci infectată, din România se regăsesc județele Cluj, Harghita, Suceava și Mureș, alături de zone din Belgia, Estonia, Ungaria, Letonia, Lituania, Polonia și Slovacia.

În partea a doua a listei de state, unde boala afectează numai populația de porci sălbatici, intră o serie de localități din Maramureș, precum și județul Bistrița Năsăud.

În partea a treia a listei, unde boala afectează atât exploatațiile de porcine, cât și populația de porci sălbatici, intră zona municipiului București, alături de Constanța, Satu Mare, Tulcea, Bacău, Bihor, Brăila, Buzău, Călărași, Dâmbovița, Galați, Giurgiu, Ialomița, Ilfov, Prahova, Sălaj, Vaslui, Vrancea, Mehedinți, Gorj, Argeș, Olt, Dolj, Arad, Timiș, Covasna, Brașov, Botoșani, Vâlcea, Iași, Hunedoara, Alba, Sibiu, Caraș -Severin, Neamț, Teleorman, precum și o parte a județului Maramureș.

Practic, Comisia Europeană a adăugat, în cadrul unei reuniuni care s-a desfășurat la finalul săptămânii trecute, încă patru judeţe – Caraş Severin, Alba, Sibiu şi Neamţ – pe lista celor 25 de județe afectate în prezent de restricţiile în privinţa comerţului cu carne de porc. „Decizia prevede faptul că judeţele Caraş Severin, Alba, Sibiu, Neamţ sunt incluse în zonele restrictionate. De îndată ce restricţiile sunt ridicate, comerţul poate fi reluat”, preciza Comisia într-un răspuns la o solicitare a MEDIAFAX. Numărul total al județelor din țara noastră asupra cărora s-au impus restricții privind comerțul cu carne de porc către alte țări ale Uniunii Europene crește astfel la 29.

Potrivit informațiilor MEDIAFAX, restricțiile funcționează în felul următor: comerțul se poate face și între județe, dar și cu țările din Uniunea Europeană, nefiind interzis exportul de carne de porc întru-totul. Însă comercializarea se realizează doar între regiuni care au același statut. Practic, o zonă afectată de multiple focare de pestă porcină poate face comerț cu carne de porc doar către o zonă similară din țară sau din rândul statelor comunitare.

Decizia notează că de la data ultimei modificări a anexei „au apărut noi cazuri de pestă porcină africană la porci domestici și sălbatici în Ungaria, Slovacia, România, Letonia și Polonia”. Totodată, „ca urmare a acestor cazuri recente de boală și ținând seama de situația epidemiologică actuală din Uniune, a fost reevaluată și actualizată regionalizarea din aceste cinci state membre. De asemenea, au fost reevaluate și actualizate măsurile existente de gestionare a riscurilor”, se arată în decizia Comisiei.

Comisia notează că în octombrie 2019 au fost observate patru focare de pestă porcină africană la porci domestici în județele Neamț și Sibiu din România, „în zone menționate în prezent în partea I din anexa la Decizia de punere în aplicare 2014/709/ UE”.

„Aceste focare de pestă porcină africană apărută la porci domestici constituie un nivel crescut de risc care trebuie să fie reflectat în anexa respectivă. În consecință, aceste zone din România afectate de pestă porcină africană trebuie incluse de acum în lista din partea III, în loc de partea I, a anexei la Decizia de punere în aplicare 2014/709/UE”, consideră Executivul European.

Totodată, măsurile au fost luate după ce Comisia a constatat că situaţia „continuă să se deterioreze”. „În urma unei serii de focare semnalate în România anul acesta (deja peste 1.500), situația pestei porcine din România este considerată ca fiind foarte îngrijorătoare și, mai mult decât atât, continuă să se deterioreze. De aceea se impune o extindere adecvată a zonelor restricționate din România. În zonele demarcate/restricționate se aplică măsurile de combatere şi prevenţie a extinderii bolii si de asemenea din aceste zone sunt interzise comerțul cu porci și carne de porc”, mai anunţa recent Comisia.

Ministrul demis al Agriculturii Petre Daea a negat, într-o intervenție telefonică la o televiziune, interdicțiile din comerțul cu carne de porc discutate de Comisia Europeană. „Situația nu este așa. Este adevărat că prezența acestui virus creează foarte multe probleme, motiv pentru care am elaborat și am pus în discuție publică un ordin pentru a stabili dimensiunile exploatațiilor, în așa fel încât să intrăm într-o rânduială, pentru a putea fi în ordine”, a spus Daea.

Ultima oră