ce trebuie să știi când îți dai demisia de la un job cu salariul minim

Începând cu 1 ianuarie 2019, salariul brut lunar minim pe economie a fost stabilit la 2080 de lei, adică echivalentul unui salariu net lunar minim de 1253 de lei, pentru un program de muncă mediu de 167, 333 ore pe lună. Nemulțumiții ar trebui să cunoască mai multe prevederi legale înainte de a scrie demisia de la actualul loc de muncă. Firește, dacă demisia rămâne singura soluție posibilă, de regulă, doar atunci când există o altă variantă, mai bine plătită și/sau pentru condiții de muncă mai bune.

Salariul minim pe anul 2019, echivalentul a aproape 13 lei pe ora

Salariul minim net în anul 2019 a fost mai exact unul de 12,43 lei pe oră. Pentru persoanele încadrate cu studii superioare, cu o vechime de minim un an în domeniul studiilor superioare, salariul minim brut a fost majorat de la 2080 la 2350 de lei lunar pentru un program de muncă mediu de 167, 333 ore pe lună, asta însemnând 14.044 lei pe ora. Salariul net lunar în acest caz este de 1413 lei, adică cu foarte puțin mai mult față de restul angajaților. Este foarte greu să trăiești în condiții decente cu un astfel de salariu minim, și asta în condițiile unei vieți austere, cumpătate și dominate de economii făcute la sânge. Este dificil să găsești alternative mai bune pe piața muncii în acest sens. Idealul trebuie să consiste în mărirea salariului minim la actualul loc de muncă, periodic, pentru vechime și pentru meritele socio-profesionale. În realitate, din păcate, nu se întâmplă întotdeauna așa iar alternativa, demisia, este cea mai dureroasă și cea mai riscantă. Întrebarea pe care orice angajat pe salariul minim ar trebui să și-o pună, este, „Calitățile mele socio-profesionale, aptitudinile de muncă în echipă, vechimea, etc. îmi permit să încerc să acced la un job mai bine plătit, cu niște condiții de muncă superioare?” Această întrebare poate da frisoane oricui, pentru că este o întrebare la care, dacă nu se răspunde sincer, există riscul de a rămâne fără job și fără un venit, chiar și minim.

Ce prevederi legale trebuie cunoscute despre întocmirea și înaintarea demisiei

Cei care își înaintează demisia angajatorului, trebuie să aibă o minimă cultură legală înainte de a se angaja în acest demers fără întoarcere. Ei trebuie să știe că este vorba de un act unilateral, de o notificare scrisă, care este adresată angajatorului pentru a-l informa în acest sens. Angajatorul nu se poate opune în nici un mod legal acestei inițiative și trebuie să o înregistreze în documentația de intrări-ieșiri. Singura obligație legală a angajatului este să respecte perioada de preaviz, perioadă în care se va prezenta la locul de muncă și își va îndeplini îndatoririle de lucru obișnuite. Legea nu îngăduie angajaților să omită perioada de preaviz, doar în condițiile în care angajatorul nu și-a îndeplinit obligațiile contractuale față de angajat, de exemplu, nu și-a îndeplinit obligațiile salariale sau pe cele de asigurare a sănătății și securității în muncă. Foarte important este faptul că programul de lucru în perioada de preaviz rămâne același, cu excepția situațiilor în care există un contract colectiv de muncă în care există o clauză care stipulează că angajații pot lipsi 4 ore de la locul de muncă, pentru a-și căuta alt job. Cererea de demisie nu poate fi făcută doar verbal, ea este necesar a fi înaintată angajatorului și în scris, fie direct, fie prin fax sau prin e-mail. Firește, este recomandat ca înainte de a pleca de la un loc de muncă, să se lase lucrurile în ordine, să nu existe o atitudine conflictuală, să se lase o portiță deschisă, pentru că la un viitor job s-ar putea să existe nevoia unei recomandări de la fostul șef. Mai multe detalii legale despre demisie, modelele și tipurile de demisie, se pot găsi online aici – https://www.calculatorvenituri.ro/cum-inaintezi-o-demisie-prevederi-legislative-si-modele-de-cereri-de-demisie . Este bine ca decizia de a demisiona să fie luată după o judecată și chibzuință atentă, pentru a nu exista regrete ulterior.

Ultima oră

Participă la discuție

3 Commentarii

  1. @Iulian:
    1. Nu incetezi CCM, incetezi CIM
    2. CIM-ul nu il incetezi tu de drept, ci inceteaza de drept
    3. Demisia se incadreaza la vointa unilaterala a uneia dintre parti

  2. Buna,se pare ca nu stii nimic de codul muncii si totusi te afli intreaba cu asa ceva in primul rand nu trebuie saiti dai demisia ci poti saincetezi ccm conform codului muncii art 55 de drept,ca urmare aacordului partilor,ca urmare a vointei unilaterale a uneia dintre parti se pare ca nu stii cum se face de vb de demisie ,te rog mai invata