bătălia de la șelimbăr, comemorată după 420 de ani - se întâmplă la troiță timp de două zile

Sâmbătă și luni sibienii au ocazia să comemoreze evenimentele de la Șelimbăr de acum 420 de ani, când Mihai Viteazul a învins oastea lui Andrei Bathory, deschizând astfel drumul unirii Transilvaniei cu Țara Românească. La Troiță vor fi organizate evenimente care își propun să țină vie amintirea evenimentului. 

Octavian Lecca s-a întors la Sibiu după ce 27 de ani a trăit în Canada. Locuiește pe strada doamna Stanca și aproape zilnic ajunge în zona Troiței de la Șelimbăr. ”Așa am văzut că este în paragină. Nimeni nu știe ce e acolo, dintre turiști. Așa că m-am hotărât să fac ceva în sensul ăsta. Trebuie să o facem cunoscută, să popularizăm însemnătatea locului. am vrut să pun o placă comemorativă, dar așa am constatat că nu face parte din lista monumentelor județului. așa că acum trebuie să aștept să fie inclusă pe această listă de către Consiliul Județean”, a spus Octavian Lecca.

Până atunci însă, sibianul organizează o serie de manifestări în cinstea celor 420 de ani scurși de la bătălia de la Șelimbăr. ”Sâmbătă evenimentele vor începe la ora 11. Se va ține o slujbă, iar elevii de la Școala Regina Maria din Sibiu, mihai viteazul din Șelimbăr și de la școala din Veștem vor depune flori la troiță, vor cânta și vor spune poezii. Profesoara de istorie de la școala din Șelimbăr ne va vorbi despre însemnătatea locului și despre ce s-a întâmplat aici acum 420 de ani. Luni, tot de la ora 11 vor începe evenimentele, va veni din nou un preot, iar de această dată vor veni și reprezentanți ai primăriilor Sibiu și Șelimbăr li elevii școlii din Avrig”, spune organizatorul.

Octavian Lecca are planuri mari pentru Troiță. Vrea să acceseze fonduri europene pentru a o restaura și apoi pentru a o introduce în circuitul turistic al zonei.

 

 

Ultima oră

Comentariul meu