Fiecare om are nevoie, în viața sa, de o pasiune pentru a simți că este viu. Pasiunile ne întregesc, ne însuflețesc și ne aduc mai aproape de noi însine. Mihai Belciu, un sibian de 37 de ani, spune că marea lui pasiune, pe care a păstrat-o vie de 20 de ani, este strâns legată de motociclete.
Motociclete vechi, readuse la viață
Când avea 16 ani, Mihai și-a cumpărat prima motocicletă. Un model vechi, pe care nu îl vedeai peste tot. Asta i-a plăcut cel mai tare: senzația că este deținătorul unui lucru unic. Acesta povestește că motocicleta era modificată și avea câteva picturi pe ea, realizate de cineva din Sibiu. „Îmi aduc aminte că prima mea motocicletă era modificată și nu mai erau altele care să-i semene. Am copilărit cu motocicletele anilor `60, iar pe atunci era o perioadă destul de grea, fiindcă nu se găseau piese pentru ele. Acum 20 de ani nu aveai ce să îți cumperi și de unde”, povestește Mihai.
De 20 de ani încoace, sibianul recondiținează motociclete vechi și customizează. O face din pasiune și dintr-o simplă plăcere și satisfacție de a fi martorul unei transformări. Cumpără motociclete, caută piese prin țară și străinătate, iar apoi se apucă de treabă. „Îmi modific motocicletele de când mă știu. Nu îmi place ca una să semene cu cealaltă. Când vine vorba de recondiționare, lucrurile stau astfel: îți cumperi o motocicletă veche, să zicem din 1957, din România, iar ea arată într-o stare deplorabilă, aproape că e dusă la fier vechi. Îți faci o listă cu piesele de care ai nevoie, iar apoi începi să le cauți, după care te apuci de recondiționat. Îi faci motorul, caroseria, o vopsești, schimbi tapițeria la șa și multe altele”, spune sibianul.
Timpul de recondiționare durează de la o motocicletă la alta și, de multe ori, ține de noroc, întrucât durează și ani de zile până găsești toate piesele de care ai nevoie. Recondiționarea, în sine, Mihai reușește să o facă în aproximativ o lună.
Ultima motocicletă customizată de Mihai este o Honda CB 400N din 1982, modificată în stil Cafe Racer. A fost nevoie de peste 300 de ore de muncă pentru transformarea ei.
Mihai spune că a luat multe motociclete și de la fier vechi. „Am luat mai multe, fiindcă ai nevoie de mai mult de una. Cumperi 3-4 de la care iei piesele și le pui pe cea pe care vrei să o transformi. După anii `80, nici nu s-au mai găsit piese de motociclete. Părinții noștri adaptau la vremea aceea, luau un stop de la o mașină, de la altă motocicletă luau o aripă… Așa stăteau lucrurile”, povestește Mihai.
România are lipsuri la capitolul restaurare motociclete
Sibianul mărturisește că s-a străduit mult să facă schimburi de piese în țară, însă nu sunt mulți oameni interesați. „Foarte mult m-am agitat să fac schimburi de piese aici, la noi în țară. Dacă eu am o roată în plus, decât să o țin în pod, mai bine încerc să fac schimb cu cineva care are nevoie de ea. Ne lipsește mult cultura, nu sunt mulți români care să fie așa pasionați. Tocmai de aceea obișnuiam să merg în Germania, la un târg ce se ține de 32 de ani. Acolo am văzut cum stau lucrurile de fapt”, zice Mihai.
Mihai are o „expoziție” de motociclete acasă
Sibianul dă viață motocicletelor vechi. Acasă, are propria expoziție, formată din mai multe exemplare, reparate și modificate de el. Cea pe care o scoate la plimbare în prezent este un model IJ 49, fabricat în anul 1957.
„De curând am achiziționat și o motocicletă românească, Mobra din 1971. O s-o recondiționez cândva. Costurile sunt mari, iar piesele destul de scumpe și va trebui să le aduc din afară”, spune Mihai.
Sibianul mărturisește că, în toată această poveste, sprijinul său este soția. Fără ajutorul și susținerea ei nu s-ar putea face nimic.
Pe Mihai Belciu îl găsiți și pe Facebook, acolo unde prezintă toate motocicletele pe care le recondiționează.
E sibian de judet….ca si localitate e din Talmaciu. Bravo Mihai!