pro românia nu votează guvernul pnl - ludovic orban nu se aștepta la susținerea lui ponta

Parlamentarii Pro România nu vor vota noul Guvern al premierului desemnat Ludovic Orban, a anunțat liderul partidului Victor Ponta, miercuri, la finalul negocierilor cu președintele PNL.Premierul desemnat.  Ludovic Orban a declarat că se aștepta ca Pro România să nu voteze Guvernul în Parlament, însă șansele de a reuși învestitura unui Guvern condus de el rămân în picioare. Orban a adăugat că PNL poartă negocieri individuale, inclusiv cu parlamentari din PSD.

„Sincer să vă spun nici nu aveam foarte mari așteptări. Îmi este greu să înțeleg această atitudine. Votezi o moțiune, apoi nu participi la învestirea unui Guvern care să înlocuiască Guvernul Dăncilă. E o contradicție în atitudini, dar nu e surprinzătoare. Mă așteptam la această poziție în mod evident, asta nu înseamnă că șansele de a reuși învestitura Guvernului nu rămân în picioare. Continuăm negocierile individuale cu parlamentari independenți, parlamentari care se află în diferite situații. Purtăm discuții individual cu parlamentari din PSD. Nu purtăm nicio negociere instituțională cu PSD. Nu avem ce discuta cu PSD”, a afrimat Ludovic Orban, după negocierile purtate cu Pro România.

PMP nu a ajuns la un consens pentru susținerea Guvernului Orban. Membrii partidului condus de Eugen Tomac sunt nemulțumiți de faptul că liderul PNL i-a informat că nu vrea înființarea Ministerului pentru Relația cu Moldova și nici emiterea unei ordonanțe de urgență privind alegerea primarilor în două tururi. De cealaltă parte, Ludovic Orban a afirmat că Guvernul va fi unul monocolor, format numai din liberali.

Călin Popescu Tăriceanu a anunțat, marți, că a ajuns la un acord cu PNL în privința tuturor cerințelor ALDE, astfel că formațiunea politică va decide în forurile statutare susținerea învestiturii Guvernului condus de Ludovic Orban. USR a publicat, marți, acordul politic propus PNL pentru ca parlamentarii Uniunii să voteze pentru învestirea guvernului Orban, liderul formațiunii, Dan Barna, afirmând că mai sunt doar câteva formulări asupra cărora vor cădea de acord în zilele următoare. Printre condițiile cuprinse în document se numără abrogarea OUG 114, revenirea la alegerea primarilor în două tururi, abrogarea legii recursului compensatoriu, desființarea pensiilor speciale, susținerea inițiativei „Fără penali în Funcții Publice”, implementarea recomandărilor din raportul MCV.

USR și PNL susțin că soluția cea mai bună pentru rezolvarea crizei politice o reprezintă alegerile anticipate și vor relua după alegerile prezidențiale eforturile de negociere a unui pact politic care să ducă la ​ organizarea de alegeri anticipate. Kelemen Hunor a afirmat, marți, că Guvernul Orban are șanse să fie validat în Parlament, însă UDMR vrea un acord scris de colaborare. Parlamentarii maghiari cer ca Guvernul să nu dea OUG în Justiție, sistemul electoral sau administrație și să vină cu un buget de stat până pe 15 decembrie.

Ultima oră

Comentariul meu