Viziunea lui Dan Barna pentru Educația din România. 6% din PIB pentru Educație

Dan Barna, candidatul Alianței USR PLUS la alegerile prezidențiale, propune extinderea atribuțiilor Președintelui astfel încât acesta să aibă un cuvânt important de spus în alcătuirea bugetului de stat și finanțarea corectă a sistemului de Educație.

Viziunea lui Dan Barna pentru Educația din România. 6% din PIB pentru Educație

„Voi întoarce în Parlament orice proiect de lege a bugetului care nu asigură suficient de mulți bani pentru Educație sau mecanisme prin care finanțarea per elev nu reduce disparitățile de acces și calitate a educației, nu să le adâncească, așa cum se întâmplă în prezent. Până la finalul mandatului meu ”, dă asigurări Dan Barna.

Dan Barna este primul candidatul din cursa pentru alegerile prezidențiale care are principalele direcții de promovare a Educației în mandatul lui Dan Barna de președinte:

  1. 6% din PIB pentru Educație

De aproape 10 ani, Legea Educației prevede obligativitatea alocării a 6% din PIB pentru învățământ, dar niciun guvern nu a respectat până acum această prevedere. În viziunea lui Dan Barna, educația are nevoie de cei 6% astfel încât să fie alocate fonduri speciale pentru formarea profesională inițială și continuă a profesorilor, pentru atragerea cadrelor didactice către zonele geografice cu deficit de profesori, precum și pentru investiții în infrastructură educațională critică (clădiri, laboratoare, biblioteci, cămine, cantine, dar și resurse educaționale precum materiale didactice, infrastructură digitală). În plus Dan Barna susține o revizuire a mecanismului finanțării per elev, astfel încât o pondere mai mare să revină echipamentelor și materialelor didactice pentru activități școlare și extracurriculare.

  1. Măsuri de stimulare a accesului și participării în educație pentru toți copiii și tinerii, dar și măsuri de creștere a calității educației

Dan Barna susține că România are nevoie în continuare de măsuri remediale care să crească accesul și participarea școlară a copiilor și tinerilor din toate mediile de la creșă și până la universitate sau învățământul profesional – masa caldă în școli, transport sigur până la școală și înapoi, vouchere de grădiniță – dar și de creșterea calității educației la toate nivelurile. Calitate înseamnă profesori bine pregătiți și adaptarea educației la cerințele specifice ale elevilor și nevoile reale ale societății actuale, cu eliminarea uniformizării care nu creează altceva decât mediocritate. Calitate înseamnă și deschiderea către concurență în sistemul de învățământ.

  1. Descentralizare și depolitizare a sistemului de educație prin transferul puterii de decizie către școli, la nivelul elevilor, părinților și profesorilor

Deși s-a spus de multe ori că educația trebuie centrată pe copil, cel mai puternic actor din sistem a rămas politicul. Propunerea pe care Dan Barna o va susține în mandatul său de președinte este transferul puterii de decizie de la inspectoratele școlare către nivelul școlii și schimbarea modului de funcționare a consiliilor de administrație astfel încât școlile să fie conduse mai aproape de copii și pentru interesele lor. Puterea de decizie în școli trebuie să fie a celor care sunt cei mai apropiați de copii: profesorii și părinții. Ei știu cel mai bine care sunt nevoile copiilor și ale școlii.

  1. O școală mai sigură și mai sănătoasă pentru copii

Dan Barna susține o intervenția de urgență asupra tuturor școlilor care funcționează în spații neconforme din punct de vedere sanitar sau al siguranței la incendiu și cutremur este o măsură urgentă pe care o voi susține cu tărie. Sunt peste 3.000 de unități școlare inventariate și expertizate care se află în această situație. De asemenea, candidatul USR PLUS susține ca educația pentru sănătate trebuie să fie o prioritate în școlile din România pe parcursul anilor de învățământ primar și gimnazial.

Vedeți cele 10 proiecte pentru România ale lui Dan Barna, candidatul Alianței USR PLUS la Președinția României:

www.danbarnapresedinte.ro/zece_proiecte_pentru_romania

Alianța  USR PLUS Sibiu

Ultima oră

Comentariul meu

Publică