pesta porcină din șura mică - măsuri extreme la intrarea în localitate. reacția primarului comunei

Șura Mică, localitatea din care a plecat virusul pestei porcine la Sibiu se află sub supraveghere, iar autoritățile au instituit măsuri speciale pentru a fi siguri că focarul nu se extinde. Primarul este optimist și speră ca de Crăciun preparatele să fie pregătite din porcii crescuți în comună.

Până atunci însă, locuitorii din Șura Mică spun că în fiecare dimineață se aud porci guițând, semn că animalele sunt tăiate. ”De când cu pesta lumea de aici își taie animalele. De pe la ora 4 în fiecare dimineață începe zarva. Se aud porcii cum guiță, ca la tăiere”, spune un localnic.

Primarul Valentin Ristea spune însă că nu știe dacă se întâmplă aceste lucruri. Prioritarea lui a fost însă instituirea măsurilor impuse de Prefectură și Direcția Sanitar Veterinară. ”Nu știu ce face lumea. noi am luat măsurile impuse, am pus acele covoare cu dezinfectant la intrările în comună. Așteptăm să treacă cele 7 zile critice, apoi cele 45 de zile până când se vor putea ridica restricțiile. Sperăm ca să aven un Crăciun cu carne de porc pe mese”, spune primarul.

Valentin Ristea așteaptă și el rezultatul anchetei autorităților pentru a afla cum a ajuns virusul pestei porcine în gospodăria din Șura Mică.

Din această gospodărie, proprietarul a vândut o scroafă cu pui către o familie din Colun. Animalul s-a dovedit că era infectat, la fel ca doi dintre pui.

 

Ultima oră

Comentariul meu