amenzi mari pentru șoferii care nu au permisul de conducere la ei când îi oprește poliția

Șoferi, aveți mare grijă când plecați la drum. Dacă vă uitați permisul de conducere acasă și vă oprește Poliția, riscați o amendă usturătoare – între 870 și 1.160 de lei.

Legislația prevede și faptul că șoferii trași pe dreapta la indicația autorităților rutiere trebuie să își prezinte, în mod obligatoriu, permisul de conducere. În caz contrar, se vor alege cu o amendă substanțială, pe care polițiștii o pot aplica fără să stea prea mult pe gânduri. Chiar dacă le spuneți oamenilor legii o poveste adevărată în legătură cu o asemenea încurcătură, dacă polițistul crede de cuviință vă poate sancționa pe loc, notează playtech.ro.

Totuși, dacă angajatul de la Rutieră consideră că motivul pentru care v-ați uitat acasă permisul de conducere este unul suficient de bun, poate fi mai înțelegător. Iată ce prevede Codul Rutier 2019 despre permisul uitat, în cazul controlului agenților din trafic: „Art. 108 pct. 1 lit a/9: Săvârşirea de către conducătorul de autovehicul sau tramvai a uneia sau mai multor contravenţii atrage, pe lângă sancţiunea amenzii, şi aplicarea unui număr de puncte de penalizare, după cum urmează: a) 4 puncte de penalizare pentru săvârşirea următoarelor fapte: […] 9) refuzul înmânării actului de identitate, a permisului de conducere, a certificatului de înmatriculare sau de înregistrare, a celorlalte documente prevazute de lege, la cererea poliţistului rutier, precum şi refuzul de a permite verificarea vehiculului”).

Cât de mare e amenda
„Art.101. – (1) Constituie contravenţii şi se sancţionează cu amenda prevăzută în clasa a III-a de sancţiuni (6-8 puncte de amendă, sau 870 – 1.160 de lei – n.r.) următoarele fapte săvârşite de persoane fizice: 18. nerespectarea obligaţiei conducătorului de vehicul de a avea asupra sa documentele prevăzute la art.35 alin.(2).”, mai arată legislația rutieră.

 

Ultima oră

Comentariul meu