drama copiilor de azi- ”pasați” de părinți între școală, tabletă, activități

Trezit, îmbrăcat, grădiniță sau școală, afterschool, activitate, încă o activitate eventual, întâlnit, mâncat, somn. Cam așa arată programul unei familii moderne cu un copil. Din toată ecuația lipsește timpul petrecut împreună, părinți- copii. Cei mici sunt pasați din ce în ce mai des în diferite locuri și la diferite activități despre care părinții cred că le oferă educație. Au și ele rolul lor, dar ceea ce un părinte îi poate oferi copilului este de neînlocuit. Iar psihologii spun că acest lucru nu se traduce neapărat prin cantitate, ci prin calitate.

Copii crescuți ”din inerție”
Vremurile moderne sunt agitate, adulții se dedică meseriei și orelor petrecute la birou în mare parte în detrimentul vieții de familie. Familiile există, dar nu mai seamănă deloc cu ceea ce știam noi. Generația de 40 de ani a crescut cu cheia de gât, cu după-amieze petrecute în aer liber, cu jocurile copilăriei, cu obraji înghețați iarna și zăpadă în ghete. Așa era atunci. Acum e ”la modă” afterschool-ul, cursurile de engleză, neapărat un sport și musai dezvoltare personală. Copiii sunt aruncați chiar de părinți dintr-o parte în alta și nu din rea voință, ci din necunoaștere. ”Faptul că părinții încearcă cumva să umple timpul copiilor, dar nu neapărat cu activități împreună, este o caracteristică a zilelor noastre. Nu fac asta din rea voință, ci chiar cu bună intenție. O fac pentru că ori nu știu cum să petreacă timp cu copiii lor, pentru că nici ei nu au avut un astfel de model, ori pentru că, chiar atunci când sunt împreună, nu pot pune pe stop activitatea de la muncă și o continuă și în timpul liber. Totuși ei își doresc ca cei mici să aibă parte de anumite activități și le plasează în sarcina altora”, explică psihologul Eduard Puiu.

drama copiilor de azi- ”pasați” de părinți între școală, tabletă, activități

Contradicție în fapte
Felul în care se comportă părinții în aceste situații vine în contradicție cu dorința lor de a avea un copil. Doar că responsabilitățile se descoperă pe parcurs și uneori sunt copleșitoare. ”Este normal ca un cuplu să își dorească un copil. Ei privesc acest lucru luând în considerare doar aspectele pozitive. E frumos să ai un bebeluș, doar că timpul trece și responsabilitățile se schimbă. Atunci când faci un copil nu îți faci calculele și pentru mai târziu, iei în considerare partea frumoasă și nu ce se va întâmpla în mod efectiv în momentul în care copilul va crește și va avea anumite necesități. Ei, părinții, nu au fost puși într-o astfel de situație și nu au de unde să știe cum se vor comporta peste 4-5 ani, nu știu dacă au răbdare, dacă pot oferi atenția și toleranța necesare creșterii și educării unui copil. Și atunci când realizează că astfel de lucruri îi depășesc, repet, nu din rea voință, încearcă să suplinească trimițând copiii la diferite activități sau cursuri”, explică psihologul Eduard Puiu.

Timp de calitate
Activitățile pe care le fac copiii moderni nu sunt dăunătoare, sunt și ele adaptate timpurilor. Dar, psihologul Eduard Puiu spune că este extrem de important felul în care se petrece acel timp împreună, ca familie, chiar dacă nu este unul prelungit.

drama copiilor de azi- ”pasați” de părinți între școală, tabletă, activități
Psihologul Eduard Puiu este adeptul timpului de calitate petrecut cu copiii

”Activitățile nu strică, dimpotrivă. Dar, este foarte important ce se întâmplă atunci când familia e împreună, mai puțin cât. Este foarte important mesajul pe care părintele îl transmite copilului. Pot petrece ore împreună, dar să nu se întâmple nimic între ei, copilul să nu primească nimic de la părinte. În același timp se pot petrece 15 minute în care mesajul nu doar să fie transmis, ci și recepționat. Și atunci aici intervine câștigul”.

Eduard Puiu spune că dialogul este cheia. ”Părinții trebuie să încerce să atragă copilul într-un dialog. Să îl întrebe ce i-a plăcut la ziua respectivă, ce nu i-a plăcut, cum l-a făcut să se simtă o anumită situație…așa copilul nu se poate retrage, ci ia parte la discuție efectiv. Dați-le copiilor ceea ce au nevoie, întrebați-i despre asta, și așa se va putea recupera într-un fel timpul puțin petrecut cu ei într-o zi. Dacă aceste lucruri se pun la punct, atunci copilul nu va suferi neapărat pentru că nu petrece timp extraordinar de mult cu părinții, deoarece își va umple rezervorul cu ce are nevoie”, este sfatul psihologului.

Timpul zboară foarte repede, iar copiii se dezvoltă clipind. Vremurile s-au schimbat și interacțiunile din cadrul familiei, la fel. Este important însă ca părinții să identifice nevoile copiilor și să le ofere ceea ce au nevoie în chiar acel puțin timp petrecut împreună. Se vor asigura astfel că cei mici nu suferă din această pricină și că viitorul adult va fi unul echilibrat. Pentru că a primit puțin dar bun, în loc de mult și fără semnificație.

Ultima oră

Comentariul meu

Publică