începe astra film festival. urmează o săptămână plină de evenimente și proiecții

A XXVI-a ediție a Festivalului Internațional Astra Film de la Sibiu se deschide astăzi, 14 octombrie și timp de 7 zile propune o aventură cinematografică de amploare și prestigiu cultural mondial presărată cu peste 400 de evenimente cinematografice, premiere absolute, zeci de sesiuni de Q&A, întâlniri-eveniment, personalități marcante din industria cinematografică, dezbateri și concerte.

În 2019, Astra Film Festival propune o vedere de ansamblu foarte largă și foarte panoramică, pentru că se întinde și geografic pe teritorii foarte largi, dar se duce și înapoi în timp și revine în prezent, ba chiar se duce și în viitor, cu programul noilor tehnologii. 126 de filme semnate de regizori din 45 de țări de pe 5 continente alcătuiesc selecția ofială a ediției 2019. Dintre acestea, 46 vor concura în cele 4 secțiuni competiționale: Internațional, Europa Centrală și de Est, România și DocSchool, iar restul sunt grupate în 12 programe tematice, festivalul Astra Film Junior și secțiunea dedicată poveștilor imersive, Viitorul e astăzi.

începe astra film festival. urmează o săptămână plină de evenimente și proiecții

Filmele din competiție vor fi evaluate de un juriu care reunește 10 profesioniști din elita industriei cinematografice: Olivia Cooper-Hadjian (liderul echipei de selecționeri pentru festivalul Cinéma du Réel din Paris), Peter Dale (șeful departamentului de documentar al National Film and Television School din Londra), Martin Horyna (colaborator al Festivalul Internațional Karlovy Vary din Cehia), Zhang Yang (regizor și scenarist chinez cu multe premii importante la activ), Michael Stewart (directorul festivalului de film documentar Open City din Londra), Miquel Martí Freixas (selecționer la Documenta Madrid), Aleksandar Govedarica (deținător al unei companii de producție în Canada), Liviu Tipuriță (regizor și producător), Mirela Nagâț (prezentatoare emisiunii ”Cooltura” de la TVR1) și Claudiu Turcuș (profesor la UBB Cluj).

Cele 12 programe tematice își propun să exploreze fațete ale lumii contemporane care împing spectatorii spre introspecție și îi provoacă la dezbatere și empatie. Programul tematic ”Videograme – România 1989”, în regia lui Andrei Ujică, prezintă relația dintre mass media și puterea politică în Europa la sfârșitul războiului rece. ”Europa 30: Între ziduri” prezintă o selecție eliptică de documentare despre ziduri și conflicte. Alte secțiuni tematice explorează subiecte precum intimitate, iubi¬re, incest şi violență domestică (”Căsătorie, sex şi mai mult de atât”), sexul ca marfă (”Poveşti din industria erotică”), femei excepționale (”Puterea e de genul feminin”), revelații despre cea mai populată țară din lume (”China necunoscută”). În ”Aparatul de filmat, membru al familiei” camera denunță trecutul familiei și din liniștea apăsătoare de ani de zile apare o nouă înțelegere. În ”Sistemul juridic sub lupă” publicul va afla cum se manifestă justiția, ce înseamnă dreptatea și cine sunt oamenii din spatele cazurilor judecate. Pentru că, în acest an, s-a stins din viață Asen Balikci, una dintre figurile marcante ale antropologiei vizuale moderne, festivalul îi dedică un program-portret care include proiecții de filme și discuții panel. În ”Mari Maeștri” publicul va avea ocazia de a lua parte la cele mai recente creații ale unor nume de marcă din cinematografia mondială: Viktor Kossakovsky, Kim Longinotto și Werner Herzog. ”DokStation” aduce la Sibiu trei documentare muzicale din programul ediției din acest an a festivalului omonim. Nu vor lipsi nici de data aceasta ”Proiecțiile speciale”: ”Touch Me Not”, ”Siberia în oase” și ”Între Chin și Amin”.

Întreaga suflare școlară din județul Sibiu va participa în perioada 14-20 octombrie, la cea de-a XI-a ediție a festivalului Astra Film Junior, cel mai amplu și complex program din România destinat copiilor și adolescenților centrat pe educație audiovizuală prin film documentar. Astra Film Junior este unul dintre puținele festivaluri de gen din țară care oferă un program personalizat pentru trei categorii de vârstă: 6+, 11+ și 15+. Programul din acest an cuprinde peste 20 de filme cu subiecte diverse, discuții post-vizionări, materiale didactice, reinterpretare prin intermediul desenului, dar și un atelier în care adolescenții înțeleg prin practică care sunt etapele de producție ale unui film documentar. Valoarea educativă a filmelor și calitatea programelor din cadrul Astra Film Junior atrag o audiența impresionantă, în ultimii ani depășindu-se cifra de 25.000 de spectatori pe ediție.
Una dintre atracțiile festivalului este Domul din inima Sibiului, care va anima timp de 7 zile Piața Mare cu o selecție vastă și incitantă de filme creative realizate cu cele mai noi tehnologii în format VR (realitate virtuală) și full-dome (proiecție 360 de grade). Tot aici va avea loc un party imersiv spectaculos susținut joi, 17 octombrie, de la ora 21:30, de Ungo Visuals.

începe astra film festival. urmează o săptămână plină de evenimente și proiecții

Astra Film Festival este o experiență revelatoare atât pentru publicul larg, dornic să exploreze noi realități ale lumii întregi prin selecția de filme propusă, cât și pentru tinerii regizori prin programul de dezvoltare de proiecte de film documentar. DocTank, programul special dedicat profesioniștilor din industrie, va avea loc în cadrul festivalului, între 17 și 19 octombrie, și include dezbateri, ateliere, evenimente, prezentări de filme în derulare și oportunități de networking.

Ediția 2019 a Festivalului Internațional Astra Film de la Sibiu se va deschide astăzi, de la ora 19:00, la Filarmonica de Stat Sibiu, cu premiera națională a filmului ”Funeralii naționale” în regia lui Sergei Loznitsa și o discuție cu Emil Hurezeanu, ambasadorul României la Berlin. Aventura cinematografică va continua până duminică, 20 octombrie, în 9 spații din centrul istoric al Sibiului: Filarmonica de Stat Sibiu, Sala de sticlă, Teatrul Gong, Astra Film Cinema 1, Astra Film Cinema 2, Cinema ”Ion Besoiu” – Sala mare, Cinema ”Ion Besoiu” – Sala mică, Full-dome și VR dome, iar o serie de întâlniri și concerte se vor desfășura la Hub AFF – Filarmonica de Stat Sibiu. Punctul culminant al festivalului îl reprezintă Gala de Decernare a Premiilor Astra Film Festival 2019, care va avea loc sâmbătă, 19 octombrie, de la ora 19:00, la Filarmonica de Stat Sibiu, în prezența a sute de invitați speciali, membrii ai juriului, regizori și profesioniști din industrie.

”De-a lungul celor 26 de ani, Astra Film Festival și-a construit o asemenea reputație internațională, încât mulți autori de film doresc să-și expună filmele aici, fermecați de programarea originală, căldura cu care publicul primește filmele, fluxul permanent de idei și atmosfera multiculturală din interiorul fostei cetăți medievale. Din experiența edițiilor trecute, vă pot spune că sunt mulți regizori consacrați care au trecut mai întâi pe la Astra Film Festival. Tocmai de aceea, o spun de fiecare dată, mergeți cu încredere să vedeți cât mai multe filme din programul generos pe care l-am pregătit în acest an. Indiferent că vorbim de mari maeștri sau voci emergente ale documentarului, avem de-a face cu filme care au puterea de a pătrunde în mintea spectatorilor și de a rămâne acolo pentru totdeauna”, a declarat Dumitru Budrala, director fondator Astra Film Sibiu.

Programul și informații complete despre filme sunt disponibile pe site-ul astrafilm.ro, iar biletele pot fi achiziționate și online pe eventbook.ro.

Ultima oră

Comentariul meu

Publică