aparat de 100.000 de euro zace nefolosit la spitalul din sibiu din cauza lipsei unei semnături

Pacienţii care se operează la Ortopedia Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă din Sibiu au nevoie urgentă de ajutorul unui aparat modern, numit amplificator de imagine, care există în sala de operaţie, dar care nu poate fi folosit, din cauza lipsei unei semnături de la Comisia Naţională pentru Controlul Activităţilor Nucleare (CNCAN) de la Bucureşti. Comisia aflată în subordinea Guvernului României încă nu a dat „verde” medicilor din Sibiu să folosească acest aparat de 100.000 de euro, cumpărat cu bani de la Ministerul Sănătăţii şi Consiliul Judeţean, pentru Summmit.

Medicii şi pacienţii au aparat modern în sala de operaţie, dar doar se uită la el

Pentru că cel mai mare spital public din judeţul Sibiu, „Judeţeanul” s-a plâns în 2018, la Ministerul Sănătăţii, că nu are dotarea corespunzătoare ca să facă faţă vreunei intervenţii în timpul Summitului din luna mai a acestui an, a primit foarte mulţi bani ca să cumpere aparatură nouă. Ei bine, unul din aparatele care au fost cumpărate şi aduse la Sibiu din decembrie 2018, amplificatorul de imagine pentru sala de operaţie de la Ortopezie, „zace” nefolosit de aproape un an de zile. Cauza? Mai trebuie o semnătură de la CNCAN, ca aparatul să aibă şi autorizaţie de funcţionare, altfel nu poate fi pus la treabă. Asta înseamnă că există situaţii în care, medicii aşteaptă unii după alţii, pentru că, deşi există trei săli de operaţie la Ortopedie, doar în două avem amplificatoare de imagine funcţionale şi acestea sunt vechi. Amplificatorul de imagine cumpărat ajută medicii să vadă mai bine înainte de a opera un pacient cu fracturi sau venit de urgenţă, în aşa fel încât să se facă operaţii cu tăieturi minim invazive sau să se poată face tehnici medicale moderne, de care doctorii sunt capabili, dar le trebuie o imagine cât mai bună pentru asta. Şeful Secţiei de Ortopedie, dr. Radu Fleacă, explică că acest aparat a fost cumpărat de Ministerul Sănătăţii şi Consiliul Judeţean Sibiu, tocmai ca să sprijine pacienţii, ca să beneficieze de cele mai bune condiţii în spitalul sibian.

Conducerea Spitalului Judeţean Sibiu a anunţat CNCAN Bucureşti că are nevoie de autorizaţie

Conducerea Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă din Sibiu susţine că şi-a făcut bine treaba şi a anunţat CNCAN că deţine acest aparat încă din 2018 şi că de atunci aşteaptă autorizarea lui. „Noi am făcut demersurile către CNCAN, etapizat şi aşteptăm. E în curs de autorizare”, a declarat purtătorul de cuvânt al spitalului sibian, Decebal Todăriţă.

Ce promitea Consiliul Judeţean Sibiu la finalul lui 2018

Consiliul Judeţean (CJ) Sibiu anunţa sibienii la finalul lui 2018, printr-un comunicat de presă, că Spitalul Judeţean va fi dotat mai bine, mulţumită şi banilor veniţi de la Ministerul Sănătăţii. Printre aparatele enumerate atunci că vor fi cumpărate în 2018 pentru Summit, a fost şi acest amplificator de imagine.

Ce a fost în ziua Summitului la Ortopedie?

În ziua Summitului UE de la Sibiu, Secţia de Ortopedie nu a putut folosi noul aparat cumpărat, însă a reuşit să facă primul trasplant osos după un deceniu, efectuat la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă.

 

Ultima oră

Participă la discuție

1 Commentariu