VIDEO FOTO - Primarul Sibiului, către viitorul guvern: Sunt optimistă dar vrem buget cât mai repede

Primarul municipiului Sibiu, Astrid Fodor, atrage atenţia viitorului guvern, că  urmează o perioadă care „sigur nu este uşoară”, dar cu toate acestea trebuie adoptat bugetul cât mai repede, altfel vor fi probleme.

Astrid Fodor, despre viitorul guvern: „Sunt optimistă”

YouTube video

Primarul Sibiului, Astrid Fodor, a spus vineri, că este „optimistă”, când a fost întrebată de viitorul guvern. „Eu acum nu mă gândesc la un sprijin financiar din partea guvernului, în primul rând să se formeze guvernul, sunt conştientă că nu este uşor pentru perioada care urmează nu este uşoară. Aş dori, ce aştept de la noul guvern este ceea ce v-am spus şi înainte, buget, procent de alocare din impozitul pe venitul global şi măsuri concrete în vederea descentralizării”, a declarat presei, vineri, primarul Astrid Fodor.

Primarii nu sunt siguri că vor primi bani suficienţi de la guvern şi mai ales la timp

Primarul Astrid Fodor speră ca Sibiul să aibă buget anul acesta, nu ca în 2019, aprobat la finalul primăverii. „Vom discuta problema bugetului, pentru că, din nou suntem într-o situaţie de nesecuritate, cum spunea domnul preşedinte AMR, noi deja construim bugetul la nivel de 41,7 cote din IVG, ceea ce este absurd. (…) Deci, solicitarea noastră va fi clar, ca această cotă din IVG, de 60 % să fie cuprinsă în Legea finanţelor publice pentru prima fază şi în Legea bugetului pentru anul viitor. Şi ne dorim cât mai repede un buget pentru să nu întârziem din nou, ca anul trecut, să avem bugete aprobate la începutul verii, sfârşitul primăverii. (…) Nu poţi să aştepţi Legea bugetului, să ştii ce să faci în anul respectiv. Legea bugetului anul trecut s-a dat în martie şi noi aşteptam să ne construim bugetul în funcţie de Legea bugetului. Noi ca să ne acoperim pierderea pe care am înregistrat-o datorită scăderii impozitului pe venit, de la 16 la 10 %, de fapt am solicitat să ni se aloce din impozitul pe venitul global 66 %. (…) Până la urmă am obţinut cele 60 %, dar le-am obţinut pentru anul în curs. Dacă noi ne întoarcem la ceea ce priveşte Legea finanţelor publice (…) va fi un dezastru. Deocamdată avem certitudinea că e 41,7 %” a arătat primarul Astrid Fodor.

Sibiul are proiecte cu finanţare europeană, dar nu are banii promiţi de la guvern

„La nivelul municipiului Sibiu am depus toate proiectele în procent de 150 % până la 31 decembrie 2018. S-a prelungit perioada de depunere a proiectelor şi acum suntem în situaţia ca nu toate proiectele să poată să fie finanţate. Tocmai din acest motiv, discutăm atât de mult (…) că nu este corectă abordarea. Dacă acele municipii care şi-au depus proiectele până 31 decembrie 2018 (…) şi acum să fim puşi în situaţia să nu primim finanţări pentru toate proiectele, pentru că toată lumea trebuie să fie servită la nivel de sută la sută. (…) Deci, la ora actuală şi noi avem proiecte descoperite, aprobate şi descoperite de la finanţare, însă am fost asiguraţi că punctele noastre de vedere se vor analiza şi se vor încerca a se găsi soluţii”, atrage atenţia primarul Sibiului.

Astrid Fodor şi alţi primari din ţară au discutat vineri, la Sibiu, situaţia financiară a primăriilor municipiilor din România.

Ultima oră

Comentariul meu