dacă iese președinte, iohannis păstrează degeaba catedra de fizică de la brukenthal
Foto TRUCAJ click.ro

De profesie, Președintele Klaus Iohannis este profesor. Mai exact de fizică, materia pe care a predat-o înainte de a deveni primar al Sibiului. El se poate oricând întoarce la meseria cu care și-a început cariera pentru că postul său de profesor de la Colegiul Brukenthal din Sibiu este încă rezervat. 

Președintele Iohannis a spus în repetate rânduri că a renunțat la catedra de fizică pe care a avut-o la Colegiul Brukenthal din Sibiu. Nu a nuanțat însă această afirmație, pentru că ea s-ar putea traduce astfel: a renunțat la a mai preda, dar s-ar putea întoarce oricând la catedră, pentru că postul său este încă rezervat. Pentru el.

Nu este nimic ilegal în asta, poate doar imoral. ”Legea prevede că posturile celor aleși în funcții publice se rezervă. Același lucru se întâmplă cu cei aflați în concedii fără plată, femeile care sunt în concediu îngrijire copil, cei aflați în pensie de boală revizuibilă, directori de școli detașați sau alte situații pe care legea le prevede. Postul domnului Iohannis este rezervat din momentul în care a fost ales pentru primul mandat de primar al Sibiului în anul 2000. Înainte de asta a fost inspector școlar, iar din această funcție avea obligația de a preda 2-4 ore pe săptămână”, explică Constantin Dincă, purtător de cuvânt al Inspectoratului Școlar Județean Sibiu.

Asta înseamnă că Președintele Klaus Iohannis poate redeveni oricând profesorul Klaus Iohannis, asta dacă nu va câștiga un al doilea mandat în fruntea țării. Dar, dacă s-ar întoarce la catedră, un alt profesor va fi nevoit să își caute de lucru. ”Titularizarea se oferă pe perioadă nedeterminată, așa că în momentul în care un post este rezervat, cel care l-a ocupat prin titularizare se poate întoarce oricând. În acest timp postul este ocupat de un profesor suplinitor care în momentul în care titularul se întoarce va trebui să își caute un alt post”, explică Constantin Dincă.

Klaus Iohannis ar fi putut renunța la postul de profesor de la Brukenthal prin demisie. Dacă ar fi făcut acest lucru și la un moment dat și-ar fi dorit să predea din nou ar fi trebuit să susțină un nou examen de titularizare și ar fi fost repartizat acolo unde ar fi fost nevoie de un profesor de fizică.

În același timp însă, deși este greu de crezut că s-ar întoarce în învățământ, Klaus Iohannis ține rezervat un post degeaba. Asta în cazul în care va obține un nou mandat de Președinte, pentru că la finalul acestuia va avea 65 de ani, vârsta la care bărbații se pensionează și nicidecum vârsta la care se întorc pe un post. Dacă însă va pierde alegerile din toamnă și își va dori să învețe liceeni teoriile fizicii, o va mai putea face timp de încă câțiva ani.

 

 

 

 

Ultima oră

Participă la discuție

1 Commentariu

  1. Ce caraghioslâc de articol. Asta este pe principiul, hai să mai dăm cu ceva in Iohanis. Dați doamnă, dar nu vă faceți de cacao. Ceea ce se întâmplă cu postul lui Iohanis, se întâmplă cu postul oricui titular, în anumite situații, prevăzute de lege, evident. Nu înțeleg cu ce vă deranjează, orele din catedra sa, le-a făcut cineva, că doar nu le-a închis în cămară. A, că nu s-a putut titulariza cineva, asta e legea, iar în altă ordine de idei, de ce să renunțe la postul său din Sibiu, de la o școală bună și dacă se întoarce, ceea ce nu prea cred, dar nimic nu e exclus, să aștepte din nou cu statut de suplinitor, statut care îi afectează veniturile, până va găsi un post liber, care poate fi la Cucuieți, să facă naveta, să dea din nou examen, așa ca să fiți dumneavoastră sau poate alții…, mulțumiți. Găsiți lucruri serioase doamnă…