Mai mulți rectori din România fac „șmecherii” pentru a obține dreptul la al treilea mandat, chiar dacă legea permite să fii în fruntea universităților preț de două. Pe lista rectorilor se află și Ioan Bondrea de la Universitatea Lucian Blaga din Sibiu.

Potrivit libertatea.ro, șapte rectori români și-au obținut dreptul la al treilea mandat, interzis prin lege, suspendându-se pentru o lună în scopul unor călătorii de studiu, în țări exotice. Legea spune însă că, dacă cele două mandate sunt „întregi”, rectorul nu îl mai poate obține pe al treilea. Dar, data fiind suspendarea, mandatul nu mai e întreg.

În februarie 2018, șeful MAE, Teodor Meleşcanu, şi președintele Consiliului Naţional al Rectorilor (CNR), Sorin Cîmpeanu, au semnat un protocol prin care cele două instituții să colaboreze “în vederea promovării ofertei educaţionale, de cercetare şi a imaginii României”.

Aşa s-a dat startul unui şir lung de delegații în afara României. Schimburile academice nu au avut loc cu ţări din spaţiul occidental, unde se află bună parte din universităţile de prestigiu. Un întreg turneu a avut loc în Asia de Sud, în zone exotice ca Thailanda, Myanmar, Bhutan, Nepal, Brunei, Singapore sau Maldive.

O parte dintre cei înscrişi la aceste delegaţii, rectori aflaţi la al doilea mandat, au văzut în ele o portiţă de scăpare din legea limitativă. S-au suspendat câteva săptămâni din funcţie, astfel încât mandatul curent să nu mai poată fi considerat complet. Sursele libertatea.ro spun că se pregătesc să se înscrie din nou la concursurile pentru şefia universităţilor.

Ioan Bondrea, rectorul Universității Lucian Blaga din Sibiu, s-a suspendat chiar la sfârșitul anului universitar trecut, între 10 iunie și 15 iulie. Motivul invocat: susținerea de activități de predare la East China University of Science and Technology din Shanghai, China, în calitate de visiting professor. Contactat de Libertatea, a spus că nu s-a hotărât dacă va candida pentru încă un mandat de rector.

Pe listă se află și Marilen Pirtea, rerctorul Universității de Vest din Timișoara, Leonard Azamfirei, rectorul Universității din Târgu Mureș, Ioan Abrudan, rectorul Universității din Brașov, Ramona Lile, rectorul Universității din Arad, Sorin Cîmpeanu, rectorul Universității de Științe Agronomice din București și președintele Consiliului Național al Rectorilor și Călin Oros, rectorul Universității din Târgoviște.

Sursa: Libertatea

Ultima oră

Comentariul meu