În Sibiu se fură biciclete pe bandă rulantă. O parte din cei păgubiți depun plângere la poliție, alții nu, pentru că știu că astfel de hoți sunt foarte greu de prins. Așa și este, dacă ne uităm pe statisticile Poliției sibiene. De la începutul anului au recuperat 17,54 % dintre bicicletele furate. Pentru restul încă se desfășoară cercetări.
De la începutul anului, în Sibiu s-au furat 57 de biciclete. Față de aceeași perioadă a anului trecut numărul este mai mic cu 8, astfel că furturile de acest gen se poate spune că este în scădere.
Chiar și așa, polițiștii au reușit să recupereze doar 10 biciclete și să identifice 7 hoți. Acest gen de infractori se dovedesc destul de greu de prins, tocmai pentru că bicicletele sunt o „marfă” ușor de furat și de vândut mai departe. ”Într-adevăr, numărul dosarelor penale soluționate cu identificarea autorului poate părea mic. Însă dificultățile vin și din faptul că acest gen de infracțiune, în cazuri extrem de rare, este surprinsă în flagrant iar imediat după ce a fost furată, bicicleta este înstrăinată. Mai mult decât atât, în general autorii acestui gen de infracțiune pleacă cu bicicleta pe care au furat-o, comportament care nu trezește suspiciuni, fiind vorba de un bum mobil se prezumă posesia de bună credință”, spune Luciana Lazăr, purtător de cuvânt al IPJ Sibiu.
Chiar dacă este prins un hoț care a furat o bicicletă, de foarte multe ori nu se poate dovedi că acesta este autorul și a altor furturi, așa că pentru o parte din ele cel mai probabil va scăpa nepedepsit. Sau, nu va răspunde penal pentru că se împacă cu cel păgubit. ”Totodată, deși există bănuieli temeinice că aceeași persoană ar fi comis mai multe infracțiuni de furt de bicicletă, din lipsă de probe certe nu pot fi toate documentate. Vă asigurăm că polițiștii Biroului Investigații Criminale Sibiu tratează cu maximă seriozitate și profesionalism fiecare sesizare.
O altă situație este cea în care între autor și victimă intervine împăcarea, situație în care deși activitatea sa infracțională a fost documentată și prejudiciul recuperat, cercetarea penală nu mai poate continua. În acest caz există posibilitatea ca acest autor să comită din nou același gen de infracțiune”, explică Luciana Lazăr.
Cum să vă feriți de hoți
Bicicletele sunt destul de ușor de furat, ce-i drept, mai ales dacă nu sunt asigurate corespunzător. Sistemele antifurt sunt și ele de mai multe feluri și calitate, dar cu unul este dator orice posesor de bicicletă. ”Cele mai eficiente sunt sistemele U-lock. Dar, în același timp sunt și destul de grele pentru că sunt făcute din fier. Așa că cel care vrea să îl taie are nevoie de un flex. Sunt și alte sisteme, din zale de lanț îmbrăcat în ceva textil sau un cablu. Să zicem că sistemele mai sigure pleacă de la 200 de lei. Dar, cel care vine chitit să fure, cu siguranță va veni la el și cu sisteme de tăiere. așa că cel mai indicat ar fi să nu se lase bicicletele mult timp în același loc, sau peste noapte”, spune angajatul unui magazin din sibiu ce comercializează biciclete.