Școala ”Regina Maria” este cotată ca fiind una din cele mai bune școli din Sibiu. Acesta este motivul pentru care mai toți părinții încearcă să își înscrie copiii aici. Asta, chiar dacă nu locuiesc în circumscripția școlii. Dar, de ceva ani, s-a găsit și portița de scăpare- viza de flotant. Cu o astfel de mutație copiii se pot înscrie la școala dorită chiar dacă locuiesc în cu totul alt cartier sau sunt chiar din afara orașului. Așa s-a ajuns la situația în care Școala Regina Maria are un număr mult mai mare de elevi decât suportă sălile de clasă, iar în ciuda mansardării clădirii, patru clase de a V-a sunt nevoite să facă ore după-amiaza.
Chiar dacă în parte această situație a fost creată de părinții care au apelat la tertipul vizei de flotant, ei sunt cei care acum acuză direcțiunea de discriminare la adresa elevilor de clasa a V-a pe care îi obligă să înceapă cursurile la ora 12.
Jumătate de elevi cu vize de flotant
Situația în care la Școala Regina Maria se înscriu foarte mulți elevi cu vize de flotant durează de mai bine de trei ani. ”Metodologia spune că trebuie să-i acceptăm pe toți cei înscriși dacă fac parte din circumscripție. Asta înseamnă și viza de flotant. Noi de exemplu, anul acesta am cerut 100 de locuri, adică patru clase pentru pregătitoare. S-au înscris însă 127 de elevi, ceea ce înseamnă cinci clase. Așa că am fost nevoiți să le formăm. Și anii trecuți au fost elevi înscriși la clasa pregătitoare tot pentru cinci clase. Ei au crescut și au ajuns în clasele a II-a, a III-a, ….a V-a..”, spune Viorica Fekete, directorul Școlii Regina Maria.
Este evident că în astfel de condiții numărul elevilor depășește capacitatea claselor școlii. În acest moment Școala Regina Maria dispune de 33 de săli de curs, asta după ce în primăvara acestui an s-au finalizat lucrările de mansardare, ceea ce a însemnat 7 săli în plus.
Cancelaria desființată, clasă insalubră
Pentru a pune la dispoziția elevilor cât mai multe săli de curs, profesorii au renunțat la cancelarie. ”Am folosit absolut toate spațiile pe care le aveam la dispoziție. Cancelaria a fost desființată, profesorii stau pe hol, laboratorul de logopedie la fel. O clasă a VII-a, pentru că are copii mai puțini am mutat-o la subsol. Aici DSP-ul ne-a retras autorizația pentru o clasă pentru că nu respecta normele, așa că am rămas din nou cu o clasă în minus. La ora asta avem deficit de patru clase”, spune directorul școlii.
Părinții elevilor de clasa a V-a, cei care vor învăța după-masa spun însă altceva. ”Autorizația se dă pe școală, nu pe o clasă, deci nu are cum să fie retrasă doar pe o singură clasă. Plus că anii trecuți s-au ținut acolo ore. Acum de ce nu se mai poate?”, spun ei?
Avocați, plângeri și discriminare
Conducerea Școlii Regina Maria spune că orele după-amiaza, cu începere de la ora 12, pentru elevii claselor a V-a a fost singura soluție pe care au găsit-o. ”Consiliul de administrație al școlii a ajuns la această concluzie o dată pentru că au cele mai puține ore și al doilea motiv pentru că sunt patru clase. Părinții au sugerat să facem acest lucru prin rotație cu celelalte cicluri. Nu se poate acest lucru din cauza numărului de clase din fiecare ciclu. Având deficitul de patru clase este imposibil acest lucru. Dacă era vorba despre o singură clasă, da, se putea”, explică Viorica Fekete.
De cealaltă parte părinții elevilor de a V-a spun că este vorba despre discriminare. ”Am contactat un avocat și vom face plângere, vom sesiza Consiliul Discriminării, pentru că despre asta este vorba aici. Să se găsească o soluție care să fie echitabilă pentru toată lumea. Copiii sunt egali. Mutarea orelor înseamnă modificarea unui întreg program stabilit dinainte. Copiii merg la activități extrașcolare la care sunt înscriși deja, care sunt plătite deja”, spun părinții.
”Părinții au generat această situație”
Inspectorul Școlar General Emilian Novac spune că fenomenul vizelor de flotant a dus la această situație. ”Vin foarte mulți copii pe vize de flotant. Sunt copii care nici nu au domiciliul în oraș, sunt din Șelimbăr, Cisnădie, dar vin cu mutație. Părinții sunt cei care au generat această situație. La fel se întâmplă și cu alte școli din oraș, nu doar aici. Dacă o altă școală de exemplu, primește mai mulți înscriși decât are programat, va trebui să recurgă la orele de după-amiaza, pentru că altă soluție nu e. Consiliul de administrație de la Regina Maria a luat această decizie legal. Conform metodologiei trebuie să îi accepte pe toți cei înscriși, iar ca toți să intre la ore s-a ales varianta orelor de după-amiaza. altă soluție nu e deocamdată, e dreptul lor să decidă asupra orarului, împărțirii claselor și așa mai departe”, spune inspectorul șef.