Băuturile alcoolice se consumă din cele mai vechi timpuri, fie cele fermentate si distilate, cum sunt tăriile, fie cele doar fermentate, cum e vinul, berea sau cidrul. Cidrul este o băutură alcoolică străveche, mai puțin cunoscută la noi dar care câștigă teren în acest sens. Este realizată din ingrediente naturale, în special mere și alcool, ceea ce-i dă o textură asemănătoare cu vinul și berea.
Ce este cidrul
Cidrul este o băutură realizată în special din ingrediente naturale, astfel încât se poate prepara și acasă. Cantitatea de alcool este de obicei mai mică, aceasta putând ajunge până la cca 12%. Cidrul este benefic și pentru sănătate. Se spune că în secolul al 14-lea, copiii erau chiar botezați în cidru, fiind considerat în acest sens mai igienic decât apa.
Scurtă istorie a cidrului
Secretul preparării cidrului era cunoscut foarte bine de către greci și romani. Când romanii au invadat Anglia, în anul 55 î.Hr, ei au constatat că locuitorii de acolo cunoșteau cidrul. Aceștia din urmă cultivau diverse soiuri de mere, aduse din Asia Centrală și Orientală, pe rutele comerciale folosite în Antichitate. Trebuie subliniat că atunci, ca și acum, cel mai mare producător mondial de mere era China. În sudul Angliei s-a perfecționat tehnica de fermentare a merelor iar mai târziu a apărut distilarea, perfecționându-se astfel tehnica de producere a cidrului. Dovezi în acest sens se mai pot găsi chiar și astăzi, în spațiul rural european, unde încă se mai pot observa pietre mari, folosite la zdrobirea merelor și a fructelor, pe jumătate îngropate în câmp.
Mod de preparare al cidrului
Cidrul se prepară prin fermentarea merelor, perelor sau gutuilor și se poate realiza și acasă. Pentru a putea produce 4.5 litri de suc, este nevoie de 9 kg de mere. O idee bună este ca, înainte de a începe acest proces, să se obțină un amestec bun din soiuri diferite.
Tipuri de cidru
Cidrul poate fi sec, mediu sau dulce, fiecare produs fiind corespunzător diferitelor regiuni. Ca și textură a gustului, poate fi plat sau carbonatat natural. Cidrul englezesc este realizat 100% din ingrediente naturale, fără adaos de zahăr sau carbonatat natural. Cea mai populară variantă, Scrumpy, este nefiltrată și poate ajunge și la 12% alcool. Tendința în Marea Britanie este cidrul bio.Varianta franceză ajunge doar la 5% alcool iar dulceața este obținută doar din mere de același soi, denumite și mere de cidru.
Nu confundați scotch-ul cu whiskey-ul sau whisky-ul
Diferența între whisky și whiskey nu este dată doar de o literă, ci și de geografie, la fel ca Scotch vs Bourbon vs Rye. Termenul de whiskey-ul este folosit în SUA și Irlanda iar cel de whisky se folosește în Scoția, Japonia, Canada, India și restul Asiei, cu excepția Thailandei și a Taiwanului.
Scotch-ul este whisky-ul scris fără litera „e”, este vorba despre cel distilat și maturat în Scoția. Scotch-ul se face din orz și alte cereale iar apoi este maturat în butoaie din stejar. Perioada de maturare a unui scotch autentic se întinde pe o perioadă de minimum trei ani. Scoțienii au dat denumirea de scotch din dorința de a-și pune amprenta asupra băuturii lor. Degustătorii cu gusturi fine pot sesiza unicitatea și gustul autentic al acestui whisky.
Dacă pofta vine mâncând, setea vine citind despre aceste minunate băuturi, care trebuie însă să fie consumate cu moderație, atât pentru plăcerea gustului cât și pentru a nu afecta sănătatea.