hidroforul frate bun cu boilerul electric într-o casă la țară

Lipsa canalizării din anumite zone poate împiedica amenajarea unei locuințe, gospodării sau case de vacanță. Hidrofoarele reprezintă soluții sustenabile și moderne pentru preluarea apei subterane în timp ce boilerele electrice sunt dispozitive inteligente care apoi încălzesc apa și o mențin cu ajutorul unui termostat, pentru confortul nostru.

Cum funcționează un hidrofor 

Sisteme automatizate care ajută oamenii să scoată apa direct din rețeaua subterană, pentru ca mai apoi aceasta să fie redistribuită după nevoi, cu o presiune constantă sunt denumite generic hidrofoare. Acestea pot trage apă din mai multe tipuri de rețele, de la conducte la puțuri de apă aflate la adâncime. Hidrofoarele execută 2 funcții principale: aspirarea apei din adâncime și refularea acesteia către robineții instalațiilor sanitare. Apa este aspirată cu ajutorul unei pompe și apoi se introduce într-un vas de expansiune, din care apa este direcționată către țevile casei, către robineți.

Compoziția unui hidrofor 

Pentru a înțelege cum funcționează și cum se montează hidroforul, este util să enumerăm componentele sale:

  1. a) Electropompa, cea care trage apa din sursă și o trimite în instalația sanitară;
  2. b) Furtunul de absorbție, care face absorbția apei. Între acesta și electropompă se montează un prefiltru;
  3. c) Sorbul se montează la capătul furtunului de absorbție și are rol de filtru pentru impuritățile mai mari din apă;
  4. d) Vasul de expansiune, numit și rezervor sau butelie, este cel care stochează apa. Rolul acestuia este de a prelungi speranța de viață a pompei. Aceasta pornește cu atât mai rar cu cât vasul stochează mai multă apă;
  5. e) Racordul antivibrant este un furtun care face legătura între pompă și rezervor;
  6. f) Presostatul măsoară și controlează presiunea apei din circuit;
  7. g) Manometrul indică nivelul de presiune din instalație;
  8. h) Racordul cu 5 cai este o intersecție care face legătura între elementele principale ale hidroforului. Astfel, racordul este fixat pe pompă, apoi, pe pompă se fixează presostatul, manometrul și furtunul antivibrant, cel care face legătura între pompă și vasul de expansiune. Legătura dintre pompă și țevile din instalația sanitară a casei se realizează prin ultima cale liberă a racordului.

De ce este util un boiler electric 

Boilerul electric încălzește apa cu ajutorul unei rezistențe electrice imersate în apă iar procesul se desfășoară sub comanda unui termostat. După ce apa rece pătrunde în boilerul electric prin partea de jos, termostatul controlează rezistența electrică  și o pornește doar atunci când este necesar. Apa rece se încălzește iar alimentarea electrică se oprește atunci când se atinge temperatura setată anterior.

Un termostat de siguranță completează boilerul electric și acționează în acest sens dacă apa devine prea fierbinte. În momentul în care se deschide robinetul de apă, apa caldă curge din partea de sus a boilerului, în același moment apa rece intrând în boiler. Temperatura scade până când se activează termostatul și pornește rezistența. Presiunea poate crește în boiler datorită temperaturii mari înregistrate de apa caldă, însă un alt dispozitiv de siguranță asigură back-up-ul și anume supapa de siguranță.

Deși sunt dispozitive tehnice complexe și sofisticate, hidrofoarele se pot cumpăra la prețuri bune, iată un exemplu. De asemenea, piața online oferă și boilere electrice de calitate, la prețuri competitive, ce aparțin mai multor producători, mici și mari, consacrați sau mai noi pe piață.

Ultima oră

Comentariul meu