video foto - trei elevi sibieni au fost premiaţi pentru că au inventat prototipul unui autobuz inteligent

Otniel, Andrei şi Bogdan sunt cei trei elevi de la Liceul Teoretic „Onisifor Ghibu”, coordonaţi de profesoara Monica Avram, care au impresionat juriul de la universitatea sibiană şi au fost premiaţi, după ce au inventat un prototipul unui autobuz inteligent, pe care îl văd circulând prin Sibiu, în următorii ani. Autobuz mult mai sigur, fără şofer, cu bandă proprie, electric şi care te anunţă pe telefonul mobil dacă cumva întârzie – aşa arată autobuzul gândit de cei de la „Onisifor Ghibu”.

Trei copii au inventat ceea ce oamenii mari încă nu au putut realiza în Sibiu

Trei elevi de la Liceul Teoretic „Onisifor Ghibu” din Sibiu, Otniel Cotor, Andrei Dîrjan şi Bogdan Andrei, au fost premiaţi la „Noaptea cercetătorilor”, pentru prototipul unui autobuz inteligent.  Cei trei liceeni au luat Premiul pentru cel mai aplicativ experiment – categoria ”Liceu”, cu autobuzul inteligent şi suma de 900 de lei, acordate de Universitatea „Lucian Blaga” din Sibiu. Premiul a fost decernat vineri, la Universitatea „Lucian Blaga” din Sibiu.

Autobuz fără şofer, cu bandă proprie în trafic

Autobuzul inteligent creat de elevii sibieni are nevoie de o bandă proprie şi nu va fi condus de un şofer, asta ca să fie evitate 90 la sută din cauzele care pot duce la un accident rutier. „Totul este automatizat. Preferabil ar fi să aibă bandă proprie. După statisticile făcute s-a observat că 90 la sută din accident sunt făcute de către oameni şi atunci am îndepărta 90 % din erori. plus, astfel am putea transmite date în timp real, în fiecare dintre staţii şi oamenii ar şti când o să vină autobuzul, dacă l-au ratat. El va comunica mereu cu un server şi atunci îşi va transmite locaţia în timp real şi în funcţie de asta se poate calcula un timp necesar până să ajungă la destinaţie”, a declarat Andrei Dîrjan. video foto - trei elevi sibieni au fost premiaţi pentru că au inventat prototipul unui autobuz inteligent

Programul autobuzului şi locul unde se află, direct pe telefonul mobil

Pasagerii pot afla programul exact al acestui autobuz inteligent fie pe un ecran din staţie, fie pe propriile telefoane mobile, printr-o aplicaţie. „Un avantaj care mie mi se pare cel mai bun este că, acea notificare că întârzie autobuzul poate să fie pe un ecran în staţie, poate să fie pe telefon. Un alt lucru foarte important este că nu merge pe gaz, pe combustibil, ci totul este electric, este ecologic şi ajută şi natura până la urmă”, explică Andrei Bogdan, un alt elev membru în echipa care a câştigat premiul pentru autobuzul inteligent.

Autobuz electric, care nu poluează 

Un alt avantaj al acestui autobuz inteligent este că el este proiectat să fie electric, deci ecologic. „Normal că o să fie încăpător, ca nu facă mai multe drumuri. Spaţiul va fi destul de mare, încăpător, cu locuri pentru oameni cu handicap şi bătrâni, fiind pe curent, ecologic, se va putea încărca destul de rapid”, spune Bogdan Andrei.

Visează să circule cu un autobuz inteligent în câţiva ani în Sibiu

Cei trei copii din Sibiu sunt convinşi că o să poată circula cu un asemenea autobuz inteligent în oraş, în următorii ani. Iniţial, cei trei liceeni sibieni au inventat o maşină inteligentă, după care s-au gândit să facă un autobuz complex, cu senzori, potrivit profesoarei coordonatoare, Monica Avram, profesor de informatică la Liceul Teoretic „Onisifor Ghibu” din Sibiu.

YouTube video

 

Ultima oră

Comentariul meu