Satul tradițional și dragostea pentru patrimoniu se discută la ”Round Table Sibiu”

Într-o perioadă în care satele din România și-au pierdut treptat din semnificații, tradiții și patrimoniu, există un om care a dovedit că acest lucru se poate schimba printr-o viziune pe termen lung, numeroase spații și comunități din România devenind exemple de dezvoltare sustenabilă pentru alte regiuni din întreaga lume.

Cea de-a doua invitată a sezonului la Round Table Sibiu este Caroline Fernolend, directorul executiv al reputatei Fundații Mihai Eminescu Trust, persoana care se dedică de peste 25 de ani revitalizării comunităților rurale și conservării patrimoniului cultural din Transilvania.

Satul tradițional și dragostea pentru patrimoniu se discută la ”Round Table Sibiu”

Evenimentul se va desfășura în după-amiaza zilei de luni, 30 septembrie, de la ora 15:00, pe scena Teatrului Gong din Sibiu (Str. Alexandru Odobescu nr. 4), sub forma unui dialog interdisciplinar purtat cu jurnalista Oana Ciucă Lázár.
Conform tradiției, stabilite încă de la fondarea proiectului Round Table România, dialogul acestei ediții va fi completat de intermedii artistice live. Invitat să concerteze va fi cvartetul format din Raluca Sfiriac – vioara I, Vasile Șulț – vioara a II-a, Ioana Șulț – violă și Titus Tincu – violoncel. Artiștii vor interpreta lucrări, alese în consonanță cu subiectul evenimentului, de A. Vivaldi, G. P. Telemann și W. A. Mozart.

Intrarea va fi liberă prin rezervarea locurilor la adresa rezervari.ucimr@gmail.com
Round Table Sibiu este un proiect inițiat de UCIMR – Uniunea de Creație Interpretativă a Muzicienilor din România – și se desfășoară în acest sezon prin patru evenimente lunare în Sibiu, în perioada august – noiembrie 2019. Mai multe informații și noutăți despre programul evenimentelor, pe pagina de Facebook Round Table România.
Round Table Sibiu este un proiect cultural organizat de UCIMR și co-finanțat de Primăria Municipiului Sibiu.
Evenimentul va fi transmis și în direct prin intermediul televiziunii culturale online EnjoyTV Romania, pe Facebook și YouTube.

Despre Caroline Fernolend

„Educația primită din partea familiei și dragostea pentru patrimoniul local transmisă de bunici și părinți m-au influențat să nu părăsesc satul meu în anul 1990. Am simțit că rolul și locul meu este aici, nu în Germania sau în altă parte.”
Caroline Fernolend este consilier local, din anul 1992, reprezentând comunitatea din Viscri, satul său natal, la primăria comunală. În această calitate, cu ajutorul mai multor parteneri și susținători, a reușit să realizeze în Viscri proiecte importante pentru comunitate: prima centrală telefonică digitală din mediul rural în Romania (1996, finanțată de către satul înfrățit, Büllingen, Belgia), clasarea bisericii fortificate din Viscri pe lista patrimoniului mondial UNESCO (1999, susținută de Comisia Națională de Cultură) sau, mai recent, prima stație de epurare ecologică din România (2011, realizată cu ajutorul Fundației Alteței Sale Regale Prințul de Wales și Rompetrol), un proiect realizat prin intermediul Fundației Mihai Eminescu Trust.
Din 2005 Caroline Fernolend este director executiv al Fundației Mihai Eminescu Trust, pe care alături de echipa sa dedicată a transformat-o într-una dintre cele mai apreciate organizații neguvernamentale specializate în reabilitarea patrimoniului și dezvoltare rurală sustenabilă din România. Fundația are astăzi peste 15 ani de experiență, pe parcursul cărora, sub conducerea Carolinei, a restaurat peste 1200 de clădiri de patrimoniu, a plantat peste 1.4 milioane de puieți și a participat la dezvoltarea a peste 80 de sate din Transilvania. Prin proiectul “Satul de Sine Stătător”, Fundația pune accent atât pe dezvoltarea economică a comunității, cât și pe reabilitarea patrimoniului cultural și natural din România.
Alături de Caroline, Mihai Eminescu Trust a fost distinsă de-a lungul anilor prin multe premii și aprecieri precum „Premiul Uniunii Europene pentru Patrimoniul Cultural” (2007), Premiile I și II la Green Apple Awards (2009), Trofeul „10 pentru România” (2010), Marele Premiu și Premiul I la Categoria Artă şi Cultură la Gala Societății Civile (2010) ș.a.
„Inițial, scopul principal era reabilitarea patrimoniului construit, care se află în pericol. În timp, prin proiectele derulate alături de fundația MET, am constatat că pentru a-l și conserva pe termen lung, patrimoniul trebuie să trăiască, trebuie să fie util și să facă parte din viața comunității. (…)
Cred că muzeificarea nu este soluția optimă, iar patrimoniul se păstrează cu mai mare ușurință atunci când este locuit și viu. Dacă oamenii sunt mândri de patrimoniul pe care l-au moștenit și dacă le este de folos, îl întrețin în mod adecvat și conștient.” – Caroline Fernolend
Fundația urmărește în continuare responsabilizarea și implicarea localnicilor în păstrarea patrimoniului pe care îl dețin. Au fost organizate numeroase cursuri de formare în tehnici tradiționale de construcții, care implicit au generat locuri de muncă, acțiuni care au condus la inițierea unor proiecte complexe de dezvoltare comunitară sustenabilă, care, prin valorificarea patrimoniului cultural și natural contribuie semnificativ la ridicarea nivelului de trai al oamenilor.

„Ne străduim să păstrăm autenticitatea întocmai prin menţinerea unei vieţi normale pentru comunităţile rurale. Sătenii nu renunţă la creşterea animalelor, la munca pământului şi la tradiţii, dar îşi însuşesc şi folosesc patrimoniul ca o nouă sursă de venit. Prin cursuri de formare, revitalizarea meşteşugurilor, stimularea antreprenoriatului şi a turismului cultural se creează noi oportunităţi care permit tinerilor să rămână sau să revină în sat şi previn îmbătrânirea populaţiei sau chiar depopularea satului. Acestea sunt principii care stau la baza unuia dintre proiectele fundaţiei MET Satul de sine stătător, un model de dezvoltare rurală sustenabilă, prin care fiecare om îşi are locul său şi contribuie la bunăstarea satului.”

Caroline Fernolend, director executiv și vicepreședinte al Fundației Mihai Eminescu Trust, a primit, în anul 2015, Crucea de Merit în Rang de Cavaler a Ordinului de Merit al Republicii Federale Germania.

Ultima oră

Comentariul meu

Publică