Sibiul, alături de alte 25 de județe din România, se va implica, și în acest an, într-un eveniment important. Ziua de Curățenie Națională are loc pe 28 septembrie, în județul Sibiu, pe când la Mediaș are loc în 5 octombrie.
”Ne-am propus ca și anul acesta să ne alăturăm mișcării globale Let’s Do It, World! și să facem din nou curățenie în România alături de voluntarii noștri. Anul acesta, împlinim 9 ani de la prima acțiune și ne bucurăm să sărbătorim împreună, pentru o Românie mai curată”, a declarat Ștefan Buciuc, președintele Asociației Let’s Do It, Romania!
Anul trecut, 158 de țări din întreaga lume au participat la Ziua de Curățenie Mondială, adică 11 milioane de voluntari care au strâns 88.500 tone de deșeuri.
Asociatia Joy Sibiu organizează Ziua de Curățenie Națională în județul Sibiu încă din anul 2011. Scopul proiectului este de a strânge cât mai mulți voluntari doritori să dea un exemplu pozitiv prin propriile acțiuni.
În Municipiul Sibiu partenerul Let’s do it, Romania! este Primăria Municipiului Sibiu care s-a implicat prin Serviciul Public de Management Salubrizare și Protecția Mediului și Serviciul de Administrare a Parcurilor și Zonelor Verzi pentru identificarea zonelor care se pretează acestei acțiuni.
De asemenea, Fundația Comunitară Sibiu, prin proiectul „Zilele Vecinătății în cartierul Terezian”, se alătură inițiativei Asociației Joy Sibiu de a participa la Ziua de Curățenie Națională, în data de 28 septembrie 2019.
Fundația Comunitară Sibiu organizează pentru prima data ”Zilele Vecinătății în cartierul Terezian” și încearcă să aducă mai aproape ideea inițială a vecinătăților, unde locuitorii se ajutau reciproc pentru a rezolva diverse probleme și pentru a face mai frumoasă viața în zonă. În 28 septembrie ne-am propus să facem curățenia de toamnă în cartier.
Cele două asociații împreună cu partenerul Primăria Municipiului Sibiu îi invită pe sibieni să le fie alături în această inițiativă comună, care va aduce la un loc comunitatea sibiană și va oferi o doză de încredere foarte necesară în ceea ce pot face cetățenii, atunci când se adună împreună. “Ne-am bucura să avem cât mai mulți sibieni dornici de schimbare și să facilităm pentru aceștia o zi prin care să le oferim șansa de a face parte dintr-o mișcare a comunității sibiene capabilă să schimbe mentalități”, a declarat Ligia Anton, coordonatorul voluntar al Jud. Sibiu.
Vom avea 2 puncte de înregistrare ale voluntarilor:
1. Sala Transilvania – Asociația Joy Sibiu
2. Parcul din Terezian (Str. Gladiolelor/ Str. Lungă) – Fundația Comunitară Sibiu
În 28 septembrie, începând cu ora 9, voluntarii se vor prezenta la unul dintre punctele de înregistrare unde vor primi materialele necesare curățeniei, apă și le va fi repartizată o zonă de curățat. Evenimentul se incheie la ora 12.
Cifre relevante despre situația deșeurilor în România și în lume
• Cel puțin jumătate din cantitatea de plastic care există astăzi a fost produsă în ultimii 15 ani (National Geographic, iunie 2018)
• Deșeurile din plastic tind să se acumuleze în mijlocul oceanelor. “Insula” din Oceanul Pacific este estimată că ar fi de aproximativ 3 ori dimensiunea Franței (între 700,000 și 1,6 million km2)
• În fiecare an, între 4,8 și 12,7 milioane de tone de plastic ajung în oceane din râuri și zone de coastă. Asta înseamnă 15 saci de plastic pentru fiecare metru de coastă din lume. Dacă tot acest plastic ar fi pus în camioane, linia formată din acestea ar înconjura planeta de 24 de ori (Jemma Jambeck, Universitatea Georgia, 2015)
• Din tot plasticul produs vreodată, doar 9% a fost reciclat (Jemma Jambeck, National Geographic, 2018)
• Mai mult de 3,5 miliarde de oameni nu au acces la cel mai elementar sistem de gestiune a deșeurilor (ISWA, Globalization and Waste Management, 2012)
• Un român produce anual 254 kg de deșeuri menajere pe an și mai puțin de 10% sunt reciclate, în vreme ce media UE este de 28%, potrivit celor mai recente date ale organismului Uniunii Europene pentru statistică Eurostat
• România întârzie să adopte instrumente relevante privind gestionarea deșeurilor, iar din anul 2020, dacă nu va putea atinge o rată a reciclării de 50%, țara va fi pasibilă de sancțiuni de până la 200.000 de euro pe zi și chiar tăierea fondurilor UE pentru protecția mediului.
“Let`s Do It, Romania!“ este cel mai mare proiect de implicare socială organizat în România. Din 2010 și până în prezent, “Let`s Do It, Romania!“ a implicat peste 1.800.000 de voluntari în acțiuni de curățenie națională și peste 50 000 de elevi și părinți în proiecte de educație ecologică.
Deșeuri semnalizate prin aplicația TrashOut
Voluntarii mobilizați în ziua de 28 septembrie vor curăța deșeuri a căror cartare sau identificare a mormanelor de deșeuri se realizează cu aplicația de mobil TrashOut. Aplicația poate fi descărcată gratuit din AppStore sau GooglePlay și cuprinde informații despre loc, tipuri, originea deșeurilor pentru analiză și pentru a arăta progresul realizat.