plotterele și imprimantele sau exprimarea grafică cu ajutorul tehnicii - cum le alegem

Plotterele sunt dispozitive care imprimă imagini vectoriale. Ele reproduc pe hârtie scheme, grafice sau desene tehnice. Ele imprimă imaginea cu ajutorul unui pix cu cerneală care se deplaseaza pe suprafața hârtiei printr-un sistem electro-mecanic comandat de un calculator. În ultima vreme, atunci când spunem plotter ne putem referi chiar la imprimante cu jet de cerneală de format mare.

Criterii pentru cumpărarea unui plotter

Înainte de a cumpăra un plotter, trebuie să avem în vedere diverse criterii precum viteza, dimensiunea, rezoluția, numărul de role al plotterului. Pe lângă acestea, importante mai sunt și altele, precum capacitatea de upgrade a plotterului. În timp, poate apărea nevoia ca pe lângă printare, să se efectueze scanări și copieri. Un upgrade de la plotter la multifuncțională ar părea în aceste condiții necesar.

Anumiți producători au adoptat o tehnologie care permite ca, dacă se termină cartușele chiar în timpul imprimării, plotterul să folosească niște rezerve care pot fi montate cu puțin timp înainte. Un alt criteriu important este service-ul inclus. Deși nimeni nu-și dorește ca aceste mașinării inteligente să se defecteze, totuși asta se mai poate întâmpla și atunci prezența unui tehnician devine critică.

Un alt aspect important este prezența HDD-ului la un plotter. Dacă plotterul trebuie să imprime mai multe fișiere, timpul de așteptare poate crește dacă un fișier este mai mare decât memoria ploterrului. Astfel, fișierul respectiv va fi pus într-o coadă de așteptare pentru a fi procesat înainte de a fi printat. HDD-ul ajută la micșorarea timpilor de așteptare, fișierele fiind printate imediat după ce a fost terminat un altul. De asemenea, există anumite modele de plottere care prezintă și softuri de contabilizare a costurilor, mai exact prezintă informații cu privire la tipul și nivelul hârtiei, informații despre documentele imprimate, cine și când le-a imprimat și care sunt costurile unitare cu hârtia și cerneala.

Imprimantele, o necesitate de zi cu zi

Imprimantele sunt și ele tot o periferică a unui calculator, care imprimă texte și imagini de obicei pe hârtie. Mai nou apărute pe scara tehnologică, imprimantele 3D pot imprima obiecte, ceea ce reprezintă un progres tehnologic extraordinar și de neînchipuit cu nu mult timp în urmă.

Imprimantele se pot conecta la un calculator prin USB, WiFi, rețea etc. Ele pot fi nu doar simple imprimante, ci pot avea și funcții de fax, scanner, devenind astfel multifuncționale care pot lucra și independent de calculator. Există și modele de imprimante care dețin și soft propiu, ceea ce le permite să imprime direct de pe stick-ul USB.

Pe piața online puteți găsi multe locuri de unde se poate cumpăra fie cerneală pentru plottere, fie imprimante și multifuncționale, sau alte consumabile necesare pentru ambele tipuri de aparate, la prețuri foarte bune și accesibile.

Ultima oră

Comentariul meu