Zeci de sibieni, copii, părinți și bunici vor fi, în curând, evacuați din locuințele lor și lăsați în stradă. Această situație se petrece între Sibiu și Cisnădie, în zona fermei de la Seviș, acolo unde 31 de familii locuiesc de ani de zile. După atâta vreme, ei sunt amenințați cu evacuarea deoarece blocurile în care trăiesc sunt proprietatea fermei.
UPDATE
Locatarii au primit o înștiințare, potrivit căreia contractele de închiriere în vigoare sunt valabile până la data de 31.12.2019. Administratorul fermei le recomandă acestora să își găsească alt spațiu de cazare.
Știrea inițială
31 de familii aruncate în stradă
Oamenii care locuiesc acolo sunt îngroziți de faptul că vor fi nevoiți să se mute. Majoritatea dintre ei nu au o situație materială foarte bună, astfel că sunt depășiți de situație. Au încercat să vorbească cu proprietarul fermei Seviș, dar și cu primarul pentru a lămuri lucrurile și pentru a le explica că, odată ce vor fi obligați să plece, ei vor ajunge pe străzi.
Potrivit Claudiei, o sibiancă ce locuiește în zonă, nimeni nu le-a dat nicio explicație cu privire la evacuarea forțată. Din ce a auzit ea, cele două blocuri în care trăiesc zeci de suflete, urmează a fi demolate pentru ca mai apoi să se construiască ceva pe acel teren.
„Suntem 31 de familii, avem copii mici cu toții. De când m-am născut eu locuiesc aici. Părinții mei au ieșit la pensie practic din ferma Seviș. Am stat aici cu ei și acum vor să ne dea afară. Unde să ne ducem? Am patru copii cu mine”, spune îngrozită Claudia.
Femeia spune că toată această evacuare este una extrem de brutală. În urmă cu trei zile, s-a trezit în casă cu un executor, cu un jurist, cu șeful Poliției Locale și cu șeful fermei. Erau porniți să o evacueze.
„Au venit să ne evacueze. Au intrat în casă și au deschis dulapurile, sertarele. Au cotrobăit peste tot. M-au ținut pe hol și nu mi-au dat voie să intru în casă. L-am întrebat pe executor ce face, l-am rugat să îmi arate un document de percheziție. Mi-a zis că doar mi-a făcut poze prin casă”, mai spune Claudia.
„Primarul a zis că ne ajută”
După toată această poveste, toate familiile au pornit către primar să îi povestească și să îl roage să îi ajute. Claudia spune că edilul le-a recomandat să nu plece din casele lor orice s-ar întâmpla.
„Am fost la Primărie și primarul a zis să ne opunem că fac abuz de putere. Primarul zice că noi aparținem de Cisnădie. A zis că dacă ne scot afară o sa trimită Poliția Locală”, povestește Claudia.
Oamenii plătesc chirie și muncesc la fermă ca să aibă unde să doarmă
Majoritatea persoanelor care locuiesc în zona Seviș muncesc la fermă și, totodată, plătesc și chirie lunar, ca să aibă un acoperiș deasupra capului. Cheltuielile sunt mari, deoarece pe lângă plata pentru locuință, intervin și banii pentru hrană. În fiecare lună, oamenii sunt la limită.
„De ani de zile oamenii de acolo sunt la latitudinea fermei care deține terenul acolo. Ea este proprietara locuințelor insalubre pentru care încasează chirie si pentru care un membru al familiei este obligat să lucreze la fermă. De exemplu, una din femeile singure, cu un copil minor, lucrează la fermă ca să aiba dreptul să locuiască în locuința de acolo. Problema este că are venit de 700 lei din care plătește și chiria. Cum supraviețuiește cu un copil?”, au scris pe Facebook cei de la Asociația Noi și Voi.
„Locuim aici de zeci de ani, plătim toți chirie, dar avem o problemă majoră. Ni s-a comunicat tuturor faptul că o sa fim evacuați. Unde să ne ducem, ce să facem? Majoritatea au copii foarte mici, sub doi ani și peste doi ani. Ce putem face? Unde ne vom duce numai Dumnezeu va ști. Primăria Cisnădie nu ne bagă în seamă”, a povestit și Matei, unul dintre locatarii afectați, pentru Ora de Sibiu.
Reporterii Ora de Sibiu au încercat să ia legătura și cu reprezentanții fermei de la Seviș. Din păcate, la numărul de telefon afișat pe site-ul web, nu răspunde nimeni.
hai sa scriem stirea corect. Nu a fost Seful Politiei Locale, ci un politist de la IPJ Sibiu. Si evacuarea o face firma lui Carabulea Ilie.
Oare cine-i actionarul majoritar al fermei????