Iohannis după decizia CCR - „Guvernul și-a pierdut legitimitatea”

Președintele Klaus Iohannis a declarat, miercuri, în urma deciziei Curții Constituționale, că această hotărâre nu schimbă cu nimic situația politică în care se află Guvernul de peste trei saptămâni. De asemenea, a precizat că guvernul „și-a pierdut legitimitatea și trebuie să meargă în fața Parlamentului”.

„Curtea Constituțională a luat azi în discuție actuala situație politică. Prima observație pe care aș face-o. Decizia de azi a Curții Constituționale nu schimbă cu nimic situația poltică în care se află Guvernul României de mai bine de trei săptămâni. Guvernul nu mai are aceeași compoziție prin plecarea ALDE de la guvernare și premierul e obligat să meargă să ceară un vot de încredere în fața Parlamentului”, a declarat președintele Klaus Iohannis, la Palatul Cotroceni.

Șeful statului a precizat că, din punctul său de vedere, magistrații CCR au ajuns „în mod corect și inevitabil exact la aceeași concluzie pe care o spun de trei săptămâni: Guvernul și-a pierdut legitimitatea și trebuie să meargă de îndată în fața Parlamentului”.

CITEȘTE ȘI: Decizie la Curtea Constituțională – Iohannis, obligat să revoce miniștrii demiși

Totodată, Klaus Iohannis a declarat că va lua o decizie după apariția motivării CCR.

Președintele Klaus Iohannis a declarat că va lua o decizie cu privire la revocarea și numirea miniștrilor după ce va fi publicată motivarea hotărârii CCR de miercuri. Șeful statului a îndemnat-o din nou pe Viorica Dăncilă să meargă în Parlament pentru a cere votul de încredere al Guvernului.

„Celelalte chestiuni legate de numirile și revocările miniștrilor sunt de fapt blocaje generate de refuzul doamnei premier de a se prezentat în fața Parlamentului pentru a primi un vot de încredere. Deciziile mele referitoare la punerea în aplicare a deciziei CCR le voi lua după publicarea și analiza motivării deciziei care va fi probabil publicată în perioadă imediat următoare. Dar dacă doamna premeir Dăncilă dorește să se pună capăt acestei crize guvernamentale soluția e simplă. Doamna premier poftiți în fața parlamentului pentru votul de validare”, a afirmat Klaus Iohannis, într-o declarație de presă susținută miercuri la Cotroceni.

CCR a admis parțial conflictul Guvern-Președinție, au spus surse oficiale, pentru MEDIAFAX. Klaus Iohannis e obligat să revoce miniștrii demiși și să numească interimarii. Președintele României trebuie să motiveze de îndată refuzurile remanierii.

Judecătorii CCR au constatat că Președintele României nu și-a executat în mod corect decizia de revocare, iar astfel șeful statului este obligat să îi revoce pe miniștrii, au explicat sursele citate.

De asemenea Klaus Iohannis este obligat și să numească interimari, pentru a rezolva problema continuității Guvernului, au mai precizat sursele menționate.

În ceea ce privește revocarea, șeful statului trebuie să semneze pentru eliberarea din funcția Anei Birchall din funcția de ministrul al Justiției, în contextul în care aceasta fusese propusă ca vicepremier pentru parteneriate strategice de către premier.

Sursa: Mediafax

 

Ultima oră

Comentariul meu