foto primul taxi electric din sibiu – condiții din „viitor” și plată cu cardul

Mașinile electrice încep să fie la mare căutare și în țara noastră. Potrivit ultimelor studii, în România, interesul față de astfel de autovehicule este la cote înalte față de alte țări europene. Cei mai mulți dintre șoferi vor să facă o schimbare pentru a proteja mediul, însă unii vor doar să dețină o mașină a viitorului. Dacă la prima vedere costurile achiziției par mari, iar autonomia mică, mulți nu se sperie și stiu că este o investiție bună. Printre ei se numără și Alexandru, un sibian de 27 de ani, care într-o zi a decis că este necesară o schimbare. Așa că a pus totul cap la cap și a cumpăra o mașină care să îi satisfacă absolut toate nevoile.

A ales o mașină electrică pentru a proteja mediul înconjurător
Alexandru Mărunțel este din Sibiu și are 27 de ani. De când se știe, a avut grijă de natură și tot ce îl înconjoară. E de părere că trebuie să reducem pe cât posibil poluarea și, tocmai din acest considerent, într-o zi și-a spus că vrea o mașină electrică. S-a oprit la un Nissan Leaf.

foto primul taxi electric din sibiu – condiții din „viitor” și plată cu cardul
foto primul taxi electric din sibiu – condiții din „viitor” și plată cu cardul
Mașina lui Alexandru înainte să o transforme în TAXI

„M-am orientat către o mașină electrică din ideea de a face ceva pentru Sibiu și pentru mediu, în general. Mereu am fost implicat în acțiuni de curățare a orașului și a județului și trăiesc după un principiu clar:  nu trebuie să arunci gunoaie pe jos. Dacă aș fi fost fumător, crede-mă, aș fi pus mucurile de țigară în buzunar până la primul coș de gunoi”, spune, zâmbind, Alexandru.

Mașina electrică – Avantaje și dezavantaje
Pentru un conducător auto, trecerea de la o mașină pe motorină sau benzină la una electrică este extrem de simplă. În primul rând, astfel de autovehicule se conduc mult mai ușor, fiindcă ești ajutat de o multitudine de senzori. De altfel, oboseala la volan este redusă, iar sentimentul că efectiv nu se aude niciun zgomot este plăcut.

Alexandru menționează că printre principalele avantaje ale autovehiculelor electrice este reprezentat de faptul că nu mai poluezi și simți că ești parte din schimbare. Totodată, faptul că nu mai ești nevoit să cheltui bani pe carburant este un lucru care, de la o zi la alta, se simte la buzunar. foto primul taxi electric din sibiu – condiții din „viitor” și plată cu cardul

„Dacă ar fi să mă gândesc care sunt dezavantajele unei mașini electrice ar fi faptul că momentan, în România, sunt prea puține stații de încărcare. Tehnologia este încă la început, se stă mult la încărcare. De exemplu, la fast charge (încărcare rapidă) aștepți cam o oră să ajungă de la 20% la 80%. De acolo în sus, timpul crește. Altfel spus, timpul de așteptare e influențat și de factori externi, cum ar fi bateria încălzită sau frigul de afară, care afectează autonomia”, mărturisește Alexandru. foto primul taxi electric din sibiu – condiții din „viitor” și plată cu cardul

Primul taxi electric din Sibiu
Odată ce a aflat că în Sibiu nu există niciun taxi electric, s-a gândit să vină el cu o premieră. Și, de ce nu, să le arate sibienilor că se poate și altfel. foto primul taxi electric din sibiu – condiții din „viitor” și plată cu cardul

„Inițial, mi-am dorit să folosesc un serviciu de ride-sharing. Dar fiindcă la Sibiu nu este disponibil, m-am orientat către serviciul de taximetrie. Am aflat că în orașul nostru nu există un taxi electric, iar în țară sunt doar câteva. M-am gândit să fie o premieră pentru Sibiu și sibieni”, spune Alexandru.

Până acum, sibienii care „i-au călcat pragul” s-au declarat extrem de mulțumiți. Confortul e altul, iar mașina pare a fi din viitor. „Toată lumea care s-a urcat în mașină a fost încântată. Unii au fost foarte entuziasmați fiindcă li se pare ceva diferit. Mi-au spus că le place fiindcă nu se aude niciun zgomot de afară, nu există șocuri. Mulți mi-au cerut numărul de telefon și cartea de vizită”, povestește Alexandru. foto primul taxi electric din sibiu – condiții din „viitor” și plată cu cardul

În ceea ce privește uzura mașinii, acum că a „transformat-o” în taxi, Alexandru nu se teme că vor fi probleme. Consideră că sibienilor nu le lipsește bunul simț și nu sunt puși pe distrugeri. De asemenea, el mărturisește că mașinile electrice au costuri de reparații mult mai mici, iar o mașină nouă nu se deteriorează ca una veche.

Plata cu cardul în taxi
Mulți ne-am aflat în postura în care am rămas fără bani cash la noi și ne-am dat seama doar după ce am chemat taxi-ul. Mulți ne-am enervat fiindcă am fost nevoiți să căutăm un bancomat în drum ca să putem scoate numerar pentru a achita cursa. Alexandru s-a gândit și la acest aspect, astfel că are POS în mașină. foto primul taxi electric din sibiu – condiții din „viitor” și plată cu cardul

„Am pățit de foarte multe ori, pe când eram în postura de client într-un taxi, să nu am bani cash la mine. Și era deranjant să mergi mai întâi la un bancomat și abia apoi la destinație. Știam că în Sibiu există puține taxi-uri cu varianta plății cu cardul, sub zece, așa că m-am gândit că e un lucru bun să am și POS”, spune Alexandru.

Cum ajută statul român viitorii posesori de mașini electrice
Fiecare român care dorește să achiziționeze o mașină electrică poate primi de la stat, prin două programe, Rabla Plus și Rabla Clasic, un ajutor.

„Statul mi-a dat 51.500 lei, prin două programe, și anume Rabla Clasic, unde am beneficiat de 6.500 de lei, și prin Rabla Plus, prin care am primit 45.000 lei”, mărturisește Alexandru.foto primul taxi electric din sibiu – condiții din „viitor” și plată cu cardul

Din păcate, în ceea ce privește mașinile eco care urmează să fie folosite în regim taxi, nu există nimic reglementat la nivel național pentru licențe.

Primăria Sibiu are o singură stație de încărcare pentru mașini eco în tot orașul
La momentul actual, primăria Sibiu are doar o stație de încărcare „Type 2”, la Cazarma 90, unde încărcarea este gratuită. Singurul lucru ce trebuie plătit este parcarea. Dezavantajul încărcării Type 2 este că timpul de așteptare până ce bateria este plină este mai mare.

Într-o ședință de Consiliu Local, Adrian Bibu, consilier și director al Sălii Transilvania, declara că dorește ca Sibiul să fie „verde”. Pe atunci, a menționat și că dorește ca sibienii să circule cu taxi-uri electrice, semn că există o posibilitate să se facă mai multe stații de încărcare. foto primul taxi electric din sibiu – condiții din „viitor” și plată cu cardul

Alexandru a încercat să obțină aprobare pentru o stație la bloc, dar nu se poate
„Eu stau la bloc. Am depus o cerere pentru instalarea unei stații, pe cheltuiala mea. Din păcate, totul a fost refuzat. Dacă locuiam la casă, situația era alta. Însă dacă stația se află pe domeniul public, nu este posibil”, spune Alexandru.

Acesta a menționat și că singura stație de încărcare rapidă se află în parcarea unui hypermarket de pe Șoseaua Alba Iulia. foto primul taxi electric din sibiu – condiții din „viitor” și plată cu cardul

Alexandru Mărunțel este mândru că face parte dintr-o schimbare. Susține că nu va regreta niciodată că a cumpărat o mașină full electric și că doar prin puterea exemplului oamenii pot învăța cum să aibă un viitor mai bun.

Ultima oră

Comentariul meu

Publică