Sibienii care sunt suspectaţi de către medici că ar putea avea tuberculoză sunt nevoiţi în prezent să plătească 400 de lei, pentru o pletismografie, adică o analiză care se poate face doar la cabinetele private din judeţ, potrivit directorului medical al Spitalului de Pneumoftiziologie din Sibiu, dr. Ioan Drăghilă. De anul viitor, toţi cei care au nevoie de această analiză, o pot face gratis, la Spitalul de Pneumoftiziologie din Sibiu, unde, pentru prima dată va exista un pletismograf body-test. Acest aparat va fi cumpărat de către Consiliul Judeţean Sibiu, cu bani europeni.
O analiză care s-ar putea face la stat, se plăteşte la privat, din cauză că nu avem aparatul
Preşedintele Consiliului Judeţean (CJ) Sibiu, Daniela Cîmpean, a anunţat vineri, într-o conferinţă de presă, că instituţia pe care o conduce va investi peste 800.000 de lei în Spitalul de Pneumoftiziologie, unde se vor cumpăra mai multe aparate, cel mai scump fiind un Pletismograf body-test. CJ Sibiu va cumpăra aparatura şi va moderniza Ambulatoriul de la Spitalul TBC cu fonduri europene. În prezent, sibienii suspecţi de tuberculoză, cheltuie între 300 şi 400 de lei, la privat, pentru o singură analiză, numită pletismografie, practic este o probă de sânge şi o investigaţie cu un aparat modern, care arată dacă acel pacient are sau nu boala. „Ca aparatură nouă, capătul de listă este reprezentat de Pletismograf sau body-test care este un aparat de investigaţie funcţională complexă, util atât pentru diagnostic, cât şi pentru urmărirea pacientului sub tratament. Este vorba de acest aparat prin care noi identificăm dacă pacientul este sau nu infectat cu bacilul Koch, bacilul tuberculozei. Se ia o probă de sânge şi se analizează cu acest aparat, dar costă mult. Este o investigaţie costisitoare, dar având această informaţie că pacientul este sau nu este infectat cu bacilul Koch, noi din start putem să ne orientăm şi să suspicionăm că pacientul ar putea avea TBC, dacă cu (…) pozitiv şi dacă nu, în majoritatea situaţiilor se exclude o infecţie, o îmbolnăvire de natură bacilară”, a explicat medicul Ioan Drăghilă, director medical la Spitalul TBC. Întrebat de Ora de Sibiu, dacă analiza cu acest aparat nou va fi gratuită, fiind suportată de Casa de Asigurări de Sănătate, medicul Drăghilă a răspuns: „Fiind vorba despre o investigaţie care se referă la tuberculoză, banii ar trebui să vină prin Programul Naţional de Control al Tuberculozei”. Potrivit medicului Drăghilă, după ce va exista acest aparat la Spitalul TBC, un pacient va avea rezultatul după maxim trei zile. Practic, un pacient se va duce, i se va recolta o probă de sânge, va fi pus la acest Pletismograf şi după trei zile ştie dacă are sau nu tuberculoză.
Daniela Cîmpean: Consiliul Judeţean a investit peste 11 milioane de lei în Spitalul TBC
Preşedintele CJ Sibiu, Daniela Cîmpean, a arătat că instituţia pe care o conduce a investit până acum, 11,6 milioane de lei, fonduri atrase de la Uniunea Europeană, pentru Spitalul TBC, ca să fie tratate bolile pulmonare.