Rata abandonului școlar la Șelimbăr este minimă. Una dintre măsurile luate de primăria comunei pentru a se ajunge aici este transportul elevilor către cursuri. Atât cei din satele aparținătoare Mohu și Bungard sunt aduși la școlile din Veștem și Șelimbăr cu autobuzele, dar și copiii care învață la școlile din Sibiu ajung aici tot cu microbuzele puse la dispoziție de Primărie.
Transport gratuit
În comuna Șelimbăr funcționează două instituții de învățământ- una în Șelimbăr unde vor învăța 252 de copii, iar alta în Veștem unde sunt așteptați de luni 119 copii. Aici ajung și copiii din Bungard și Mohu. Marea lor majoritate nu ar putea veni la cursuri dacă primăria nu ar asigura transportul lor, gratuit. ”De la bun început, de când s-a luat această măsură s-a vizat scăderea abandonului școlar, pentru că din cauză că nu aveau posibilitatea să ajungă la cursuri, părinții retrăgeau copiii de la școală. Acum ne putem mândri cu o rată a abandonului foarte scăzută. Avem 3 autobuze și un microbuz care transportă copiii în comună, dar și la Sibiu la școli și licee. Aproximativ 250- 300 de elevi beneficiază de acest serviciu anual”, spune Marius Grecu, primarul comunei Șelimbăr.
Transportul elevilor la Sibiu se face tot în mod gratuit, toate costurile fiind suportate din bugetul primăriei Șelimbăr. ”Autobuzele sunt moderne, dotate cu aer condiționat, iar șoferii sunt profesioniști. Ne dorim ca prin această măsură să facilităm accesul copiilor și tinerilor la sistemul de învățământ și Primăria face un efort financiar pentru acest lucru”, spune primarul Marius Grecu.
Anual 250-300 de copii beneficiază de transportul gratuit către școală.
Școlile din Șelimbăr, renovate și dotate
Dacă în unele școli situația autorizațiilor de la ISU este o problemă spinoasă, la Șelimbăr lucrurile stau bine. ”Pentru școala din Veștem avem autorizație de la ISU, iar pentru cea din Șelimbăr avem aviz, am depus dosarul pentru autorizare, dar trebuie refăcute niște acte, apoi vom primi și autorizația”, spune Bianca Dordea, directorul școlii Șelimbăr.
Anul acesta, la cele două clădiri școlare s-au refăcut burlanele și scocurile. La Șelimbăr acoperișul a fost înlocuit total, iar la Veștem s-au făcut doar reparații. ”Cam aceste lucrări am mai avut de făcut, pentru că anul trecut s-au făcut renovări complete. Clădirile s-a zugrăvit în totalitate, s-au cumpărat bănci noi. La ciclul primar toate sălile de curs au table interactive și proiectoare, iar la gimnaziu white board-uri, proiectoare și laptop-uri”, spune Bianca Dordea.