EXCLUSIV Totul despre canonizarea părintelui Arsenie Boca

Părintele Arsenie Boca, supranumit „Sfântul Ardealului”, este considerat oficial, deja un sfânt, de preoţii din judeţele Sibiu, Alba, Hunedoara, Bihor, Covasna şi Harghita. Dovada este decizia luată joi, în unanimitate, la Deva, când preoţii care fac parte din Sinodul Mitropoliei Ardealului, condus de ÎPS Laurenţiu Streza, au propus canonizarea părintelui Arsenie Boca. Sutele de credincioşi care se închină zilnic, la Mănăstirea Prislop, judeţul Hunedoara, îşi doresc ca în 28 noiembrie în acest an, când se împlinesc 30 de ani de la decesul părintelui Arsenie Boca, acesta să fie canonizat. Alţi credincioşi se tem ca nu cumva canonizarea părintelui Arsenie Boca, să nu însemne mutarea sicriului cu trupul acestuia, de la Prislop (judeţul Hunedoara), în Catedrala Mântuirii Neamului de la Bucureşti.

Părintele Arsenie Boca, primul pas pe drumul să fie declarat sfânt al Bisericii Ortodoxe Române

Mitropolitul Ardealului, ÎPS Laurenţiu Streza, a decis împreună cu preoţii din Sinodul mitropolitan, joi, la sediul Episcopiei Devei şi Hunedoarei, să înainteze dosarul de canonizare a părintelui Arsenie Boca, către Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, potrivit unui comunicat de presă.

Dosarul cu documentele care atestă minunile făcute de Arsenie Boca va ajunge săptămâna viitoare la Patriarhia Română

Acest dosar de canonizare va fi înaintat unei comisii speciale a Sfântului Sinod, care va verifica toate documentele şi mărturiile strânse de cei din Mitropolia Ardealului, cu scopul ca părintele Arsenie Boca să fie declarat sfânt. „Se va ajunge la Bucureşti cu toate actele. Episcopul erparhiei de care aparţine, în cazul nostru episcopul Devei şi Hunedoarei duce dosarul respectiv la Patriarhia Română”, a explicat pentru Ora de Sibiu, preotul Cristian Vaida, secretar al Mitropoliei Ardealului.

Arsenie Boca va fi declarat sfânt de Biserica Ortodoxă Română până în noiembrie?

La acest moment, nimeni nu poate spune cu siguranţă cât va dura analiza dosarului de canonizare şi dacă părintele Arsenie Boca va fi declarat sfânt de Biserica Ortodoxă Română în acest an, până în noiembrie, când se împlinesc 30 de ani de la moartea sa. Surse bisericeşti afirmă că o „canonizare nu se face pe genunchi, ci cu răbdare şi cu multă seriozitate”. Preotul Cristian Vaida explică că toată procedura de canonizare este un proces foarte complex şi deocamdată nimeni nu poate spune exact când părintele Arsenie Boca va fi declarat sfânt.

Preotul Vaida: „Canonizarea este un moment aşteptat de multă lume”

Secretarul Mitropoliei Adealului, preotul Cristian Vaida, spune că această canonizare a părintelui Arsenie Boca „este un moment aşteptat de multă lume pentru că ştim prea bine că sute de oameni se duc zilnic, acolo (la mormântul de la Prislop n.r.) şi cea mai mare din ei gândesc şi aşteaptă canonizarea”. Potrivit sursei citate, există sute de volume de analize, texte, mărturii despre părintele Arsenie Boca. „Canonizarea se face cu răbdare şi cu înţelepciune şi rugăciune înaintea lui Dumnezeu”, spune preotul Vaida.

După ce va fi canonizat, va exista o zi anume de rugăciune pentru părintele Arsenie Boca

Canonizarea lui Arsenie Boca va însemna o nouă zi de rugăciune, dedicată unui sfânt, în calendarul creştin ortodox. Va exista şi un acatist recunoscut.

Ceremonia de canonizare se va face la Mănăstirea Prislop unde este îngropat părintele Arsenie Boca

Credincioşii care vor dori să ia parte la ceremonia în care se va citi decizia de canonizare, vor fi nevoiţi în acea zi să se deplaseze la Mănăstirea Prislop, spune reprezentantul Mitropoliei Ardealului. Se numeşte proclamarea oficială a canonizării.

Părintele Arsenie Boca nu va fi mutat din Ardeal la Bucureşti, după canonizare

Unii credincioşi se tem că după ce va fi canonizat, părintele Arsenie Boca va fi mutat de la Mănăstirea Prislop, la Bucureşti, în Catedrala Mântuirii Neamului. Reprezentantul Mitropoliei Ardealului infirmă acest zvon şi spune că nu se discută în Biserica Ortodoxă Română, mutarea sicriului cu trupul părintelui Arsenie Boca. Sursa foto: doxologia.ro

 

 

 

Ultima oră

Comentariul meu