La fel ca în fiecare toamnă, anul școlar începe cu controverse. De această dată este vorba despre grădinițe, la care Ministerul Educației a schimbat regulile. Dacă până acum părinții plăteau pentru activitățile opționale- cum ar fi limbile străine, dansuri, muzică…- de luni aceste ”plăți” sunt interzise. Mai exact, de acum, orice opțional trebuie predat de educatoarele de la clasă.
Cursurile opționale de limbă engleză au fost cele mai cerute în învățământul preșcolar. O profesoară cu atestat în predarea limbii engleze venea de câteva ori pe săptămână în grupele de la grădiniță și în schimbul unei sume plătite de părinți preda celor mici limba străină. Noul curriculum adoptat de Ministerul Educației nu mai permite acest lucru.
”S-a stabilit că activitățile opționale vor fi predate doar de educatoarele de la grupă. Pentru engleză, de exemplu, dacă educatoarea are atestat, poate face acest lucru după ce va face o cerere la inspectoratul școlar. Același lucru se întâmplă și cu celelalte cursuri opționale care se făceau la grădinițe”, explică Delia Stoicescu, inspector învățământul preșcolar din cadrul Inspectoratului Școlar Sibiu.
Dacă însă profesoarele care au predat până acum opționalele încheie un contract cu primăria, pot ține în continuare cursurile în incinta grădinițelor, dar după orele didactice.
Orice opțional, dar cu educatoarele
Noul curriculum nu împiedică predarea cursurilor opționale, doar că acestea trebuie să fie predate exclusiv de educatoarele copiilor. ”Educatoarele vor prezenta o listă cu opționalele pe care acestea le pot ține, în funcție de atestatele pe care le au și de infrastructura grădiniței. Aici vorbim practic de orice activitate…Cererile vor fi vizate de inspectorat, iar apoi părinții vor putea alege din listă ceea ce își doresc pentru copiii lor”, explică Delia Stoicescu.
Singura activitate care va putea fi prezentată copiilor și se va plăti pentru ea sunt piesele de teatru. ”Teatrul va putea veni în continuare la grădinițe ți se va plăti bilet pentru asta. Este singura activitate acceptată în acest format, pentru că ar fi fost imposibilo să meargă toți copiii la teatru, ar fi paralizat activitatea acestora, probabil acesta a fost raționamentul”, spune inspectorul sibian.