cocoloș ca la stână, duminică, în muzeul din dumbrava

Muzeul ASTRA organizează duminică, 8 septembrie 2019, între orele 11.00 – 17.00, în Muzeul în aer liber din Dumbrava Sibiului, zona păstorit, despre atelierul gastronomic Cocoloș, caș și smântână / Toate bune ca la stână. Mai mulți oieri din Mărginimea Sibiului (Rășinari) va pregăti aici preparate din lapte de oaie – unt, jintiță, caș și cocoloș – după procedeele tradiționale folosite la stână.

,,8 septembrie este Sântămăria Mică sau Precista Mică și marchează începutul toamnei, natura își schimbă înfățișarea iar oamenii vestimentația: A trecut Sântămăria / Să lepădăm pălăria.

cocoloș ca la stână, duminică, în muzeul din dumbrava
De la jumătatea lunii septembrie ciobanii coboară cu oile de la munte îndreptându-se spre câmpie unde vor ierna. Acum se apropie vremea răvășitului oilor, sfârșitul contractului dintre ciobani și proprietarii animalelor. Înainte ca fiecare sătean să-și ia oile și brânza cuvenită pentru perioada în care ovinele au fost date la pășune are loc o ultimă petrecere, sus la munte, unde preparatele care se consumă sunt cele specifice la stână.”, a declarat Raluca Iliuț, muzeograf Muzeul ASTRA.

În cadrul atelierului gastronomic, ciobanii vor folosi instrumentarul tradițional de la stână, cu elemente specifice cum sunt următoarele: crintă, bădău, formă de caș, ceaun, linguri de lemn, cârpătoare, cuțite. În pauzele de la gătit, atmosfera va fi animată cu cântecele din fluier ale ciobanilor.

Ultima oră

Comentariul meu