Bătrânel din Sibiu jecmănit în propria casă – A rămas fără 5.000 de lei

Un bărbat de 78 de ani din Sibiu a fost, marți, victima unei infracțiuni de furt din imobil, prejudiciul creat fiind de 5.000 de lei.

Sub pretextul că dorește să ofere fructe și bani pomană, bărbatul i-a permis unei femei necunoscute accesul în imobil. Aceasta i-a cerut să îi schimbe o sumă de bani, iar după plecarea acesteia victima a constatat lipsa celor 5.000 de lei. Polițiștii Biroului Investigații Criminale Sibiu continuă cercetările în vederea identificării și depistării autoarei.

Plecând de la acest caz, pentru a nu deveni victima furturilor în propria locuință săvârșite prin diverse metode, cei certați cu legea fiind extrem de inventivi, vă recomandăm următoarele:

 Nu permiteți accesul în locuință persoanelor necunoscute care se prezintă în calitate de reprezentante ale unor instituții de stat sau private, lanțuri de magazine, firme cunoscute de produse de curățenie sau cosmetice, care pretind că execută reparații la instalațiile sanitare, de gaz, energie electrică;

 Dacă în imobilul în care locuiți, îndeosebi la blocuri, aveți vecini în vârstă, singuri, preveniți-i asupra acestui mod de operare utilizat de cei certați cu legea;

 Instruiți-vă copiii să nu dea detalii persoanelor necunoscute despre locatarii blocului, programul acestora, bunurile pe care le dețin;

 Încercați să rețineți cât mai multe detalii privind persoanele care vi se par suspecte ca prezență în imobil: aspect, înălțime, culoarea părului, trăsături specifice, tatuaje, cicatrici, hainele cu care sunt îmbrăcate, caracteristicile bunurilor pe care le au asupra lor (genți voluminoase), direcția de deplasare și mijlocul de deplasare etc.

 Acești prieteni falși pot fi femei cu aspect îngrijit, limbaj bine dezvoltat, cu vârste cuprinse între 25 – 45 de ani, foarte prietenoase, inspiră încredere, se prezintă singure la ușă în timp ce o altă persoană sau mai multe așteaptă izolarea victimei după care pătrund în locuință și sustrag bunuri;

 De asemenea, sub pretextul că execută reparații la instalațiile sanitare, pot fi și bărbați cu aspect îngrijit, cu vârste cuprinse între 25 – 50 de ani, care, de obicei, poartă salopetă asemănătoare cu a firmei reale și pot prezenta legitimații false.
Când astfel de persoane se prezintă la ușa locuinței, avertizați-le că veți anunța poliția, fără a le permite accesul.
Dacă reușesc să pătrundă în apartament, la terminarea așa zisei lucrări de reparație solicită o sumă de bani mare, mizând pe faptul că victima va aduce bani din locul unde îi păstrează. Urmăresc victima în timp ce ia banii din locul de păstrare după care îi distrag atenția și sustrag bani și bijuterii din locul respectiv.

 Cei care se îndeletnicesc cu săvârșirea acestui gen de furturi vizează persoanele vârstnice, de peste 60 de ani, domiciliate la bloc, singure sau care petrec mare parte a timpului singure. Aleg această categorie întrucât, pe de o parte, infractorii mizează pe capacitatea mai redusă a acestor persoane de a reține detalii sau a-i recunoaște, iar pe de altă parte, infractorii mizează pe capacitatea de rezistență fizică mai scăzută a vârstnicilor.

Ultima oră