foto sibianul care l-a impresionat pe prinţul charles - "ajutati-mă să salvez monumentele din judeţ!"

Unul din sibienii cei mai preocupaţi de starea monumentelor din Transilvania şi nu numai, arhitectul Eugen Vaida, preşedintele Asociaţiei Monumentul atrage atenţia că este nevoie urgentă să se implice toată lumea, pentru a salva 600 de monumente din toată ţara. Vaida este unul din sibienii care au pus pe roţi „Ambulanţa pentru Monumente”, un proiect lăudat şi ajutat de Prinţul Charles.

Arhitectul Eugen Vaida: Întrebaţi toţi politicienii care candidează ce vor face pentru dumneavoastră!

Eugen Vaida îi îndeamnă pe toţi sibienii să-i întrebe pe politicienii care doresc să ocupe funcţii, ce fac pentru ei, pentru comunitate şi pentru patrimoniu. „Din start vreau să vă spun că această întâlnire nu are nicio legătură cu politicul, (…) dar are legătură cu politicile în domeniul patrimoniului. Şi pentru că şi la nivelul Uniunii Europene, lumea îi întreabă pe cei care candidează la diferite funcţii, ce facem cu patrimoniul, face parte din politicile publice, vă recomand ca şi dumneavoastră să-i întrebaţi pentru că sunt anul acesta şi anul viitor avem an electoral, să-i întrebaţi pe cei care candidează ce vor face pentru dumneavoastră, pentru comunitate, pentru patrimoniu, acesta este mesajul pe care încerc să vi-l transmit”, a declarat marţi, arhitectul Eugen Vaida.

Ambulanţa pentru Monumente are nevoie de ajutor

În prezent există 600 de monumente în România care se află în pericol. Unele dintre acestea sunt în judeţul Sibiu. Dacă dorim să nu le pierdem, putem să ne implicăm, ajutând proiectul Ambulanţa pentru Monumente: „În al doilea rând, vreau să vă spun că deja suntem depăşiţi, noi, cei care încercăm să ne ocupăm de patrimoniu ne dăm seama că avem nişte probleme foarte mari. (…) Nu avem suficienţi specialişti pe monumente, sunt peste 600 de monumente care sunt în stare de colaps şi pre-colaps în România şi nu reuşim să facem faţă. Există bani pe fonduri europene, dar foarte greu se găseşte un specialist, este şi mai greu să găseşti o echipă de execuţie, care să fie serioasă în primul rând, meşteri, şi bineînţeles, la nivelul autorităţilor locale, lucrurile se mişcă în anumite părţi, în anumite oraşe, dar nu în toate şi încercăm ca şi Sibiul să ajungă la un nivel la care să sprijinim patrimoniul cu adevărat, nu numai declarativ1, a mai spus Eugen Vaida. foto sibianul care l-a impresionat pe prinţul charles - "ajutati-mă să salvez monumentele din judeţ!"

Cum poţi salva un monument?

Oricine doreşte să se implice şi să dea o mână de ajutor, o poate face luând legătura direct cu cei de la Asociaţia Monumentum, pe site-ul acestora: http://www.asociatiamonumentum.ro/ sau scriind pe pagina de Facebook https://www.facebook.com/ambulantapentrumonumente/. Unul din susţinătorii asociaţiei din judeţul Sibiu este chiar Prinţul Charles.

Ultima oră

Comentariul meu