a murit ”tanti lilly” - legenda teatrului de păpuși a avut spectacole apreciate la sibiu

Lilly Krauss-Kalmar, o legendă a teatrului pentru copii, s-a stins din viață la vârsta de 95 de ani. „Tanti Lillyʺ așa cum îi spuneau toți cei care au învățat să iubească și să îmbrățișeze actoria, a plecat dintre noi pentru totdeauna. Cu o iubire nemărginită față de teatru și literatură insuflate încă din copilărie, Lilly Krauss Kalmar a jucat, a regizat, a creat scenografii, s-a ocupat de acompaniamentul muzical potrivit și a activat în diferite teatre, chiar și la nivel internațional, în calitate de pedagog teatral.

În anul 1956 s-a alăturat colectivului Teatrului de Păpuși „Licurici” (denumirea Teatrului pentru Copii și Tineret GONG în perioada 1949-1996), la secția germană, activând ca actriță, regizoare, autoare și traducătoare de texte ce urmau să fie puse în scenă. De-a lungul timpului a jucat și regizat aproape 200 de spectacole pe scena teatrului Teatrului Gong din Sibiu. A început să scrie piese de teatru și povești în 1968, iar multe dintre acestea se regăsesc în repertoriul permanent al teatrului. Asemeni unei zâne bune ce are bagheta magică a copilăriei fericite, Lilly Krauss Kalmar a reușit prin spectacolele sale să aducă bucurie în sufletele a mii de copii. Unele dintre cele mai apreciate spectacole ale teatrului sibian ce poartă semnătura doamnei Kalmar sunt: „Aventurile lui Pinocchio”, „Balada vremii care trece”, O rază de soare”, „Prințul fericit”, „Broscuța fermecată” și „Muzicanții din Bremen”.

„Tanti Lillyʺ a rămas mereu alături de Teatrul Gong, fiind un invitat special al spectacolelor teatrului, alături de soțul său. S-a identificat în întregime cu obiectivele Teatrului de Păpuși, lucru confirmat și de afirmația Beatricei Ungar într-un articol apărut în Hermannstädter Zeitung: „Cine spune Teatrul de Păpuși la Sibiu, spune Lilly Krauss-Kalmár.” Ca răsplată pentru întreaga sa activitate, în anul 2000 a primit Diploma de Excelență pentru întreaga activitate din partea Uniunii Naționale a Teatrelor din România (UNITER).

Ultima oră

Comentariul meu