Cei mai mulți dintre noi căutăm zilnic, pe piață, produse cât se poate de naturale, făcute din ingrediente de calitate, după rețete tradiționale care garanteaza un gust extraordinar. Ei bine, toate aceste lucruri le găsim la Vitoșa, acolo unde toate produsele, de la pâine la prăjituri, de la cozonaci la checuri, ne aduc aminte de copilărie.
Produsele de la Vitoșa au acel gust pe care unii dintre noi îl recunoaștem dintr-o mie. Acel gust care ne aduce aminte de copilărie, acel gust al pâinii proaspăt scoase din cuptorul bunicii de la țară sau al prăjiturilor cu creme bune de te lingi pe degete.
Afacere de 25 de ani
Vitoșa este brutăria din Tălmaciu care a scos din cuptor prima pâine acum 25 de ani, în 1994. A fost o continuare a tradiției din familie. „Tatăl meu a lucrat în anii `70 la brutăria din Tălmaciu, nașii mei au avut o brutărie în Tălmăcel, iar un unchi o brutărie în Sibiu. Așa că afacerea asta a venit ca o continuare a ceea ce au făcut ei, pentru că am avut contact cu acest domeniu. Așa că în 1994 am pus în funcțiune brutăria în Tălmaciu, iar din 2000 vindem și în Sibiu”, spune Constantin Popa, directorul Vitoșa.
La început, la Vitoșa se producea doar pâine. Dar, cu trecerea anilor, producția s-a diversificat: mai multe sortimente de pâine, de patiserie, cozonaci, prăjituri și checuri. Pe lângă pâinea tradițională, o cerere mare are și checul „Vitoșel”, un desert natural, bine făcut, ca la mama acasă.
Checul Vitoșel – gustul care nu se uită
Checul dulce Vitoșel a fost pregătit din dorința de a da clienților un desert natural, cu un gust ca la mama sau bunica acasă. În urmă cu aproximativ șapte ani, Constantin Popa împreună cu un prieten de-al său din Franța, specialist în domeniu, s-au gândit să facă o rețetă, unde tradiționalul și noul să se îmbine. Așa au „adus la viață” checul Vitoșel.
„Pentru a îmbina tradiționalul cu noul am adăugat, pe lângă sortimentul de chec cu cacao sau stafide, un sortiment cu ciocolată. Cel mai apreciat dintre toate este cel cu gem acrișor de vișine. Checul Vitoșel este un produs făcut doar din ingrediente de calitate, care se găsesc în casa oricărei gospodine”, povestește Constantin Popa, director Vitoșa.
De asemenea, unul dintre secretele gustului atât de bun al checului este uleiul folosit. Pare un lucru simplu, însă cei de la Vitoșa folosesc cu strictețe doar un singur tip de ulei la această rețetă, de ani de zile. Constantin Popa spune că s-a muncit mult la acest produs și s-au făcut zeci de probe până să ajungă la rețeta finală.
Rețete tradiționale, fără amelioratori și conservanți
Rețetele de la Vitoșa sunt tradiționale. Practic este același gust al copilăriei. Gustul de acasă de la bunici. „ Rețetele sunt cele tradiționale. Am adaptat tehnologia, evident, dar rețetele sunt aceleași. Folosim ingredientele așa cum sunt ele, adică ouă, creme din ouă fierte, făină, nu adăugăm amelioratori sau conservanți. Iar la noi nici nu poate fi vorba de mixuri la care adăugăm apă și gata crema sau blatul. Folosim mii de ouă săptămânal, ouă de cea mai bună calitate, iar diferența se vede la gust”, spune Constantin Popa.
Pâine de casă cu maia
Nu numai prăjiturile au un gust plin de amintiri, ci și pâinea. Secretul ei este maiaua, dar și fermentația finală.
„Este foarte important să lași fermentația sa evolueze natural, atât timp cât este nevoie în cazul maielei, dar și a aluatului, la dospirea finală. Așa obținem o pâine bine crescută, pe care apoi o coacem pe vatră”, ne dezvăluie Constantin Popa.
Mai multe detalii despre Vitoșa găsiți și pe pagina de Facebook, dar și pe site.