Trif promite că se implică ca turiştii să poată vizita casa lui Noica din Păltiniş

Ministrul Turismului, Bogdan Trif, a promis miercuri, într-o conferinţă de presă, că se va implica ca turiştii să poată vizita casa în care a stat şi a creat în ultimii ani din viaţă, filosoful Constantin Noica din staţiunea Păltiniş. Trif îndeamnă mai întâi autorităţile sibiene să vorbească cu Gabriel Liiceanu, proprietarul casei Noica din Păltiniş.

Trif: „Este un punct de atracţie turistică”

Bogdan Trif a vizitat miercuri, Păltinişul, o staţiune în care ministerul pe care îl conduce investeşte într-o nouă bază Salvamont. În prezent, turiştii pot vedea la Păltiniş, mormântul lui Noica de lângă schit şi din exterior, casa filosofului. „Cu proprietarii în mod direct eu nu am discutat. Dacă autorităţile publice locale nu reuşesc, o să ne implicăm noi de la centru. Dar în mod normal ar trebui aici, pe plan local să reuşească. Este un punct de atracţie turistică”, a spus Trif.

Casa lui Noica a fost vândută de Ancuţa lui Liiceanu

„În anii ’20, saşii din zonă au construit acolo, ca modeste locuinţe de vacanţă, câteva zeci de cabane risipite în pădure. Confiscate de regimul comunist după 1950, ele au fost transformate în vile de categoria a III-a şi au intrat în patrimoniul OJT (Oficiul Judeţean de Turism). Noica a locuit de-a lungul a zece ani (1977-1987) în două „vile“ diferite, ocupând de fiecare dată câte o cămăruţă de nici măcar 10 mp: Vila 23 (demolată în 1990, pe locul ei ridicându-se astăzi o vilă spaţioasă a BNR) şi Vila 12, unde şi-a petrecut ultimii ani ai vieţii, între 1984 şi 1987. Ambele camere erau extrem de precare, iar „dotările“ celor două „vile confort III“ erau de-a dreptul mizere (încălzirea camerelor se făcea cu lemne, niciodată de-ajuns, iar în singura baie care exista pentru patru camere călcai în permanenţă un strat de rumeguş umed). După 1990, „vilele“ OJT de la Păltiniş au devenit proprietatea unui om de afaceri din Sibiu, dl Ancuţa. Nu am să-i fiu niciodată îndeajuns de recunoscător dlui Ancuţa pentru faptul că, în anul 2000, în urma unei simple discuţii telefonice, înţelegând proiectul cultural precum şi dorinţa de a onora memoria lui Noica, a acceptat să vândă Fundaţiei Humanitas-Aqua Forte Vila 12″, aşa povesteşte Gabriel Liiceanu cum a ajuns Fundaţia Humanitas condusă de el, proprietar al casei în care a stat Noica din 1977 până a murit. Aceste mărturisiri şi câteva imagini cu interiorul casei lui Noica, aparţin lui Gabriel Liiceanu fiind postate pe site-ul http://cabananoica.blogspot.com/.

Ultima oră