Gravitatea incendiilor din Amazon produce indignare în comunitatea internaţională şi printre liderii lumii. Mulţi se întreabă cât de bine o duc şi celelalte regiuni împădurite ale lumii. Emmanuel Macron, care a oferit sprijinul Franţei şi al celorlalţi membri ai G7 pentru stingerea incendiilor din Pădurea Amazoniană, a atras atenţia şi asupra crizei din Africa.
Pe lângă incendiile care mistuie Pădurea Amazoniană şi Siberia, şi pădurile din Africa sunt într-un pericol poate chiar mai mare, aşa cum dezvăluie mai multe hărţi realizate de sateliţi ai NASA, informează BBC citat de Digi 24.
Pe parcursul a două zile în timpul săptămânii trecute, Angola s-a confruntat cu aproximativ de trei ori mai multe incendii decât Brazilia. Conform informaţiilor NASA, în Angola au izbucnit 6902 de incendii şi alte 3395 în ţara vecină, Congo. Prin comparaţie, Brazilia s-a confruntat cu 2127 de incendii de pădure.
Emmanuel Macron, care a oferit sprijinul Franţei şi al celorlalţi membri ai G7 pentru stingerea incendiilor din Pădurea Amazoniană, a atras atenţia şi asupra crizei din Africa. „Pădurile ard şi în pădurile din regiunea sub-Sahariană”, a scris preşedintele Franţei pe Twitter.
Informaţiile obţinute din hărţile NASA nu ne arată, însă, dacă e vorba de incendii de vegetaţie sau de pădure şi nici cât de mari sunt ele. Observatorii atrag atenţia că nişte incendii izbucnite în urmă cu doi ani păreau că au fost puse cu bună-ştiinţă.
Se crede că fermierii pornesc incendiile pentru a avea mai mult teren agricol la dispoziţie, aşa cum fac şi cei din Brazilia. Această tehnică agricolă controversată îi nelinişteşte pe activiştii pentru protecţia mediului pentru că duce la distrugerea pădurilor, eroziunea solului şi distrugerea biodiversităţii.
Această modalitate este, însă, cea mai rapidă de a defrişa pentru agricultură şi are avantajul că omoară bacterii, iar cenuşa rezultată îmbogăţeşte pământul cu nutrienţi pentru recolte. Procedura este pusă în practică în fiecare an în Angola şi Congo înainte de sezonul ploios, care ar urma să înceapă luna următoare. Acesta ar putea fi unul dintre motivele pentru care incendiile nu au atras atât de multă atenţie spre deosebire de cele din Amazon şi Siberia.