etno parc la muzeul în aer liber - se face o scenă nouă și mai mare pe lac

Muzeul ASTRA, cu toate subunitățile lui, va beneficia de schimbări majore în anii care urmează. Cele mai vizibile vor fi în Muzeul din Dumbrava, dar centrul Sibiului va avea și el noi oferte culturale. Ciprian Ștefan, directorul complexului, care tocmai și-a început al doilea mandat, are planuri mari. Și toate vin în sprijinul dezvoltării culturale a orașului.

Scena de pe lac- o prioritate

Muzeul din Dumbrava a devenit de foarte mult timp un reper cultural în viața sibienilor, dar și a turiștilor care vin aici. Pe lângă celelalte evenimente organizate aici, concertele de pe scena de pe lac sunt punctele forte ale Muzeului. Doar că scena este învechită și mai răspunde nevoilor actuale. Tocmai din acest motiv refacerea ei reprezintă o prioritate pentru directorul Ciprian Ștefan. ”Avem deja un pre studiu de fezabilitate, urmează să demarăm proiectarea. Pentru asta o să invit la discuții cei mai importanți operatori culturali din zonă  dar și din țară. Vreau să discutăm, să aflu de la ei ce ar fi oportun și cum ar fi mai bine să realizăm noua scenă. cu siguranță va fi mai mare decât cea de acum, la fel și amfiteatrul. Vreau să îl facem integrat în zona verde, cu mobilier care să se potrivească ambientului”, dezvăluie Ciprian Ștefan. Lucrările vor demara cel mai probabil anul viitor.

etno parc la muzeul în aer liber - se face o scenă nouă și mai mare pe lac
Ciprian Ștefan este prezent la fiecare eveniment al Muzeului în Aer Liber

Etno parc la fel ca în preistorie

Un alt mare proiect ce se va implementa în viitorii trei ani ai mandatului lui Ciprian Ștefan este construirea unui etno parc. ”Cu evenimentele de până acum din Muzeul Dumbrava ne-am făcut cunoscuți și am atras atât localnici, cât și turiști. Dacă nu venim cu ceva nou riscăm să rămânem într-o bulă, să nu evoluăm. Din acest motiv am gândit un proiect nou. Este vorba despre un parc ce va fi construit în zona de pădure, care va avea tipologia așezărilor din România din preistorie până în secolul 16. Vor fi locuințe, ateliere, activități la care publicul poate participa și interacționa cu atmosfera de atunci”, spune Ciprian Ștefan. Anul acesta este programat studiul de oportunitate pentru acest proiect, urmând ca anul viitor să se identifice sursele de finanțare și apoi demararea construcției.

Dacă Muzeul din Dumbrava va oferi noi posibilități de a interacționa cu tradițiile și cultura, nici zona centrală nu este neglijată. Sediul ASTRA film va fi complet renovat până anul viitor. ”Vom avea încăperi noi, săli de proiecție, va fi deschis un muzeu al audio vizualului. Ne propunem și o revitalizare la Casa Artelor prin valorizarea resurselor locale. Venim astfel cu o ofertă culturală și în zona centrală, pentru a face turiștii și a le oferi posibilitatea de a petrece încă o jumătate de zi la Sibiu. Este nevoie să venim în completarea celorlalte muzee și oferte pentru a atrage turiștii și pentru a reînvia viața culturală a orașului”, crede Ciprian Ștefan.

etno parc la muzeul în aer liber - se face o scenă nouă și mai mare pe lac

Ciprian Ștefan a început cel de al doilea mandat la cârma Complexului Muzeal ASTRA. Pentru acest post nu s-a dat examen, pentru că, legea spune că dacă directorul primește peste 9 la evaluare, poate solicita continuarea mandatului, fără a se organiza concurs. Iar Ciprian Ștefan și-a dorit că continue proiectele începute și să demareze altele. Așa că cel puțin încă trei ani va asigura conducerea Muzeului și spune că nu intenționează să candideze la Primăria Sibiu, după cum s-a speculat. 

 

 

ciprian stefan mandat astra

 

Ultima oră

Comentariul meu