urşii, o problemă tot mai gravă la sibiu. autorităţile nu fac nimic deocamdată
FOTO arhivă

Urşii au devenit o problemă tot mai gravă în judeţul Sibiu, însă asta se pare că nu preocupă în mod real pe vreo autoritate. Vineri, doi copii au făcut atac de panică, patru maşini fiind lovite şi un urs moare la Aciliu, pe autostrada A1. În iulie, alţi doi copii au fost muşcaţi de un urs, fiind trataţi şi vindecaţi la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă din SIbiu. În iunie, un sibian a sunat la 112 că s-a întâlnit cu un urs pe Aleea Călăreţilor, în pădurea Dumbrava.

Lunar este o alertă cu urs în judeţul Sibiu

16 august 2019. Un urs moare si patru maşini sunt lovite pe autostrada A1 la Aciliu. Doi copii au făcut atac de panică.

5 iulie 2019. Doi copii sunt muşcaţi de urs – băiat de 10 ani, fata de 16 ani fiind internaţi la Boli infecţioase la Spitalul Judeţean Sibiu.

29 iunie 2019. Un om a văzut un urs în municipiul Sibiu, în pădurea Dumbrava. Jandarmii au căutat în zadar două zile ursul.

Ce au făcut azi autorităţile din Sibiu?

După accidentul cu ursul care murit pe autostradă, la Aciliu, luni am întrebat mai multe autorităţi locale ce au făcut în urma acestei noi apariţii a ursului într-o zonă în care poate pune în pericol viaţa oamenilor. Poiţiştii au investigat accidentul rutier şi au stabilit că ursul este mort, doi copii speriaţi şi patru maşini implicate. Jandarmii spun că ei nu au fost chemaţi la locul accidentului, pentru că ursul mort nu mai putea face rău nimănui. „Referitor la solicitarea dumneavoastră vă comunicăm faptul că IJJ Sibiu nu a fost solicitat să intervină în această situație, deoarece nu a fost necesară luarea unor măsuri care să presupună îndepărtarea sau imobilizarea animalului sălbatic, întrucât nu amenința viața sau integritatea corporală a persoanelor ori a bunurilor acestora „, a precizat purtătorul de cuvânt al Jandarmeriei Sibiu, Floriana Picioiu. Prefectul judeţului Sibiu, Adela Muntean, nu ne-a putut răspunde la telefon, aşa că am întrebat purtătorul de cuvânt al instituţiei, dacă a convocat vreo şedinţă să analizeze situaţia după accidentul de pe A1. Aşa am aflat că nu s-a convocat nicio şedinţă cu nimeni să se analizeze situaţia urşilor din judeţul Sibiu.

Sibiul pe lista judeţelor cu urşi care pot apărea în calea turiştilor

În luna iulie, Jandarmeria Română anunţa oricial, că a avut peste 500 de intervenţii în situaţii ce au vizat prezenţa animalelor sălbatice. „În ultima perioadă, numărul solicitărilor adresate Jandarmeriei în legătură cu animalele sălbatice s-a mărit considerabil. Astfel, în primele 6 luni ale acestui an, jandarmii au intervenit în peste 500 de situaţii, care au vizat 81 de persoane aflate în pericol de agresiune în urma contactului cu animale sălbatice. Numai în ultima săptămână, structurile Jandarmeriei au intervenit în 25 situaţii ce au implicat prezenţa urşilor. Cele mai multe dintre solicitările populaţiei la numărul de urgenţă 112 se referă la prezenţa urşilor care, în căutare de hrană, pun în pericol siguranţa turiştilor aflaţi pe traseele montane, precum şi proprietăţile, bunurile şi animalele domestice ale localnicilor aflaţi în zonele de deal şi de munte ale României”, se arată într-un comunicat de presă al Jandarmeriei Române din luna iulie.

Jandarmii ar trebui să ne avertizeze de pericolul urşilor 

Tot luna trecută, Jandarmeria ne anunţa că jandarmii vor face o campanie de informare şi conştientizare a cetăţenilor cu privire la pericolul pe care îl prezintă animalele sălbatice. „Având în vedere competenţele legale acordate Jandarmeriei Române în ceea ce priveşte intervenţia la solicitările cetăţenilor făcute prin intermediul numărului unic de urgenţă 112 în cazul animalelor agresive, precum şi a tot mai deselor semnalări ale prezenţei urşilor pe traseele turistice şi în zonele de deal sau de munte locuite de oameni, la nivelul structurilor teritoriale ale Jandarmeriei se vor derula, începând din acest sfârşit de săptămână, acţiuni publice de informare şi prevenţie. Scopul acestor acţiuni este acela de a informa şi conştientiza cetăţenii cu privire la pericolul la care se expun apropiindu-se de animalele sălbatice – în special de urşi, fie în încercarea de a le alunga, fie de a le hrăni sau de a se filma/fotografia alături de ele. Pe timpul acestor acţiuni, echipaje ale Jandarmeriei montane vor fi prezente în arealele unde prezenţa urşilor a fost semnalată frecvent (judeţele Alba, Sibiu, Dâmboviţa, Braşov, Prahova, Buzău, Covasna, Harghita), pentru a oferi turiştilor informaţii cu privire la cea mai oportună reacţie pe care o pot avea în funcţie de situaţia în care se află”, se spunea în comunicatul Jandarmeriei din luna iulie.

Dacă vedeţi ursul, sunaţi la 112

„Cea mai importantă recomandare este ca turiştii să evite zonele frecventate de urşi, iar în cazul observării animalelor în zonele urbane, să solicite ajutorul autorităţilor prin intermediul numărului 112”, spune Jandarmeria Română. Sursa foto: sanctuarul de urşi de la Zărneşti

Ultima oră

Comentariul meu