În cât timp sibienii vor avea un spital nou în oraş? Aceasta este întrebarea la care nicio autoritate locală sau naţională nu poate răspunde clar, exact, de câţiva ani de zile. Singurul oficial care vorbeşte de posibile termene şi soluţii alternative la proiectul de acum, este fostul director al Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă din Sibiu, cel care acum conduce Casa de Asigurări de Sănătate Sibiu, Vasile Spinean. Previziunea lui Spinean: un spital nou în Sibiu în 10 ani. Cost posibil: 24 milioane de euro. Banii luaţi prin credit de la o bancă internaţională de Consiliul Judeţean Sibiu.
Vasile Spinean: Sunt sceptic
„În urmă cu vreo trei ani, într-o conferinţă de presă, (…) spuneam că un spital de anvergura care se vehicula atunci, (…) vreo mie de paturi, acum am văzut că e 1.300 de paturi, nu se poate face mai devreme de 10 ani, spuneam atunci. Nu aş vrea să fiu pesimist să spun astăzi, că de astăzi în 10 ani nu se face. Cert este că studiul de fezabilitate despre care am văzut că s-a făcut vorbire zilele trecute, se atribuie undeva în 20 august, presupune în opinia mea, care să zicem că am ceva experienţă în zona investiţiilor în zona publică, durează câteva luni pentru elaborarea lui. După care trebuie văzut dacă bate cu ideea celui care a gândit tema de proiectare. După ce se validează studiul de fezabilitate şi se spune e ceea ce ne dorim, trebuie făcută o licitaţie pentru proiectul tehnic, care nu are nicio legătură cu ce se întâmplă astăzi, căci este o altă procedură de atribuire. Această succesiune de activităţi, de la idee, până la deschiderea pentru public, pacienţi, a unei investiţii numită spital, comportă vreo 17 etape”, a declarat miercuri, într-o conferinţă de presă, Vasile Spinean. Acesta spune clar: „Îmi păstrez acelaşi scepticism. (…) Astăzi rămân la aceeaşi părere. (…) Optimismul nu se bazează pe nimic.”
Pentru a face un spital nou, trebuie 17 paşi. Sibiul este la pasul 4.
Spinean spune că cel mai mult vor dura licitaţiile. Din punctul de vedere al celui care a elaborat primul plan al unui viitor spital al Sibiului, „noi suntem la pasul 4. Doar că paşii consumatori de timp sunt de acum înainte.”
Pe timpul lui Cindrea (PSD), Consiliul Judeţean dorea să clădească un spital nou în curtea celui vechi
Pe timpul conducerii PSD a judeţului Sibiu, adică atunci când Ioan Cindrea conducea Consiliul Judeţean, prefect era tot un membru PSD, soţul unei şefe de compartiment medical în Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă, condus atunci de social-democratul Vasile Spinean, soluţia era un spital nou, în curtea celui vechi, de patru etaje, cu heliport pentru ca elicopterul SMURD să aibă unde ateriza pentru cazurile grave şi urgente. Totul costa 24 de milioane de euro. Consiliul Judeţean Sibiu a discutat de bani cu două bănci, să ia credit pe 20 de ani, cu 4 ani de graţie de la Banca Mondială sau Banca Europeană şi Reconstrucţie şi Dezvoltare.
De ce Sibiul nu a ridicat cu credit un spital nou în centrul oraşului şi Polisano a putut?
Vasile Spinean explică clar: autorităţile de atunci, făcând referire indirectă la Klaus Iohannis, primarul municipiului Sibiu, a considerat că un spital nou, în curtea celui vechi, lângă Polisano, ar fi fost prea înalt. Interesant este faptul că sibienii au renunţat să ridice un spital nou, în centrul oraşului, pentru că „a fost considerat prea înalt”, însă acel spital era o construcţie mai mică decât Polisano. „Acea clădire care avea proiectul făcut, avizul lui Raed Arafat şi a ministrului Sănătăţii, era gândit să fie implementat în maxim 3 ani cu tot ce înseamnă dărâmări”, mai spune Vasile Spinean.
Ce avem acum? Spitale vechi, investiţii multe în ele şi un teren la marginea Sibiului
Acum Sibiul are spitale vechi, pe care le tot modernizează. Mai avem un teren la marginea Sibiului, aproape de aeroport şi autostradă, unde autorităţile locale vor să ridice un nou spital. În 21 august se va ştii cine actualizează studiul de fezabilitate. Deocamdată, Sibiul are doar un teren şi dorinţa de a face primul spital nou public din România de după Revoluţie.