în 21 august se face primul pas pentru noul spital al sibiului: se deschid ofertele de fezabilitate

Preşedintele Consiliului Judeţean (CJ) Sibiu, Daniela Cîmpean, a anunţat luni, că în 21 august se vor deschide plicurile cu ofertele pentru actualizarea studiului de fezabilitate pentru construcţia noului spital judeţean. Deocamdată nu se ştie când vom avea un spital nou la Sibiu, pentru că legea prevede câţiva paşi privind documentele, ceea ce presupune licitaţii, înainte de a discuta clar cât ne costă, de unde facem rost de bani şi cu cine îl construim.

Preşedintele Consiliului Judeţean Sibiu: Nu este o poveste acest spital nou

„Nu e o poveste acest spital nou. În data de 21 a opta, la ora 15.00, se vor deschide ofertele pentru actualizarea studiului de fezabilitate, proiect tehnic şi asistenţă tehnică, după care vor urma următorii paşi. (…) Nu poţi să faci un spital nou de pe azi, pe mâine. Nu s-au făcut spitale noi în România de după Revoluţie încoace, niciun spital public, nou, astfel de considerente probabil, dar, ce pot să vă zic este că la Sibiu este proiectul prioritar pentru judeţul Sibiu şi suntem la stadiul la care vom (…) atribui oferta pentru fezabilitate în 21 a opta”, a explicat Daniela Cîmpean, luni, într-o conferinţă de presă.

Ce face acum, Consiliul Judeţean, cu banii care merg în sănătatea sibienilor?

Deocamdată, CJ Sibiu investeşte zeci de milioane de lei pentru modernizarea şi dotarea cu aparatură a celor trei spitale aflate în subordine, Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă, Spitalul de Psihiatrie, Spitalul de Pneumoftiziologie. Preşedintele CJ Sibiu afirmă că este nevoie ca în toată ţara să se construiască spitale noi, mai ales în oraşe precum Sibiul, unde niciun spital nu are o singură clădire, ci secţiile sunt în mai multe clădiri, majoritatea foarte vechi, de peste o sută de ani, la care se tot fac reparaţii de ani de zile. „Este evident faptul că sistemul sanitar din România şi din Sibiu, Cluj şi de oriunde din ţara asta, fără excepţie, este într-o suferinţă cronică de zeci de ani de zile, nu doar de acum. (…) Cauza pentru care acest sistem de sănătate suferă este subfinanţarea de atâţia ani de zile, în sănătate, însă şi lipsa oricărei viziuni adevărate cu privire la ce ar trebui să însemne sistemul de sănătate într-o ţară europeană. Şi vă spun clar, soluţiile nu sunt nici amenzile plătite tot din bugetele spitalele din care ar trebui să plătim medicamente şi aparatură, nici închiderea tuturor spitalelor din România, pentru că 98 % sunt în situaţii altfel decât ar trebui să fie un spital al secolului 21, nici să dăm cu zugrăveli peste pereţii vechi de peste 20 de ani şi în niciun caz, nu este revolta populară. Soluţia este un sistem de sănătate care să fie gândit bine, în favoarea românilor şi soluţia este să se construiască spitale noi în România”, a mai spus Daniela Cîmpean.

De ce Sibiul nu poate să-şi modernizeze spitalul cel mai mare ca să arate ca cel din Bistriţa

Preşedintele CJ Sibiu, Daniela Cîmpean, a explicat de ce Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă din Sibiu, oricât l-ar moderniza, nu poate arăta şi fii sigur pentru pacienţi, precum cel din Bistriţa sau cele văzute de ea în Germania şi Austria. Cîmpean spune că la Sibiu, cel mai mare spital public are câteva dezavantaje: clădirile foarte vechi, în care oricât ai investi, tot nu vor fi sigure pentru sănătate, cum sunt clădirile noi; spitalul e împărţit în mai multe clădiri, legate de tuneluri sau de o curte, nu e ca Polisano, un singură clădire, un singur spital. „Orice investiţie am face în clădiri monument istoric nu putem asigura circuite. (…) Este nevoie de spitale noi. Aloc bani pentru spitale noi”, a spus Cîmpean. Deocamdată, sibienii au un spital vechi, care se tot modernizează şi un teren, aproape de aeroport, pe care autorităţile locale promit să ridice un spital nou.

Ultima oră

Comentariul meu