Atrocitățile de la Caracal au scos încă o dată în evidență faptul că femeile sunt victime clare ale inadaptaților social. Asta dacă nu știu cum să le facă față sau cum să reacționeze în situații limită. Pentru a nu deveni victimă, femeile de orice vârstă, dar și adolescentele, de acum se poate spune că este OBLIGATORIU să cunoască anumite tehnici de autoapărare. Iar la Sibiu deja s-a pus pe picioare un astfel de curs ce le învață pe femei cum să scape din situațiile periculoase, dar poate mai important, cum să le evite.
Autoapărarea- absolut necesară
Cazurile de violență asupra femeilor sunt tot mai dese, iar știrile cu femei abuzate devin deschidere de jurnal. Așa că, în niște timpuri în care nu poți avea încredere că cel care trece pe lângă tine pe stradă nu va încerca să te abuzeze, este nevoie și chiar TREBUIE ca femeile să cunoască câteva tehnici de autoapărare.
Cel care s-a gândit să le învețe pe sibience așa ceva este Radu Țicău, practicant de zeci de ani al artelor marțiale și al sporturilor de contact. ”Recentele evenimente de la Caracal, dar și vremurile tot mai violente pe care le trăim m-au făcut să pun la punct un curs de autoapărare. Se adresează exclusiv femeilor, cu vârste pornind de la 12 ani. Asta deoarece chiar de la vârste atât de mici fetele pot cădea victime agresorilor și câteva tehnici de autoapărare le pot salva poate chiar și viața”, spune Radu Țicău.
Cursurile se vor desfășura pe o perioadă de trei luni, de două ori pe săptămână, la sediul clubului Hard Workout, de pe strada Abatorului.
Primul pas- cum să nu ajungi acolo
În primul rând cursurile de autoapărare se vor axa pe prevenție. ”O să insistăm pe principiile de gândire și pe procedee de autoapărare efectivă, fizică. Dar, până acolo, vom explica sibiencelor cum să recunoască un posibil agresor, cum să evite situațiile periculoase- de la cum să meargă pe stradă- de exemplu, nu iei colțul lângă perete, ci la o distanță de acesta- până la cum să te uiți atunci când ești în public și cum să depistezi un posibil agresor, după comportamentul lui”, spune Radu Țicău.
Procedee fizice
Sibiencele vor fi învățate și cum să scape din mâinile cuiva care încearcă să le facă rău. ”Le vom arăta procedee simple, care nu necesită o formă fizică de sportiv. Sunt procedee eficiente care vor forma un instinct. Le vom învăța cum să încaseze o lovitură, niște blocaje pe care să le implementeze la un moment dat din instinct. De aceea nu vom preda o procedură și trecem la următoarea. Le vom repeta până când vor intra în reflex. De aceea cursul durează trei luni”, spune antrenorul.
Locuri gratuite pentru femeile abuzate
Până la începerea cursurilor, în 15 august, Radu Țicău speră că va reuși să încheie un protocol cu DGASPC Sibiu pentru ca femeile abuzate ce se află în evidența lor să vină la cursuri, gratuit. ”Aceste femei au în primul rând nevoie de așa ceva. Ele au trecut deja printr-o traumă și cu siguranță, dacă vor învăța cum să se apere vor fi mult mai încrezătoare pe viitor și mai puțin temătoare. Pentru cele care se află în evidența DGASPC Sibiu avem locuri gratuite”, spune Radu.
Pe lângă pregătirea făcută de antrenor, la cursuri vor fi prezenți și reprezentanți ai poliției Sibiu. ”Vom desfășura activități specifice de prevenire prin care vom exemplifica fapte din cazuistica poliției, cu accent pe cele care au implicat violența fizică asupra femeilor și nu numai. Aceste exemple au rolul de a ne ajuta sa identificam acele situații de risc care pot fi întâlnite pe strada sau in orice alt spațiu public ori privat, sa anticipăm pericolele si sa învățăm să ne apărăm atunci când este cazul să o facem. Scopul actiunilor noastre este acela de a creste gradul de conștientizare in randul populatiei cu privire la necesitatea si importanta cunoaștererii si utilizarii unor tehnici specifice de autoapărare care ne pot salva viata si care pot fi dobandite in cadrul acestor cursuri. Pe parcursul derulării cursurilor vor fi exemplificate situatii punctuale in care pot fi implicate persoane de sex feminin, copii sau alte categorii vulnerabile, insotite de exemple practice privind modul în care ne putem apăra, eliminând in acest fel riscul de victimizare”, spune subcomisar Mihaela Huzoiaca de la Compartimentul analziă și Prevenire a criminalității din cadrul IPJ Sibiu.
Mai multe informații și înscrieri la cursul de autoapărare se pot obține la 0725992768.