Deputatul USR, Emanuel Ungureanu, care face parte din Comisia de Sănătate din Camera Deputaţilor a filmat un vestiar al infirmierelor şi îngrijitoarelor din Spitalul Clinic Judeţean din Sibiu şi a afirmat pe facebook un neadevăr, că acolo s-ar schimba medicii. Am verificat personal unde a filmat domnul deputat USR şi am vorbit cu medici, asistente, infirmiere, conducerea spitalului, a Consiliului Judeţean Sibiu, a Direcţiei de Sănătate Publică Sibiu şi toată lumea este şocată şi se întreabă de ce parlamentarul USR a afirmat neadevăruri despre spitalul sibian. Chiar şi pacienţi cu care am vorbit în cursul acestei zile, au confirmat că în acel subsol filmat şi în clădirea fostei Neurologii, niciun pacient nu pune piciorul, nu este tratat, nu este internat.
A filmat un perete scorojit de la infirmiere şi a spus că acela ar fi vestiarul doctorilor. Medicii au canapele, fotolii, duşuri şi condiţii decente în vestiare
Conducerea Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă din Sibiu a dat publicităţii vineri, un comunicat de presă, care demontează afirmaţiile deputatului USR de la Cluj, care a susţinut că sibienii şi nu numai se tratează în „spitalul groazei.”. În cel mai mare spital public al Sibiului investiţiile sunt de zeci de milioane de euro în ultimii ani. „În urma apariţiei în spațiul de social media a unui film privind Spitalul Clinic Județean de Urgență Sibiu, preluat de mai multe publicații, care prezintă o situație scoasă din context și al cărui conținut pune într-o lumină falsă activitatea de ansamblu a unității sanitare și condițiile oferite pacienților, facem o serie de precizări din dorința de a informa corect opinia publică și a transmite situația reală privind activitatea și condițiile existente în cadrul celei mai mari unități sanitare a județului Sibiu: conducerea SCJU Sibiu și autoritățile județene cunosc situația pavilionului chirurgical care, prin prisma vechimii sale, necesită investiții ample pentru renovare. Această clădire, împreună cu alte două imobile ale spitalului, sunt obiective principale prinse deja într-un proiect cu finanțare europeană pentru care a fost obținută o finanțare în valoare de peste 11 milioane de euro de către Consiliul Județean Sibiu”, se arată în comunicatul celor de la spital. Potrivit sursei citate, „SCJU Sibiu este un spital pavilionar care își desfășoară activitatea în peste 20 de clădiri. Cea mai veche dintre acestea datează de peste 160 de ani iar multe dintre ele au o vechi de peste 100 de ani. Conducerea spitalului și Consiliul Județean Sibiu au făcut în ultimii ani eforturi considerabile în vederea reabilitării și modernizării acestora”.
Spitalul spune că deputatul USR a exagerat şi a spus neadevăruri
„Imaginile prezentate nu au fost filmate efectiv în cadrul secțiilor chirurgicale ci în cadrul unei părți a subsolului tehnic al pavilionului chirurgical; în imagine apar holurile de acces din subsol și un singur vestiar care deservește doar infirmierele secțiilor Chirurgie II și ATI și nu medicii respectivelor secții, așa cum este prezentat în mod tendențios în filmarea difuzată. Din păcate, reparațiile și igienizările realizare în aceste spații nu rezistă fiind afectate de vechimea clădirii care are o fundație de cărămidă ce favorizează apariția igrasiei; în subsolul tehnic nu au acces pacienții, nu există săli de tratament și nu se desfășoară activitate de consultații sau activitate chirurgicală. Personalul care are acces în aceste spații este instruit să aplice și să respecte procedurile de igienă primară și precauțiunile universale (ex: ținută de lucru, reguli port mânuși portul măștii) precum și codul de gestionare a deșeurilor rezultate din activitatea medicală. Eventualele disfuncționalități în respectarea acestor proceduri țin de factorul uman și vor fi analizate și sancționate. Astfel, afirmația că acest spațiu este un „focar de infecție” este una mai mult decât exagerată și menită a induce în eroare opinia publică cu privire la activitatea de ansamblu a spitalului”, se arată în comunicatul spitalului din Sibiu. Tot în acest document se precizează de ce medicii se schimbă la subsol, nu la parter sau etaj. „În cadrul subsolului tehnic se regăsesc într-adevăr spații de depozitare, centrala termică și alte vestiare pentru asistente și pentru o parte dintre medicii rezidenți/specialiști ai secțiilor din clădire. Interiorul acestor spații, care au beneficiat de reparații și igienizări, nu apare în imaginile difuzate. Utilizarea subsolului tehnic pentru destinația menționată se justifică prin restrângerea spațiilor funcționale ale spitalului, în condițiile în care în prezent se derulează reabilitarea completă a pavilionului Neurologie; din dorința de oferi condiții decente atât pacienților cât și personalului care își desfășoară activitatea, pavilionul chirurgical a beneficiat în mai multe rânduri de reparații curente și igienizări la nivelurile superioare, prioritatea fiind reprezentată de cabinetele medicale și saloanele pacienților. De cele mai multe ori Intervențiile sunt însă îngreunate de statutul de monument istoric al clădirii și de către legea cultelor care nu permite modificarea structurii și îngreunează asigurarea unor circuite medicale optime”, susţine directorul spitalului sibian, Cornel Benchea.
Spitalul din Sibiu se modernizează în ultimii ani şi asta văd zilnic pacienţii şi personalul
„În ultimii ani, SCJU Sibiu a beneficiat de investiții ample pentru reabilitarea și renovarea integrală a mai multor clădiri care, în momentul de față, oferă condiții corespunzătoare pentru asigurarea asistenței medicale și facilități moderne la nivel de dotări. În lista clădirilor renovate complet se regăsesc: clădirea maternității cu secțiile clinice de ginecologie și neonatologie, Ambulatoriul integrat, Secția Clinică Boli Infecțioase, Secția Clinică O.R.L., secțiile clinice de Reabilitare medicală I și II (Fizioterapie), Centrul stomatologic universitar, stația de oxigen și Secția Clinică Neurochirurgie. De renovări punctuale, au beneficiat și mai multe secții/compartimente din cea mai veche clădire a spitalului cum ar fi: Secția Hematologie – structura de spitalizare zi, compartimentul de nefrologie și compartimentul de dializă; ținând cont de acest fapt, îl invităm pe autorul filmului să viziteze și aceste secții/imobile, pentru a le prezenta publicului și a respecta principiile unei informări corecte și echidistante; în același timp, readucem în atenția opiniei publice necesitatea construirii unui spital nou, care să corespundă cerințelor actuale din domeniul sănătății”, se mai arată în comunicatul spitalului.
Conducerea spitalului sibian: „Suntem conştienţi că încă sunt multe de făcut”
Din dorinţa de a vedea personal cum arată locurile prin care a fost deputatul USR să filmeze, am văzut, pozat, filmat. Ei bine, domnul deputat a filmat un perete cu zugrăveala degradată dintr-un vestiar al infirmierelor, în timp ce lângă, în vestiarul asistentelor, cel al medicilor, al rezidenţilor, condiţiile sunt decente, civilizate şi chiar bune. „Suntem conștienți că atât în sistemul sanitar cât și în cadrul SCJU Sibiu sunt încă multe lucruri de îmbunătățit dar îi asigurăm pe cetățenii județului că încercăm să facem tot ceea ce posibil pentru a remedia problemele care apar pentru a asigura un act medical de calitate. Dorim însă ca în spațiul public să apară informații corecte și complete și nu informații trunchiate, care prejudiciază imaginea și activitatea spitalului public, cu plusurile și minusurile sale”, mai spune directorul Benchea. Mai jos am filmat cum arată un vestiar al medicilor din subsol, lucru pe care domnul deputat nu l-a filmat şi a susţinut că ar fi făcut-o.