foto director filarmonica sibiu dirijorul cristian lupes
Foto Director Filarmonica Sibiu Dirijorul Cristian Lupes

Noul director al filarmonicii din Sibiu, dirijorul Cristian Lupeş, fost asistent al directorului Festivalului Internaţional „George Enescu” de la Bucureşti, şi-a propus ca prin proiectele sale, împreună cu muzicienii locali să ajute Sibiul ca să-şi întărească poziţia de capitală culturală a ţării. Impresionat de Sibiu de mic, Cristian Lupeş, se autodefineşte ca fiind „un nou sibian” care merge cu bicicleta la serviciu şi vrea să atragă cât mai mulţi localnici, dar şi turişti la concertele pe care şi-a propus să le organizeze şi în spaţii neconvenţionale. Copiii din judeţul Sibiu vor fi ajutaţi să ajungă mai uşor la filarmonica din oraş.

Îndrăgostit de Sibiu, noul director al filarmonicii vine zilnic pe bicicletă la serviciu

Noul director al filarmonicii din Sibiu, Cristian Lupeş, este cunoscut de melomanii sibieni doar ca dirijor şi fost asistent al directorului Festivalului Internaţional „George Enescu” din Bucureşti. Acum, „noul sibian” promite că va conduce nu doar orchestra filarmonicii în orchestre dacă va fi cazul, ci va da un suflu nou, proaspăt Sălii Thalia. „Sala Thalia, o sală foarte, foarte frumoasă”, a afirmat joi, într-o conferinţă de presă, noul director al filarmonicii. Cristian Lupeş spune că energia sa este „foarte debordantă”.  „Sunt în Sibiu, oficial vorbind, de o săptămână şi trei zile. Am stat în Sibiu şi aproximativ, două – trei săptămâni la rând. Vin de mic. Am avut nişte rude în Sibiu. (…) Am condus orchestra filarmonicii în concerte”, afirmă cel care a absolvit printre altele, un liceu de informatică şi o facultate de fizică chimie. „Pe lângă facultatea de fizică chimie pe care am absolvit-o, liceul a fost un liceu de informatică. Aşadar, logica gândirii ar trebui măcar prin actele doveditoare să fie minunată. Vom vedea faptele”, spune despre sine, dirijorul Lupeş.

Festivalul „Enescu” – şansa Sibiului să se afirme drept capitala culturală a României

„Din 2001 până în 2009 (…) am fost asistentul directorului executiv al Festivalului George Enescu. (…), unul din cele mai mari festivaluri de profil, de muzică simfonică, din lume”, spune cel care acum conduce destinele filarmonicii din Sibiu. „Mă bucur să găsesc un oraş foarte friendly (prietenos n.r.) cu mersul pe bicicletă. Până acum, la filarmonică am venit doar pe bicicletă şi vă rog, să-i încurajăm pe toţi cititorii să vină la filarmonică şi oriunde în altă parte, pe bicicletă, că avem piste. Din păcate, Primăria a făcut şi multe rampe, nu numai pante şi uneori e greu de tras la pedală, dar tragem”, arată Cristian Lupeş. Potrivit acestuia, orchestra de la Sibiu pentru prima dată, în luna septembrie, va face parte din programul principal al Festivalului Internaţional „George Enescu”. „Un al doilea lucru pe care vreau să-l subliniez (…) este participarea orchestrei filarmonicii din Sibiu la Festivalul Internaţional „George Enescu” şi nu oricum. (…) Eu dirijez în Festivalul „Enescu” din anul 2011. (…) Acest concert îl voi dirija, aşa cum s-a stabilit din 2017. Este un concert care face parte din ciclul de concerte „Muzica secolului XXI” şi va fi un concert foarte, foarte novator. (…) Acum filarmonica reuşeşte să intre în programul dens, cărnos, suculent, al festivalului, în festival, care debutează pe 29 august, cu Filarmonica de Stat din Berlin. Deci, un festival de o înălţime ameţitoare, la care, pentru prima dată, Sibiul cu orchestra participă. Cred că poate deveni o mândrie nu numai pentru melomani, pentru toţi sibienii dornici să-şi prezinte produsul cultural în afară şi personal vă pot spune că impresia pe care a lăsat-o Sibiul în 2007 se prelungeşte şi astăzi şi Sibiul cred că are toate şansele ca să-şi întărească poziţia de capitală culturală a ţării. Acest eveniment poate contribui. Aşadar, 13 septembrie, Sala Thalia, 15 septembrie, Sala Radio Bucureşti”, a concluzionat noul director.

Director la Sibiu, dar are o „şefă” la Bucureşti – mama sa

Noul director al muzicienilor sibieni, are şi el un „şef”, la Bucureşti: mama sa. De fiecare dată când vine la Sibiu, Cristian Lupeş, a mărturisit că îşi anunţă mama, chiar îi face o poză şi i-o trimite pe WatsApp, ca să stea liniştită că ajuns cu bine în judeţul nostru. Întrebat ce iubeşte la Sibiu, Cristain Lupeş a spus că: „Îmi place că e efervescent, plin de evenimente.”

Lista de dorinţe a noului director al filarmonicii Sibiu: Mai mulţi copii din judeţ să se bucure de concerte

O prioritate a noului director se referă la copii. Copiii din tot judeţul. Acesta vrea că cei mici, indiferent unde locuiesc în judeţul Sibiu, să poată să vină la un concert al filarmonicii la Sibiu. O altă dorinţă ar fi ca filarmonica şi în general orchestra sibiană, să fie mult mai prezentă în Festivalul Internaţional de Teatru şi în judeţul Sibiu. Mai mult, Lupeş crede că muzicienii ar putea concerta şi în spaţii neconvenţionale din judeţ, cum ar fi bisericile fortificate săseşti.

YouTube video

Ultima oră

Comentariul meu