Din multiplele preocupări ale cavalerilor nu putea să lipsească și un proiect ce valorifică alimentația sănătoasă. Într-o zonă cu o tradiție de secole în agricultură și o perioadă cu o tot mai mare deconectare a tinerilor de natură, de proveniența și modul de prepare a alimentelor pe care le mănâncă, un proiect de educație gastronomică este mai mult decât necesar.
Prin cunoaștere și experimentare, copiii nu doar că pot lua decizii mai bune pe viitor, în alimentația proprie și pentru a-și construi o viață mai echilibrată și sănătoasă, dar pot contribui semnificativ la dezvoltarea comunității și de ce nu, la alegerea unei cariere în acest domeniu.
Proiectul Sate și Bucate își propune dezvoltarea comunității din satul Ruși, comuna Slimnic – descoperirea și punerea în valoare a produselor și rețetelor locale, încurajarea colaborării și asocierii, educație alternativă – oferirea posibilității copiilor de a experimenta și a învăța într-un mod atractiv, neconvențional, dezvoltarea spiritului antreprenorial și promovare a culturii muncii pentru tineri – prezentarea oportunităților copiilor în niște domenii economice importante și prezentarea de exemple concrete care activează în aceste domenii,crearea de punți între generații – transmiterea de la o generație la alta a rețetelor tradiționale și a cunoștințelor, majoritatea nefiind documentate în scris.
Actorii implicați: Mihai Panțiru – coordonator proiect, elevi din cadrul clubului GreenImpact Cavalerii Turnului Înclinat (Școala Gimnazială Slimnic-Structura Ruși),Cosmin Simtion, Bogdan Mira- lideri club, Andrei Luminea – Restaurant Pasaj, activități practice, Maximilian Drăgan – Asociatia Română despre Mâncare, consiliere management proiect,Codruța Răbăgel – psihoterapeut – workshop Mindful Eating,Diana Șerbănescu – promovare & materiale educative.