Anchetă medicală la Spitalul Județean Sibiu după moartea unei tinere operată la rinichi

O comisie de doctori investighează dacă colegii lor din Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă din Sibiu au greşit şi asa a dus la moartea unei tinere mame, după ce a fost operată la rinichi, de două ori. Comisia s-a întrunit prima dată vineri şi luni a doua oară. Deocamdată nu s-a pronunţat. Este posibil ca marţi, copiii şi soţul sibiencei care deja este îngropată, să afle dacă aceasta a murit din cauza medicilor sibieni. Şi Poliţia face o achetă. Personalul medical este acuzat că nu a făcut tot ce se putea ca să salveze viaţa unei tinere de 31 de ani din Sibiu. Soţul acesteia, spune că aceasta a decedat luni seara, în Secţia ATI a Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă din Sibiu, în urma a două operaţii la rinichi. Medicii se apără şi susţin că au făcut totul corect, însă pacienta ar fi venit prea târziu ca să mai poată fi salvată.

Reprezentantul spitalului din Sibiu: Comisia de etică s-a întrunit vineri şi azi, luni

„Comisia de Etică s-a întrunit de mai multe ori. S-a întrunit la finalul săptămânii trecute, o dată, pentru analize prealabile şi încă o dată, astăzi, ca să formuleze concluziile. Deocamdată nu mi-au ajuns concluziile şi durează procedurile. Cel mai probabil mâine o să dăm un comunicat de presă”, a explicat luni, pentru Ora de Sibiu, purtătorul de cuvânt al spitalului sibian, Decebal Todăriţă.

Poliţia din Sibiu: Cercetările sunt în curs

Şi Poliţia din Sibiu cercetează moartea Elenei Tocaciu, după ce soţul acesteia, Alexandru, a depus o plângere. „Este plangere depusă. Aceasta face obiectul unui dosar penal care vizează infracţunea de ucidere din culpă. Cercetarile sunt in curs”, a declarat luni, pentru Ora de Sibiu, purtătorul de cuvânt al Poliţiei sibiene, Elena Welter.

Soţul femeii decedate: „Doctorul o spus că operaţia a fost reuşită”

Elena Tocaciu, de 31 de ani, cu doi copii, a decedat luni seara, în jurul orei 20.00 în secţia ATI a Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă din Sibiu. Soţul acesteia, Alexandru Tocaciu, doreşte să i se facă autopsia, ca să afle adevărul, fiind nemulţumit de cei care au îngrijit-o. „Operaţia a avut loc în 17 iulie, prima operaţie şi apoi seara în jurul orei 8.00 (ora 20.00 n.r.) a fost dusă de urgenţă pe ATI şi joi în 18, luna aceasta, a mai fost o dată operată pentru scoaterea rinichiului, pentru a-i salva viaţa şi de atunci nu şi-a mai revenit”, a declarat pentru Ora de Sibiu, Alexandru Tocaciu. Prima operaţie a fost făcută laparoscopic, de scoaterea pietrei la rinichi de către medicul  Valentin Pârvuţ, iar a doua operaţie, de înlăturarea rinichiului bolvav a fost făcută de şeful secţiei, medicul Nicolae Grigore. Soţul femeii decedate spune că aceasta „nu prea a fost supravegheată” după prima operaţie, timp de şase ore. „Eu am văzut că a sângerat în extern, nicio asistentă nu a văzut, eu le-am chemat de două ori. Şi nici doctorul nu a venit să o vadă, a lăsat asistentele”, acuză soţul îndurerat. Întrebat ce i-a comunicat medicul care a operat-o prima dată pe femeie, soţul acesteia ne-a spus: „Doctorul o spus că operaţia a fost reuşită. Şi când am văzut că sângerează, o fost chemat şi dânsul să vadă. Şi l-am întrebat dacă s-o întâmplat ceva, o apărut o complicaţie? Mi-a spus că nu, că totul e în regulă. Ne aşteptam să sângereze extern”.

Femeia operată de două ori acum, suferea de o boală la rinichi de doi ani

Elena Tocaciu a descoperit că are o infecţie la rinichi în 2017, când a început tratamentul. Ulterior, aceasta l-ar fi întrerupt, din cauza sarcinii, potrivit soţului. „A făcut în 2017 o infecţie la rinichi, atunci am descoperit că are piatră şi a fost internată. Pe urmă a urmat un tratament. Pe urmă a rămas însărcinată cu fetiţa şi am întrerupt timp de doi ani de zile tratamentul şi acum am zis hai să mergem să vedem cum e piatra”, explică soţul pacientei moarte, Alexandru Tocaciu. Femeia a lăsat orfani de mamă doi copii.

Directorul spitalului: Medicii spun că au făcut tot să o salveze, dar că pacienta ar fi venit prea târziu

Contactat de Ora de Sibiu, directorul general al Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă din Sibiu, Cornel Benchea, precizează că medicii susţin că au făcut tot ce au putut să salveze pacienta. „Situaţia a fost următoarea: ea avea într-un rinichi o piatră mai mare decât sunt pietrele normale, infectată şi a stat destul de mult cu ea. A tot tratat. A venit destul de târziu. În prima zi s-a scos piatra de acolo, ca să salveze rinichiul. Piatra a fost infectată rău de tot, ea a făcut infecţie. A doua zi i-a scos rinichiul şi infecţia a continuat. Din păcate, sângele nu s-a coagulat ca să se închidă rana, s-a coagulat în vene şi a făcut septicemie. A avut insuficienţă respiratorie şi insuficienţă hepatică. Practic, ar fi venit foarte târziu pentru această piatră şi această infecţie. Prima operaţie a făcut-o dr. Valentin Pârvuţ, iar a doua, dr. Nicolae Grigore, şeful secţiei. (…) Medicii zic că au făcut tot ce a fost omeneşte posibil să o salveze”, afirmă Cornel Benchea.

 

Ultima oră

Participă la discuție

1 Commentariu

Publică

  1. Daca inceputul e „doctori isi investigheaza colegii”, e clar care e rezultatul. Vreo mustrare scrisa, poate maxim 5% din salariu taiat 1-2 luni daca doctorii nu sunt prieteni.