Judecătorii dau liber la tâlhărit – Poliția prinde infractorii, iar instanța le dă drumul
FOTO arhivă

După ce au fost prinși și reținuți de polițiști, Judecătoria Sibiu a lăsat liberi ca pasărea cerului trei tâlhari. Ei, trei, plus un al patrulea, care are 13 ani și care, că deh, așa e legea, nu răspunde penal.

Despre ce e vorba?
Într-o după amiază de 8 iulie, ziua în amiaza mare, accentuăm acest aspect, o sibiancă de 81 de ani se îndrepta către casă după ce își făcuse cumpărăturile în Piața Rahovei din municipiul Sibiu.
Pe Aleea Taberei, femeia s-a trezit cu un puștan că-i smulge lănțișorul din aur de la gât și o taie la fugă.
Așa cum era firesc, femeia a sunat la poliție unde, la fel de firesc, polițiștii s-au pus pe treabă și au prins autorul. Ce să vezi, un puștan de 13 ani, din Cisnădie.
Ancheta polițiștilor a scos la iveală faptul că tinerelul fusese ajutat de trei complici. Au fost prinși toți patru, singurul față de care nu s-a putut lua o măsură fiind chiar cel care a smuls bijuteria femeii, vârsta lui de 13 ani ajutându-l să nu răspundă în fața legii.
Ce era însă firesc să se întâmple în continuare însă, nu s-a întâmplat.
De ce? Deși polițiștii și procurorul de caz au propus arestarea preventivă a celor 3 complici, instanța a decis că fapta lor nu prezintă niciun pericol social, prin urmare nici măcare controlul judiciar nu s-a impus față de ei.

Judecătorii dau liber la tâlhărit – Poliția prinde infractorii, iar instanța le dă drumul

Și hai să vedem despre cine este vorba:
Cei trei amici au toți antecedente penale, specializați în furturi din magazine și locuințe, mai nou și de pe stradă, în plină zi. Au 16, 26 și 30 de ani. Sunt din Cisnădie. Cu bună știință, se folosesc de al patrulea pion, puștiul de 13 ani, care, deși fură și tâlhărește, nu răspunde penal.
Cum a decurs ziua celor 4 haiduci înainte de a o tâlhări pe bătrână: au plecat din Cisnădie croiți să facă bani în Sibiu. Ei, nu vă imaginați că veneau să facă un ban cinstit.Unul dintre ei s-a urcat la volanul unei mașini, deși nu are permis de conducere, și s-au înființat toți patru în Sibiu.
Unul dintre ei a încercat să sustragă bunuri dintr-un magazin, nu i-a ieșit pasența și au pus ochii pe bătrâna care se întorcea de la piață. Minorul de 13 ani a coborât din mașina din care filau terenul, întorcându-se, în scurt timp cu lănțișorul femeii. Magie! ați zice. Au plecat apoi toți patru să vândă lănțișorul. Au primit probabil câteva zeci de lei pe care i-au spart într-o oră.

Stați puțin, povestea nu s-a încheiat.
La trei zile după ce au tâlhărit femeia din Sibiu, minorul de 13 ani împreună cu amicul de 16 ani, au tâlhărit o femeie în Cisnădie, smulgându-i geanta de pe umăr.
Investigația polițiștilor a curs în așa fel încât cei doi au fost identificați ca presupuși autori ai tâlhăriei din Cisnădie înainte de a se aduna probele și a se face dovada că au tâlhărit-o și pe bătrână. Ca urmare, după ce tânărul de 16 ani a fost reținut de către polițiști, instanța a dispus aplicarea măsurii controlului judiciar față de acesta.
A venit și identificarea tuturor celor patru haiduci ca având diverse roluri în tâlhărirea bătrânei din Sibiu. Minorul de 13 ani a ieșit din ecuație. În schimb, noi, ca cetățeni umili, cinstiți și onești care suntem, ne-am fi așteptat ca instanța să dispună arestarea celorlalți trei. Aceasta în condițiile în care, în ședința publică, cei trei au povestit de-a fir a păr tot ce am scris mai sus. Că au venit în Sibiu hotărâți să facă bani, că niciunul nu are permis, dar au condus din Cisnădie până în Sibiu, că au încercat să fure din magazine. Dar, șocant de-a dreptul, instanța i-a pus în libertate, nici măcar un amărât de control judiciar!
Prin această decizie, de lăsare în libertate a unor infractori (da, știm, ”unde e prezumția de nevinovăție?” ar putea spune unii), munca polițiștilor a devenit una inutilă, ei prind hoții, instanța îi eliberează. În aceste condiții încurajatoare, la ce să ne așteptăm?
Probabil că judecătorul de drepturi și libertăți care a decis soarta tâlharilor a avut argumente pertinente, poate că fapta nu i s-a părut a fi periculoasă. Deci intră în cadrul normalității ca ziua, în amiaza mare, într-o zonă intens circulată a municipiului Sibiu, să fii tâlhărit, să fii furat.

Au uitat magistrații că la fel au procedat și anul trecut, în septembrie, când au lăsat în libertate un alt tâlhar, pentru ca în 2 săptămâni să tâlhărească din nou și abia atunci să decidă să-l aresteze. La fel li s-a părut și atunci că e normal ca ziua, în amiaza mare, în centrul unui ditamai municipiul Sibiu, mare punct de atracție pentru turiști, în timp ce aștepți la semafor, să vină unul prin spatele tău, să te lovească până rămâi fără aer, să te dea cu capul de trotuar, să-ți ia banii din mână și să fugă nestingherit.
Justiție? Ioc!!!!

Ultima oră

Participă la discuție

6 Commentarii

Publică

  1. ………E FIRESC SA SE INTIMPLE ASA ATITA TIMP CIT NU EXISTA LEGEA RASPUNDERII MAGISTRATILOR……JUDECATORII FAC CE VOR SI BASCALIAZA POPORUL ROMAN CARE CULMEA SE OPUNE LEGII RASPUNDERII MAGISTRATILOR…PSD-UL A INCERCAT …IN DISPERARE SA DEA ACEASTA LEGE DAR HASTAGII SECURISTI PLATITI DE SRI AU FACUT SCANDAL CONTINUU PE ACEASTA TEMA…..SI IATA CA A IESIT ACUM LA IVEALA CUM HASTAGII SECURISTI ERAU PLATITI CU BANII STS-ULUI IN LOC SA ACHIZITIONEZE ECHIPAMENT PTR FUNCTIONAREA SERV 112….SI TOATE ACESTEA S-AU FACUT CU ACORDUL POPORULUI DIRIJAT PRIN ONG-URI CA ACELA A LUI CUMPANASU SI A PARTIDULUI USR….CREATIE SECURISTA…..TOATA PROSTEALA ASTA E DIRIJATA DE LA BRUXELLES PTR CA ROMANIA SA FIE CONTROLATA DE OCULTA NEOMARXISTA SI SA DEVINA PARADISUL MAFIEI DE PROSTITUTIE,TRAFIC DE ORGANE SI FURNIZOR DE FORTA DE MUNCA NECALIFICATA SI IEFTINA SI IN GENERAL PARADISUL ESCROCILOR…..ASTA E ROLUL JUSTITIEI IN ROMANIA SA DISTRUGA STATUL DE DREPT IAR ROMANIA SA NU MAI POATA FI GUVERNATA…!!!

  2. Un articol lipsit de obiectivism, plătit as spune ! Nu mi se pare normal sa se comenteze in asemenea fel o hotărâre judecătorească , ca sa nu mai spunem de limbajul din interiorul articolului care lasă de dorit! Consider ca dacă nu se cunoaște conținutul unui dosar nu putem comenta in lipsa tuturor elementelor ! Mai mult decât atât poate și procurorul nu a făcut o treaba foarte buna , propunerea de arestare preventivă nefiind bine intemeiata !

  3. Probabil judecatorul va considera ca reprezinta un pericol public acei indivizi in momentul incare cineva din familia sa va fi talharit . Nu doresc rau nimanui, dar – daca doar asa poate fi convins un judecator care e pericolul social prezentat de cei 3 + 1 – atunci … nu ramane decat sa se intample asa ceva in familia sa… pentru a putea avea „obiectivism” in deciziile pe care le ia.