cum îți alegi senzorii și sistemele automatizate din casă

Cei care doresc să își realizeze un sistem de automatizări pentru porțile lor batante trebuie să știe că acest lucru stă chiar în putința lor, însă este nevoie ca ei să dețină un minim de cunoștinte despre acestea, pentru a putea alege dintre numeroasele kituri existente pe piață.

cum îți alegi senzorii și sistemele automatizate din casă

Astfel, un sistem de automatizare se compune din unul sau două motoare, numărul lor depinzând de câte panouri mobile articulate în balamale are poarta pe care se va monta. Motoarele sunt de mai multe feluri: rotative montate sub stâlp, liniare și îngropate sub balamale. Ele sunt prevăzute cu un buton cu cheie pentru deblocare mecanică în caz de defecțiuni sau dacă se întrerupe pur și simplu alimentarea cu energie electrică.

O altă componentă a sistemelor de automatizare este unitatea centrală. Ea este montată într-un cofret electric etanș și conține o placă electronică dotată cu microprocesor, aceasta din urmă preluând semnalele emise de butoanele de comenzi, telecomanda sau barierele în infraroșu. Placa alimentează motoarele și lămpile de semnalizare. Bariera în infraroșu este formată dintr-un emițător și recptor în infraroșu. Emițătorul emite în fascicul îngust în infraroșu, este montat pe unul dintre cei doi stâlpi, având fasciculul îndreptat către cel de-al doilea. Receptorul se montează pe un al doilea stâlp, acolo unde ajunge fasciculul de la emițător. Astfel, o mașină sau orice alt obiect uitat între stâlpii porții va fi protejată și poarta nu se va inchide în astfel de cazuri neprevăzute.

Lampa de semnalizare este o lampă de iluminat, în general de culoare galbenă, și se montează în locuri la vedere, de obicei în vârful stâlpilor, pentru a putea fi observată din exterior sau interior. Butonul de comandă are rolul de a da comanda de deschidere, închidere sau stop. Telecomanda îndeplinește aceleași funcții de deschidere, închidere sau stop însă utilizând de data aceasta undele radio.

Alegerea unui model de automatizare pentru porți batante se face nu doar în funcție de buget ci și de alți factori precum dimensiunea unui panou al porții, greutatea unui panou, dimensiunea stâlpilor și numărul de cicluri de închidere-deschidere pe zi. Acestea din urmă dacă sunt la 10 deschideri pe zi avem de-a face cu un sistem de uz rezidențial iar dacă se depășește acest număr atunci este mai potrivit un sistem industrial, mai rezistent pentru o folosire frecventă.

Senzorii de mișcare

Pe piață există și o varietate de senzori de mișcare sau detectori de mișcare cu alarmă. Aceștia se utilizează în special pentru comanda iluminatului și sunt prevăzuți cu diferite tipuri de fixare și unghiuri de detecție. Pentru a alege un senzor de mișcare este important să se determine corect locul unde se va folosi, concomitent cu sistemul de prindere, pentru a determina corect unghiul de detecție. Cel mai frecvent se întânesc sisteme de prindere pe tavan cu unghi de detecție de 360 de grade sau pe perete cu unghi la 180 de grade.

Foarte important în alegerea senzorului de mișcare este și tipul de tehnologie utilizat. Sunt senzori simpli cu infraroșu dar și alte tipuri mai complexe, de exemplu cele cu ultrasunete sau de înaltă frecvență sau senzorii dotați cu tehnologii de recunoaștere facială. În loc de concluzie, nu porniți la cumpărături, online sau nu, înarmați doar cu un buget, ci încercați să culegeți cât mai multă informație și cât mai multe detalii despre diversele modele ofertate. Comparați-le și caracteristicile în paralel, pentru a vedea plusurile și a determina o alegere corectă ca raport valoare-preț.

 

 

 

Ultima oră

Comentariul meu

Publică